Toysdaily 玩具日報

查看: 16353|回復: 71

[個人收藏] 聖騎士之戰~ディズィー~

聖騎士之戰是台灣繹名原名是Guilty Gear
ディズィー也代表Guilty Gear 的歷史是很可觀的
Guilty Gear   
Guilty Gear X
Guilty Gear X 1.5   
Guilty Gear X Plus
Guilty Gear Petit     
Guilty Gear Petit2     
Guilty Gear X Advance   
Guilty Gear XX   
Guilty Gear XX #Reload   
Guilty Gear Isuka   
Guilty Gear Slash     
Guilty Gear Dust Strikers     
Guilty Gear Judgment     
Guilty Gear Accent Core     
Guilty Gear Accent Core Plus     
Guilty Gear 2 Overture
ディズィー
身長:167cm
血液型:解析不能
体重:56kg
出身:不明
誕生日:12月25日(仮)
趣味:羽の毛繕い(?)
大切なもの:育ての親、森の動物
嫌いなもの:密猟者
配音:藤田佳壽惠
ジェリーフィッシュ快賊團的人都是以日曆等命名
當成為伙伴後以其出身的月份December命名所以叫ディズィー
ディズィー設定只有3歲20歲身體
是人類跟GEAR所生的物種
攝案嫌疑犯是GEAR發明者父親人類SOL-BADGUY及GEARS母親破壞神JUSTICE合力製造的女兒
右邊翅膀是死神ネクロは左邊翅膀是女神ウンディーネ+尾巴是GEAR特質
ディズィー是遺傳有3隻GEAR附身的人類
力量是很強大的
從Guilty Gear 開始ディズィー以魔王級的BOSS存在
這款配色出自Guilty Gear XX

Figure是盒玩Size大小未發動GEAR力量的ディズィー

衣服各項細節不拘泥
人型到位動作優雅
POSE很符合ディズィー品性

造工精美度來說當然沒法與ALTER GUILTY GEAR XX ΛCORE ディズィー
柳生敏之版相比啦

但以盒玩Size來講是無可挑剔的Figure完全Fans向
對ディズィー有愛者是很值得入手的靚物

順帶一提:http://www.youtube.com/watch?v=V ... ure=player_embedded
OP無助的眼神Figure都做到屬難得之作

推爆GGXX 推爆Dizzy 推爆紗夢!
頭像被屏蔽
這...相比當年 yujin 的略遜點
不過產品向來少
gabriel 發表於 25-11-2011 22:06

唔一定遜色

Yujin只係僅貼石渡大輔公佈GG時期BOSS插畫造型
且還原度相當高
插圖可以見到石渡以碎線起稿容顏
eg眼睛唔多穩定
應該話DIZZY尚未定型
YUJIN予以修改表情比較Cool
由於制作技術所限
分件組合是死穴
暴露了長短腳
肩部大白領與胸部衣物唔連接等瑕疵問題
所以會比較遜色點
推爆GGXX 推爆Dizzy 推爆紗夢!
歪不正 發表於 25-11-2011 21:30

謝支持:handshake:
我會推ジェリーフィッシュ快賊團的May
可惜其常規制服的產品未有出現
得出過YUJIN SR的水手服水著版

YUJIN版臉相比較似真人

POSE同樣優雅
要歸功石渡大輔的美學

可惜YUJIN不濟
分件處理營造的瑕疵糟蹋了美好型象
總括來說仍是有收藏價值

謝支持
我會推ジェリーフィッシュ快 ...
純白騎士姬Saber 發表於 26-11-2011 01:54 AM

我真係有啊!SR Yujin水著,我個陣特登買May同紗夢:52:
Yujin蛋真是比bandai蛋質素高好多倍啊
我真係有啊!SR Yujin水著,我個陣特登買May同紗夢
Yujin蛋真是比bandai蛋質素高好多倍啊
歪不正 發表於 26-11-2011 02:56

就要恭:77:了
買到心頭好呢

關於May同藏士源紗夢:@乜笨呆有出旦咩?
真係:? tim
就要恭了
買到心頭好呢

關於May同藏士源紗夢乜笨呆有出旦咩?
真係 tim
純白騎士姬Saber 發表於 26-11-2011 03:17 AM

啊不,我只是想話好彩唔係bandai出,bandai出200yen蛋都好樣衰,又易出油
Yujin用的物料比較好,同大大PVC個類質感差唔多

講返隻水著,May是好像大個左,而且漲左:35: 紗夢就氣質化左,少了粗魯感:35:
樓主有無買到 alter 個隻 dizzy?
呢隻係今年小弟最鐘愛既一隻(其次係alter既春日野穹)
十二月再販喎,有愛就要衝啦
啊不,我只是想話好彩唔係bandai出,bandai出200yen蛋都好樣衰,又易出油
Yujin用的物料比較好,同大大 ...
歪不正 發表於 26-11-2011 03:44

你講得arm
SR旦塗裝方面唔似得笨呆咁寬鬆
材質表現Good
特別是處理素肌方面有做消光有打陰影
白肌色能準確程現真人皮肉似有的膠質感
可以話美白又滑溜
又有透明件
300yen旦色彩有會多d配件也多造型複染性相對提昇
無可否認SR旦係抵玩
除了分模位差別根本有PVC規格

笨呆出女旦樣好唔掂
不管是平的扭旦還是高價盒玩
只有早期鋼彈女樣貌會做得靚d
後期的Seed女較為飄忽

水著May身型比例正常番~眼神又夠冷酷
我都有單買多隻
樓主有無買到 alter 個隻 dizzy?
呢隻係今年小弟最鐘愛既一隻(其次係alter既春日野穹)
十二月再販喎,有愛 ...
ranger_ckk 發表於 26-11-2011 10:41

第一水miss左
理由是同現貨無緣

再販之事其實是意料中事
12月我就有得玩:52:

地檯的設計可見有心思
只要2個以上凹與凸的邊緣可發揮作用

是地檯合併啦~可以打造對戰狀況
好鐘意組合式地檯設計

http://www.youtube.com/watch?v=q ... ure=player_embedded

唔係無缺點滴
腳底有卡榫~無地檯會企唔到
大大限制了人型自由擺放
eg:帶去戶外拍~有怪怪的地檯效果會好唔自然:63:
Bridage (唔記得點串個名) 嚇人左D喎:55:
Bridage (唔記得點串個名) 嚇人左D喎
歪不正 發表於 27-11-2011 00:07

係Bridget ar
唔該你再串多次Y

言歸正提
眼睛係差d
聊勝於無