Toysdaily 玩具日報

查看: 35276|回復: 97

[分享討論] DEL∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

DEL∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

DEL∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

5:SSC既黃昏?

係上年11月開始,小黃雞就比遊戲王呢隻GAME搶左去,本身諗住放棄呢個HOBBY。今個月頭,收下又一隻,收下又一隻,總共到而家收左11隻。因為本身又要寫Thesis,所以沒咩時間去玩,所以又上返SS Freak同D朋友吹下水。

係呢半年時間,我地講得最多既係SSC既QC同價錢。小黃雞係11月到5月總共由SSC收左4隻雕像,1隻要退貨,2隻本身有問題要寄返REPLACEMENT。坦白講,以一隻入門要差唔多$3000既玩具來講,3�4有問題,其實真係幾不可思儀。(留意一點,我唔鐘意驗屍,油得唔好,有花我當睇唔到) 我地不禁會問,SSC係唔開始大到一個地步 No longer care about the QC of  product because they can sell everything put on the website?

由上年到而家,佢地既PF入門價由$300一隻加到$350美金。但係如果我地睇返美金對人仔,其實佢地加價既壓力係好鬼大,所以我覺得$50既價格係合理既。同係同時係我既角度,我覺得SSC既野既QC係真係差左。不過大家可以留意,之前出問題既,其實大多都係女角。SSC一向比我既感覺係唔識油眼,而上幾隻出問題既就係死左係呢度。反而去到而家,我想問既係SSC重應唔應該insist去用而家既材料去雕角色個頭。我本身都有玩HT,唔多得7﹣8隻。相信一樣野好多人都認同,HT D頭雕,如果只係同SSC既雕像拍埋,一定係HT個D似真人D。而如果個個頭都要用人手上色,一來COST又貴,二來又比人低唔起 (好多人唔明雕像既物料同HT個D係做法上差幾多,難幾多),SSC係唔係應該試下用HT個重方法去做佢地個頭?當然,要ANNOUNCE呢樣野, 一定有好多FANS唔鐘意,因為MASS PRODUCTION既PLASTIC頭 = CHEAP野。但係PF亦本身亦改變左雕像要成隻都係雕既睇法, WHY NOT。

最尾,SSC係唔係黃昏? 我諗就未啦,不過同HT而家既情況有D似,佢地既升值能力,可能真係差左。(其實都係一隻隻睇)睇返上年,CYCLOPS同BUCKY既表現真係使人失望。Anticpate來年, DC既license,我自己覺得有D似 HT隻MK V, 個個諗住佢OK既時間唔OK。價錢點,睇返8月就知啦。

1/12/2011 回望小黃雞之家一年既轉變

2月:小黃雞今年3月結婚,1月中搬回新居,一開始沒諗過會買咁多

5月:呢個時間裝修重未幫我搞個櫃,間屋重好清新

9月:小黃雞完成自己既心願,購入SSC Captain America PF EX 同 Thor PF EX

11月: 多做左一個櫃放係槍台

12月:今日師父幫我裝好加埋電視機既櫃門,搵日掛埋個盾就完成

3/12/2011開始更新小黃雞之家2.0

我屋企隻死肥仔

美女與野獸
留名!!!!!!!!!!!!!!!
:71:支持!好文!..............
看見你家中的擺設, 數量, 心中只有一個服字, 自問真的沒有這麼多空間去放玩具!
而且你的雕像SIZE很巨形, 價位亦不便宜,欣賞師兄有心有力去玩自己喜歡的玩具, 總比我的朋友花數千買一隻玩具回來, 又不捨得玩, 又怕盒弄花了, 賣不回好價, 當貴價玩具是炒賣品!!!
絕對支持師兄, 用心去玩自己所愛!!
:64:好有心既文,
玩雕像確係小d地方同財力都不能。
所以可以睇下大大既收藏都好開心。

文中講到轉售問題…,所以大大會留盒…
而盒係更巨大?:50:
真係想睇睇閣下收盒既地方…
回復 8# gumng

Thanks for your kind words, it means a lot to me.

Collecting Statues in Hong Kong is not easy, especially if you intend to hunt for those grail class statues. One thing special about collecting statue is that: reselling "used" statues is very possible, basically it is what most collectors have been doing, thus, displaying your statues does not necessary lower your statues' value.

I agree with you, when someone views his hobby as an investment, it is just ridiculous and I do pity those fools :)
支持!
一路都有睇你D POST...只係statue同我既距離太遠...
岩岩完成左一份學術論文,個人重係有D火,而耐唔耐我都會收到PM,問到玩雕像既問題,所以都想分享一下小黃雞 ...
黃色小雞 發表於 27-11-2011 10:15 AM

好似小黃雞家中既Thor,個盒我諗可以放20﹣30隻12寸既盒入去。
有禁嚴重嗎??:50:20-30喎...平均一個大HT紙盒可以擺到大約六隻正常size12吋
咁咪五個大紙箱:50:成個人禁高喎:50:
回復 9# 原罪

我通常會放係天台屋,之後得閒再影影 :)

其實我覺得都係preference問題, 好多人有頭家,好難買到呢D野,所以係度同大家分享我都開心既。

自己收集既人,最開心就係同人分享 :)
回復 11# kun526

多謝你呀。好多時玩雕像比我既感覺太個人啦,所以想用另一覺度去睇呢件事:)
回復 12# jimchan829

我沒記錯THOR�THING個盒再大1/3-1/4