Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 不同版本的Robocop

今次比拼不同公司出0既Robocop,我相信Figma 0既Robocop呢牌大家睇得多,今次可睇下其他唔同公司出0既Robocop,基本上呢三個版本各有優點,無話邊個好晒,Figma 0既可動性同表面制作個人覺得最好,可擺倒好多唔同0既姿勢,而Mcfarlane 0既外型最接近Movie造型,Robocop機械個笨重感亦係最好,可能始終西人自已雕較掌握西人自已0既風格,但盔甲表面較粗糙,無Figma做得0甘好,而最後果隻係Toy Island 15" 0既Robocop,不過八,九十年代0既玩具當然好難同依家看齊,但當年較著重比小朋友玩0既功能,如有著燈發聲功能等,而且盔甲部份可拆下,全身又電鍍,呢隻當年已經係好高水準0既玩具

先睇下Figma 0既Robocop前同後面

之後就睇下Figma呢隻0既強項---------擺pose

呢隻Figma Robocop最差就係個嘴

而盔甲表面效果我係3隻中最鍾意

做呢D動作無難度

跑緊姿態單腳著地都得

另一唔同角度

可換件重現打開大腿盔甲羅鎗型態

亦能重現Movie中手部伸出尖剌情景

靚仔0米郁,你現已被捕

之後就係Mcfarlane 0既Robocop,前面同後面

先做Robocop招牌姿勢,而Neca我覺得同Mcfarlane呢隻差唔多,所以無買留番D$買Figma

另一角度0既招牌姿勢

整體線條較Figma硬朗,特顯重機械感

呢個角度睇倒腿部個線條雕得好靚好精細

呢幅合照可睇到Figma同Mcfarlane 0既大細比例

最後係Toy Island 15"高0既Robocop

呢隻0既特式係可除拆盔甲,除去頭盔後可見倒梅菲個樣

後腦部份可打開,仲見倒個腦袋0忝呀, Ha Ha.....

胸甲同肩甲可拆下,亦睇倒有按掣可發聲著燈

真正可打開大腿盔甲收藏手鎗

另一邊大腿亦可打開,我都唔記得Movie有無0甘0既場面

三隻大合照
:71: nice collection of robocop!
did you get neca's robocop as well?
精華!!:71:............
回復 2# ed1978hk
無呀,幾覺得Neca同Mcfarlane果隻分別唔太大,
所以揀左Figma買
neca個隻應該係最低玩.
好东西:45::43::63:
回復 5# woowoobb
當時0既Mcfarlane都唔貴
Toy Island 果隻機關方面真係好無敵:71::71: