Toysdaily 玩具日報

[首辦] 超力變身!超魔神龍神丸 (終於完成! p.3)

回復  滕井八雲

我有加關節
都叫可動, 不過幅度唔係話好大
reload 發表於 23-12-2011 12:08 AM

明白~
等緊你完成佢~

出街前一貼

因為天氣太冷:ice:
做d 整完唔洗洗手ge 工序 :DD
上埋肩甲, 再組一次
用左 PC joint, 冇左好易甩ge feeling
尾就好耐之前整左貼下先
遲d 固定番每節距離先

另外
雙手拎劍達成!

平安夜快樂:52:
因為係空心關係, 條尾件少少定位點都冇 (以我所理解), 所以我唔明如果唔改, 其實係點固定條尾?

唔理實際應該點了,  自己加一粒野試位

變左胸像 都係咁形:73:
多謝大大作品分享
超期待完成之日
2011年最後一日

結果都係未能改好:49:

以下先黎題外話:

由於之前改番件時深信輪轉關節可以支持對爪
今次對爪都係用輪轉關節......
問題來了:die:
我手上有黑色(番件時用,真係好緊好夠力的) 同白色 (原件用,因為le個位係白色,所以配白關節) 輪轉關節, 白色有dd 鬆
點知用左白色, 痴好晒之後........
關節最高位個格幾日後開始卡唔住.................................................:ice:

(同時 發現左自己上關節時有d唔對稱:x )

咁又要花一輪功夫轉用另一隻牌子ge joint

以上題外話完

目前進度有 75 %?

尾成功上好左:78:

慣左搞好一個位一定會留黎做reference ge 正面照

未整部份如下:
1. 尾一節節的未諗點set距離同固定
2. 拳頭基本上一開始都係打算用robot魂龍神丸的, 但係個ball joint 我痴死左係改緊ge 龍星丸到:Q
目前考慮自己磨一個balljoint 套拳頭好...定再買多隻robot魂龍神丸黎cut(會好重成本/.\)

3. 背面肩甲joint 錯位置再整過

4. 仲有幾件零件未痴上去

5. 兩肩因為好多關節聚集, 應該會盡量填一填d 明顯見光位

將我所有識同唔識ge 技藝,心血都用晒係le隻魔神入面, 而家一步一步成型真係好有滿足感
:$ :$:$:$:$:$:$:$:$:$:$
今日我又sea food 痕想學超力魔神大系咁
加左張主角&聖神相係身入面
係心口個粒珠(放大鏡) 可以望到到張相
(我真係覺得le個idea 好有心思:71:  )

於是.......準備左d 相 聽日試下work唔work先

搵左5 個option:
1. 想scan 大系卡背個張 (收埋左未拎出黎), 上網搵張貽住先

龍頭太大可能print 完個人可能得一點XD

2. 我估我會用le張

3. 變身pose 型但唔match(?)

4.登龍劍pose 好似唔太好

5. 同2比到時睇下邊張清d

有冇人有靚相可提供XD~

以上其實係廢話呃你睇, 其實我係想做d私事:he:

:he:
細聲d 先....我想尋人
如果"小龍神" 大大見到可唔可以再PM email 之類比我聯絡你
我好有興趣ar
但係我冇權限pm唔到你:no:
(如果有好心人可唔可以代為找他)
:he:
C兄唔好放棄呀!!
期待完成品:handshake:
回復 22# yinhei_wa

多謝支持:64:

我冇放棄的:36:
本來一心想新年假噴灰上色
但係日日都濕"立立"
所以暫時停工:26:   

:64:
:(
經過3個月ge 努力
終於有進展:$

因為零件上面實在大多細孔
又唔係好識搞
噴灰->補畢地->磨->repeat N次

拆開, 其實又唔係好多件, 不過對我黎講已經好困難:ice:

終於, 大致執好!
可以填色:o

慢慢一件一件努力完成中

身:

龍甲:(

自己知自己事:( 只能用marker上色, 一定係差的
不過我已經好滿足了:$

目標4月尾生日前完成!!!
用marker上色:30:

不過已經好滿足:77:
終於等到樓主的更新
marker都唔錯架,但金色耐左會亞色
自己油過bb三國虎裝孫策,放左半年就亞左色
回復 26# shumanlii

對, 我個d 三國傳都氧化晒所以睇慣左:66:
同埋唔用marker 我都冇方法 得白色噴到上去
其他色用marker 唔太礙眼~
係金色冇分件, 低手如我好難噴~仲有諗龍個圖案油出界又補唔返:45:

4月2 再update:

腳都ok 了~

放假快快手油油油

越來越感動:$ :$:$:$:$:$

就完成了:love: 近一年的心血
回復 28# reload

Cool~~~~~~~~~  :71:
:$ :$ 繼續超自high:$ :$

誰明白我有多激動:$:$:$:$:$:$:$:$

長長的尾巴:$

:$ 唔理你覺得點, 反正我覺得好靚好型:$

:$ 因為我係想以外形+可動為目標