Toysdaily 玩具日報

查看: 9949|回復: 10

[活動展覽] 玩具博物館展覽- 「玩具天堂 - 香港玩具文化與創意」展覽

玩具博物館展覽已於 2011年12月16日 至 2012年3月19日 在調景嶺香港知專設計學院 HKDI Gallery (港鐵調景嶺站A2出口)公開展出,展出『正宗』香港玩具,由六、七十年代至二千年都有(雖然唔見EX合金),不過如你想看高達、笨大合金玩具,你可以唔洗去,去愉景新城吧!
詳程: http://www.toyshk.org/news-01-c.php?page=1&cayear=0&camonth=0&nid=77

這個類似日本的紙相撲公仔。放在銅盤上,用木棍輕震盤邊,人偶即會旋轉及向前。

我記得以前有一薯片會贈送類似的玩具,當然是膠製。

請留意左邊中間位置那個機械人,頭是百變龍,身是電子人。香港也生產過很多翻版玩具。

同場加影設計院學生的作品
好有歷史價值呢!!:71::71:
多謝大大分享資訊,曾幾何時亦有大量玩具Made in Hong Kong外銷他方,同鐘錶、紡織業等值得港人驕傲。
batman x superman:Q
汽水樽蓋我玩過,轉得好快,磨落牆或石頭會出火花!
最佳拍檔嗰隻黑色機械人呀!!!!!!!!!
調景嶺都幾遠下,有冇師兄去過知道多唔多野睇?如果好少展品就唔專登出去了:44:
多謝大大分享... 非常有feel!!! :64: :64:
Tks big big
細過真係玩過果只小露宝轉轉轉, 一路轉, 一路格格聲

回復 7# 200310034

其實個場地唔係好大,比荃灣高達展還要細少少。不過如果要去的話,不妨抽多d時間,搭兩個站去埋東港城探探小丸子。(不過場地仲細,還要捐款才可入去參觀展品,但外面也有免費攝影的埸景。)
其實嗰場都幾細. 好彩近屋企. 加相.