Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] HT 美國隊長luka分享(以及攝影心得)

Wow good ar:shiny::shiny:
師兄可以影個盾前面條帶係點整嗎?我嗰個係扣唔到架!
正圖~~!! 多謝教學~~!!:43:
另外打燈教學圖發現 heavy bramble!!
ching 不如用同一方法影黎睇下丫~~~:64:
CHING 影得好好:71:
打燈光線都好正:71:

好多人買了部高清機,就以為係大作,:72:
而CHING好明顯就真係影出靚相,真係一讚:71::71:
如果可以有layout 燈勾出主體咁就滿分了!因為有d 相睇落有半邊痴左背圖咁,但大部分都好完美。
太~太~太感動啦~~:$
圖又拍得靚~:handshake:
pose又有型....:*
仲要有攝影教學詳細解說~~~:love:
學到了不少....

多謝Luka兄用心分享~~~!:52:
如果可以有layout 燈勾出主體咁就滿分了!因為有d 相睇落有半邊痴左背圖咁,但大部分都好完美。
jankong 發表於 22-11-2011 11:50 AM

真個天外有天,大大可以示範下勾勾光嗎?

回復 37# Oldcat

需然我唔同意上面CHING看法,我覺得樓主影得真正,不過我會專重佢看法,

示範我就唔識,不過可以代佢答,
只要在CA 斜後方打燈就可OR打燈在背景上,

CA就起出來,你這高手中的高手唔係唔識呀???? :34::34:
拍得好, 相靚 + 技術好~
GOOD!!!SUPPORT!!:)
靚過官圖 :71: :71: :71:
回復  Oldcat

需然我唔同意上面CHING看法,我覺得樓主影得真正,不過我會專重佢看法,

示範我就唔識 ...
Yellowk 發表於 22-11-2011 01:12 PM

乜勾燈我就唔識,各下所提及嘅後上方打斜係highlight,
而打在背景上係叫backlight ,兩種也常在小弟post 圖見到,
看來大大也頗在行,不上圖分享有點可惜:p
一o的都o吾簡單。
阿樓主我地好其待你既2012年曆, 請快D製作黎解我心中之喝ah…please.
師兄可以影個盾前面條帶係點整嗎?我嗰個係扣唔到架!
leobigeasy 發表於 22-11-2011 10:28 AM

我的方法是, 先解開扣子, 把帶子穿過手掌, 再扣起來! OK!