Toysdaily 玩具日報

查看: 4483|回復: 26

[改造交流] 第一次試做頭雕, 有問題

尋日去買左舊Sculpey整左差唔多四個鐘

但係感得好似幾林幾易變型

唔知係唔係因為咁所以做唔到好仔細既位

super sculpey 用開唔覺 , 天氣凍重嫌佢硬 o
可先用鍚紙整個實淨波波 /焗硬一舊仔 sculpey  做芯 , 再舖 sculpey 塑型 , 會有幫助 o
頭髮宜在處理好面相 , 焗硬後才追加塑造 :65:
第一次 整得幾靚啵!

加左少少頭髮質感

想問下點樣令到皮膚好平滑, 是否焗完再打磨?

我現在的工具是否已足夠呢

我係而SCULPEY LIVING DOLL 可能唔同SUPER SCULPEY
可能因為咁所以唔夠硬
想問下焗硬之後仲可以有幾多加工可以做, 仲可以用我以上工具刻野嗎?
回復 2# ilovefigure

usefull information!
LIVING DOLL 主要嚟做滑面嘢,好似囡囡嗰D,如果要做細緻嘢嘅話,買舊firm嚟溝落去會好多!
Thanks

but how to mix?

When I go there and see the super sculpey is pretty hard to shape.

LIVING DOLL 主要嚟做滑面嘢,好似囡囡嗰D,如果要做細緻嘢嘅話,買舊firm&#22 ...
takeya00 發表於 13-12-2011 02:01 PM
OH 用錯左泥.....
咁我第一個頭雕亦宣佈失敗?
有冇得救
好簡單!就係張兩舊泥搓埋一齊就OK.
如果未焗就雕過佢當練習囉,如果焗咗嘅就舖喺面頭囉,好簡單GA咋!
想問下師兄
出黎既效果會唔會差好遠?
回復 12# kevin999chong

你指嘅係乜嘢效果??
用SCULPEY同用SUPER SCULPEY 出黎既仔細度
諗住一陣去蒸喇
好驚會裂