Toysdaily 玩具日報

查看: 6861|回復: 14

[詢問] 想買新手機!

想買新手機,而家市面上太多款唔識揀,有冇C hing有好介紹?我唔想買iPhone,其他行Androids都可以!未用過黑莓但係聽講黑莓個相機好屎所以都唔會考慮!budget最好唔過4千!

麻煩各路英雄幫幫手比意見!:64:
mx唔錯,性價比高,只賣30??就有d賣四千尾既大牌子機級數!
等iPhone 5:71:
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 14 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
Ip5, should be this year but it should be >4k and it would be months later to even after Sept.
So it is out. 4s, soon out dated after 5, so it is out.

For android, if <4k, so it is mid or low end model, top model of HTC or Samsung would be out.

HTC screen is not as sharp as Samsung but it looks much realistic to me.
BTW, many new models are coming in this yr, you can observe.

Don't get blackberry unless you are in need for business issue.
我都想問下手機事,有冇人知手機影片檔(.sb1)是否一家要日本手機先睇到??
依家手機得 i-phone, samsung, sony可取
Ip5, should be this year but it should be >4k and it would be months later to even after Sept.
So i ...
genesicgaogaiga 發表於 5-2-2012 02:27 AM

x2..評語很中肯...

大大可以參考dcfever..內有很多評級比較同價錢表:(您可以看到低於港幣4000元有那些牌子型號評估較佳)
4K 以內買不到旗艦機 , 所以千祈唔好揀 HTC
揀三叔好過 , 但 AMOLED MON 會有烙印 , 而且 SATURATION  / VIBRANCE 總係怪怪地
IPHONE 的確係 OVERALL 最好 ,
但要接受到連好基本 FUNCTION 都要乞衣咁乞佢 IOS 慢慢出 / JB 返來先有
腥橋各大大的意見!:handshake:
如果入手<三叔>,邊部型號會好&#21874;?我最近都睇中&#21655;:shiny:sony部新野Xperia S LT26i!全高清好似好正,不過好耐未用過sony機,新機好唔好用?有冇師兄用開sony機?
腥橋各大大的意見!
如果入手<三叔>,邊部型號會好的?我最近都睇中左so ...
candyman 發表於 6-2-2012 01:48 PM

你急唔急住用???
如果唔急既話...
遲D SONY會出部新機...
除左影相靚之外,機身可以防指紋...
回復 11# 小堅

是不是那 xperia S?知道什麼時候出嗎?價格又是多少?
回復  小堅

是不是那 xperia S?知道什麼時候出嗎?價格又是多少?
candyman 發表於 6-2-2012 04:26 PM

yes 係 xperia S...
幾時出好似今年暑假...
同埋依家買機睇下可唔可以升級到4.0...
一定要買呢種,如果唔係仲留係2.3 / 2.4就真係用少好多野...
yes 係 xperia S...
幾時出好似今年暑假...
同埋依家買機睇下可唔可以升級到4.0...
一定要買呢種,如果唔係仲留係2.3 / 2.4就真係用少好多野...
小堅 發表於 6-2-2012 16:32

願聞其詳!!先在此謝過,因為我都諗緊 4.0 &#21946;咪必須品!!有咩必須又有用&#22021; function 係4.0先做到??:64:
願聞其詳!!先在此謝過,因為我都諗緊 4.0 &#21946;咪必須品!!有咩必須又有用&#22021; function 係4.0 ...
Godzima 發表於 7-2-2012 11:11 AM

又唔可以話必需...
不過手機既野,有得升級就當然買可以升級既手機...
就好似點解D人追IPHONE一樣...
之後應該好多APPS都會提高個版本要求...
所以如果真係唔急 / 唔等用既,不如等下先...

上年有某幾款手機都可以升級到4.0....
暫時可能2.3.3 / 2.3.4夠用...
不過遲D就唔係咁講...
軟件升級除左可以用多D之後既software之外...
仲可以提高本身部手機既性能...

我自己唔會追手機,夠用就OK...
依家用緊部SE既 XPERIA PRO...
呢隻可以更新到4.0...
Sony於星期一晚上,在CES 2012公布了旗下Xperia系列的新成員Xperia S。該智能手機配備1.5GHz雙核處理器、4.3吋顯示屏(1280 × 720)、1GB RAM,以及大規模的1200萬像素後置鏡頭,並加入Sony Exmor R感光元件。Xperia S將提供16GB和32GB兩個版本,稍為令人失望的是該手機並不支援microSD擴充記憶體。Sony Xperia S將於3月份開始向全球付運,價格則尚未公布。

http://www.bgr.com/2012/01/09/so ... 2-megapixel-camera/

Sony Xperia S在CES 2012上的出現已經捕獲了很多用戶的歡心,1200萬像素主鏡頭及130萬像素前置鏡頭、1080p高清影片攝錄、4.3吋720P屏幕、雙核1.5GHz高通MSM8260處理器,還有1GB記憶體 - 這個規格對於一早留意Xperia S的用戶可能已經是耳熟能詳,不過原來Sony Xperia S仍留有一些「秘密武器」並未公開。

昨日Sony向瑞士網站PocketPC.ch透露,該手機將採用「UV-active納米塗層」,而機身某程度上能夠防止沾上污垢。同時Xperia S更改進了鋰聚合物技術,讓鋰電只需使用普通電池的一半時間就可完成充電,而且更可快充10分鐘讓Xperia S運作1小時。

http://www.phonearena.com/news/S ... harges-fast_id26318