Toysdaily 玩具日報

查看: 3013|回復: 14

[詢問] Shadow predator 頭髮金屬色問題

我發覺我隻shadow predator 嘅頭髮嘅金屬上色好淺,接近無色,
大家有無這情況?
我無特登卒甩佢,我係動慢節取貨的,開盒已經係咁

但我用marker自己上色又好易甩色,水性油性都試過,但隻油好似唔適合上橡膠

push~~~~~~~~~~~~

我的SHADOW情況一樣...
其實以前隻LOST都已經係咁..
HT真係要正視同改良一吓....

我用games-workshop 的Acrylic color(塑膠彩)同隻LOST重上金色...OK KEEP到現在

照計水性油都得...因為其實都係Acrylic color黎...
我的SHADOW情況一樣...
其實以前隻LOST都已經係咁..
HT真係要正視同改良一吓....

我用Acrylic c ...
MAX 發表於 31-12-2011 01:04 PM

我用Gundam marker油上去,但啲色乾左都會痴到其他頭髮上。
之後用油性金色箱頭筆,好似好d,但亁左都係會染到其他頭髮。

但原本ht啲油唔會痴到隔離,可能只油唔同
回復 4# twinsenckw

唔好用MARKER筆...

用樽仔...
哩類..
有唔同架咩,請指教。

你嗰只係咩牌子,我未見過
有唔同架咩,請指教。

你嗰只係咩牌子,我未見過
twinsenckw 發表於 31-12-2011 01:32 PM

照我所知全香港得一個地方有得賣:shiny:
回復 1# twinsenckw

帶張原色圖, 殺去旺角d大模型店問吓吧,
回復  twinsenckw

帶張原色圖, 殺去旺角d大模型店問吓吧,
chankb 發表於 31-12-2011 03:54 PM

一定無,  人地D油係專油戰琪架:D

回復 9# bandan大幹部

見過有人拿住d金屬戰棋公仔去配色, 不過金屬公仔係用磁油,
用在橡膠上不知可否

如果旺角一定無咪去賣戰棋啲公司買囉, 有錢不怕買不到。

Acrylic在一般美術店也有售.

我有为我的Lost、Guardian和Shadow的金属发圈上色。
我是用Mr. Hobby的颜色来上。

我的Lost:(铜色)

我的Guardian:(有银色和铜色)

我的Shadow:(有浅金色、银色和铜色)

同样的我也觉得Wolf和Machiko的发圈也需要重涂...
回復 11# vinlwj

Looking good!:71:
我有为我的Lost、Guardian和Shadow的金属发圈上色。
我是用Mr. Hobby的颜色&#264 ...
vinlwj 發表於 31-12-2011 05:48 PM

請問用mr hobby油性定水性?
有無number提供?

油完會否甩色及痴到其他頭髮一達達?
請問用mr hobby油性定水性?
有無number提供?

油完會否甩色及痴到其他頭髮一達達?
twinsenckw 發表於 31-12-2011 06:13 PM

它应该是油性的。
其实我是没有用指定哪种颜色,每次我都是用拿几个颜色来参混出我要的颜色效果。

铜色的发圈:
我是用Mr Color的Copper色参一些深褐色,因为它原来的copper色太浅了。

金色的发圈:
我是用Mr Color的金属金色参一些copper色 / 亮银色,因为原来的金属色太重了。

银色的发圈:
用Mr Metal Color的Stainless颜色参一些亮银色。

*Mr Color和Mr Metal Color都是属于Mr Hobby的产品。
*混色时你的颜料全部最好是同一种牌子的,不同牌子的颜料可能无法参混。

“油完會否甩色及痴到其他頭髮一達達?”
要等颜料全干了就不会容易掉了,不过还是不能大力刮它...刮的话肯定会掉色的。

“痴到其他頭髮一達達”?是否是指上了色的发圈会粘到其它的头发吗?
在颜料未干时是会粘到其它头发甚至弄脏,所以你需要一根一根慢慢地涂。
涂了后还需要拿着/#着该头发以免它粘到其它头发。
等它干透了就不会粘到其它的头发了,你可以用吹风筒来加快颜料干透的速度,不过记得不可以用热风。

所以要全部发圈都上色的话是很考耐性,呵呵。
每次我为它们上发圈的颜色都是花很多时间。
嘩! 神級~~~~~~~~~~~~~~~~ :71: