Toysdaily 玩具日報

查看: 7300|回復: 21

[分享討論] 保養真皮假皮好建議

之前看了其他板面及上網找料, 今天終於的起心肝去了一間街坊鞋鋪, 老細話該wax日本貨, 透明, 信心保證. 我買了化娤綿, 塗少許綿上. 先在HT T2 T-800 皮革內試小小, 十分鐘後無問題就逐一仿皮外面塗抺; 跟著是Blaze, 萬幸兩隻在飾物櫃內年多兩年仍沒有裂. 但Medicom body 的狼人未半年條褲就玩完... 返魂乏術了....

希望在天寒地凍又乾燥的日子一齊為公仔保濕潤一潤吧.:(
Bro,  this one is for cleaning any dirt on the leather before applying the protective coating.  

You should get those leather wax or oil from shoes store.  They will give protection on leather.
It says it cleans and protects, I try and it works.  I haven't tried those leather wax or oil as some are from mainland China (I can't trust them honestly), and I am not going to put something too shiny on those artificial fur.

我用呢支,清楚講明防止橡膠及人造皮龜裂

(我用iphone睇幅圖無事,可能其他人用電腦view會變打橫,如果你見幅圖打橫,我唔知點幫到你,愛莫能助)
上面個支野幾錢??thx:36:
唔太記得,幾十蚊,油站內的便利店有售
基本上一支夠用好幾年
頭像被屏蔽
之前看了其他板面及上網找料, 今天終於的起心肝去了一間街坊鞋鋪, 老細話該wax日本貨, 透明, 信心保證. 我買 ...
darknight 發表於 10-12-2011 11:18 PM

T-800 d皮質素好好多,我後追嗰隻應該都焗左係盒超過一年有多,開盒完全無事。
當然我亦一開盒就用上面支野塗晒成身假皮,只要唔係曬住或長期潮濕(如住將軍澳),應該可以頂好耐
唔太記得,幾十蚊,油站內的便利店有售
基本上一支夠用好幾年
twinsenckw 發表於 2011/12/11 00:29

咁請問師兄查一次相隔幾耐再查呢?
我開盒後查左一次才display,到而加都四個月無再查了,
不過我查得好厚好細緻,衫褲皮帶連皮帶扣內則都唔放過。
查完會好令立立,放在陰涼地方一兩日風乾會回復正常,之後才著上身,

我住屯門唔近海,無空氣潮濕煩惱
cool~~~~~~~~~~~~~~~~

(我用iphone睇幅圖無事,可能其他人用電腦view會變打橫 ...
twinsenckw 發表於 11-12-2011 00:04

好有用的資料...謝謝提供...
I think it depends on the environment. I had the Medicom Wolverine for 5 years, and the suit is  still okay

(我用iphone睇幅圖無事,可能其他人用電腦view會變打橫 ...
twinsenckw 發表於 11-12-2011 12:04 AM
多謝分享買支看門口先 我有兩隻拉打有用
好有用嘅post
過兩日去買支俾T800, john connor, 狼人同Ankh用~