Toysdaily 玩具日報

[詢問] 想問問大家上網月費係幾多

唔好意思
大家可否分享吓自己屋企上網月費, 等我參考吓
我荃灣區
依家用緊 pccw 100mbps $208 一個月, 6月到期
剛才 香港寬頻打嚟 依家有優惠
500mbps $198 一個月, 簽24個月, 送5個月
即198x19/24 = $156一個月, 2年
連6mbps wifi 戶外上網
但一開始要俾左$1200先, 第7個月先開始交錢,交$198
但當中有5個月 唔駛交
大家覺得o唔ok??
佢仲話送 電話+免費安裝, 同有d電視頻道送
但我話兩樣都無用, 唔要
有無另外優惠, 仲有無得平
佢話無
佢一直好急趕要我快d決定
但我最後叫佢俾我諗諗, 星期6再打俾我

我身邊d同事,朋友都話過我用得貴
佢地都係交百多d一個月
我唔打online ,平時無download 歌同戲
其實100mbps都已經好夠用
唔駛500mbps都得
唔好意思
大家可否分享吓自己屋企上網月費, 等我參考吓
我荃灣區
依家用緊 pccw 100mbps $2 ...
聖鬥士JACK 發表於 5-1-2012 10:57 PM

我用網上行用左6年~ 都係2百蚊左右~ 加38蚊睇now既國家地理頻道~

上網較穩定~ 因為我之前用香港寬頻成日出現上唔到網~ 登入唔到~

反正差唔遠~ 我建議用網上行~
其實睇你邊區…
你最好問你同區既人邊間好,最好你大廈問到人。
(雖然小弟用左好多年網上行…)但有朋友唔同區…用網上行一樣斷到阿媽都唔認得。

你埋你可以打去PCCW問下續約有無優惠…佢有時有超市現金卷俾返你。
其實睇你邊區…
你最好問你同區既人邊間好,最好你大廈問到人。
(雖然小弟用左好多年網上行…)但有朋友 ...
原罪 發表於 5-1-2012 11:11 PM

thanks
我之前係$248, 上年6月優惠左我 變左$208
我就係有個住我同屋苑嘅同事
隔我幾座...佢話佢一百多dd
我用網上行用左6年~ 都係2百蚊左右~ 加38蚊睇now既國家地理頻道~

上網較穩定~ 因為我之前用香港寬頻 ...
逆天原罪 發表於 5-1-2012 11:02 PM

thanks 兩位原罪兄
thanks 兩位原罪兄
聖鬥士JACK 發表於 5-1-2012 11:16 PM

:@咦?竟然同另一位原罪大大一齊答,哈哈~
逆天大大好多好野架!:71:
其實只有PCCW會快D..........
我有朋友他間間上網公司也做過~

首先有分本地網速同海外網速~
D廣告只賣本地網速很快1000MB也有~
但海外網速就慢過PCCW~
你上網不可能只去本地網站吧?
一連出去海外就要用海外網速~

另外只有PCCW是獨立線計算100MB全是你家用~
其他公司是100MB給你全座大廈用!

這樣很大分別的!
100MB幾百人以上同你搶好定你自己一家人用100MB好?

這就是分別~
他們當然想你快點決定啦!
:74:

PCCW一定係最貴.......但質素平均來說係最高。而且整體都快。

有線最平,依家大約$70至$90一個月,雖然可能只有3 Mb,但其實上TD,睇 e-mail都好夠用。 不過upload相會慢D,無100Mb咁快。

香港寛頻就係上香港網最快。我上年傾約時,除埋(計埋那些免費月),100Mb 大約$178X19/24 = $141一個月,送$300百佳現金卷,再俾多$10每個月連條電話線,送幾個電視台。

和記當時就大約$11X一個月。

至於你講那個送戶外Wifi,若你會用 I pad 上網,咁都幾有用,你都可以當佢值$50一個月。

不過平均來說,100Mb都好夠用,若你唔用來打機的話。
我都荃灣區...用緊香港寬頻1000M...好似都係包電視頻道、wifi個d
另外就送左幾張惠康coupon...月費3舊水左右:o
不過你唔打online game又唔多bt既話....100M同500M都分別不大:(
打佢問PCCW仲有冇得平仲好吧:34: