Toysdaily 玩具日報

查看: 9352|回復: 11

[其他] 深秋京都行留影

二月中旬一個人去京都奈良行咗幾日,真係"行"咗幾日,每朝早七點幾出門口,行咗十幾間佛寺,揸住傻瓜機影影影,以下執咗幾張自己鍾意嘅,分享一下,其實日本除咗食同買,仲有好多值得睇嘅嘢㗎。

化野念仏寺--百多年前,住持將附近山上八千多個無緣佛(即冇人拜祭嘅孤墳收入寺內供奉)

龍安寺--英女皇伊利莎伯二世指定要參觀嘅枯山水庭園

衘室仁和寺--古代離宮,秋天睇唔到寺內出名花期最遲嘅衘室櫻,就睇住建築同紅柿先啦

妙心寺--應該係日本最大禪寺之一,有四十幾個塔頭(寺內的小寺院),不過大部分唔對外開放,部分用作療養院、幼兒園等社會設施,呢個係塔頭之一退蔵院入面嘅觀音像

金地院--南禪寺塔頭之一,以泉池迴遊庭園同寺內由德川家康下令興建嘅東照宮聞名

南禪寺--位列京都五山(五大寺院)之上,京都寺格最高嘅寺院。

法然院--獨立嘅小寺院,貫首(住持)參與不少公共同文化事務,寺內亦會用作文化活動、會議嘅場地,庭園免費開放。

寶泉院--以七百年嘅"五葉之松"同"緣額庭園"聞名

奈良東大寺--金堂係現存最大木結構建築物

多謝介紹及分享! :77::77:
京都幾時都咁靚!
ching 你2月去完11月又去, 好正bo!

好喜歡你在屋內影外面的風景相!:71:
envy you so much :what:

wish I can visit kyoto again soon....er or later.

The city is so beautiful that i think it's best of the best among all foreign cities i've visited.
京都同奈良真係好靚,如果喜歡舊建築更加係有排睇,而且四季都有唔同景色,我諗我都會再去。

@whoip兄,我二月冇去呀,上次係舊年十一月尾,好多紅葉,今次就剛剛過咗紅葉但又未落雪,算係美中不足。:35:
寶泉院果張相真係好似畫一樣...:52:
正呀 :71:

好想再去一次 :63:
基本上任何喜歡影日本景物 & 風景的人:36: ,遊京都係不二之選,:74:

大修後的東本願寺御影堂,我還未有機會影到!!:63:

I will visit there at 4/2012. :shy:

Thanks sharing! :71:
:handshake:看後心懭神怡
原來日本都仲有o甘清優地方。
在china有這種景色已經很少了