Toysdaily 玩具日報

查看: 4590|回復: 16

[詢問] 如何拒絕別人"有理"的要求

如果要拒絕別人"無理"的要求,都可以理直氣壯,但拒絕別人"有理"的要求直的很難
本來幫同事做少少私人野都ok,但因為這樣,每次都找我.問題這事是很芝麻小事,很難找到拒絕的理由,不幫總覺得自己很不該,但真的幫之後又會再煩我....

加上之前有個friend又是多次拜託我做相同的事,令我更加不安...
到底如何拒絕好?friend都話不會日日見,同事真是避不了...
如果佢摸你 要講唔好
安全情況下
同信任既人講
有好多方法,睇你做吾做得出
例如: 1.直接拒絕
          2.同佢講要有野益番自己才幫他
        2.5.話佢益得你吾夠多所以不幫他
          3.話吾得閒
         4.應承幫他但特登攪到一獲粥,等佢以後吾敢用你
幫同事做私人野係人情, 唔係道理喎

話唔得閒就ok
有好多方法,睇你做吾做得出
例如: 1.直接拒絕
          2.同佢講要有野益番自己才幫他
        2.5.話佢 ...
lacus 發表於 17-11-2011 01:55 AM

1.比較難,公司細每天都見,唔想以後面阻阻,而且已應承了他
2.一來我不是這樣的人,說也說不出口,如果他說:"好"我重死
2.5. same as above
3. 因為很簡單的事,而且是回家才能做到,所以很難說唔得閒,不方便之類.
我也用其他方法如扮唔記得,但過一會他就會提我,甚至有次打電話提我
4.因為很簡單的事,很難攪到一獲粥
現在我都是扮唔記得,但遲d都不是辦法,總覺得想這麼多方法不如幫了他算,但幫了心裡又不高興,總是很矛盾....:56:
如果要拒絕別人"無理"的要求,都可以理直氣壯,但拒絕別人"合理"的要求直的很難
本來幫同事做少少私人野都ok,但因為這樣,每次都找我.問題這事是很芝麻小事,很難找到拒絕的理由,不幫總覺得自己很不該,但真的幫之後又會再煩我....

加上之前有個friend又是多次拜託我做相同的事,令我更加不安...
到底如何拒絕好?friend都話不會日日見,同事真是避不了...
bbdaishogun 發表於 16-11-2011 06:13 PM

要求同事幫手做自己私事?... 本身已經不合理... 教他如何處理好等他自行解決是最好的方法...

好吧.. 當一次半次幫下手... 但變成逢旨的話就是不合理了...

查實究竟是甚麼合理要求要勞動樓主閣下操心呢?...

小櫻上
1.比較難,公司細每天都見,唔想以後面阻阻,而且已應承了他
2.一來我不是這樣的人,說也說不出口,如果他說: ...
bbdaishogun 發表於 17-11-2011 10:09 AM

真係唔係好明, 好簡單o既事, 但佢自己做唔到? 究竟係d咩事?

大大你真係覺得幫同事做私事好合理 ????? :(
你不如有意無的讓他看見這貼,睇下佢面皮幾厚..
忘了是不是叫什麼〝好人疲累症〞,首先要承認,人性是頗為 PK 的,假若你是你團隊中的"好人",平常會幫同事/同學做些非責任工作,基本上他們不會感激你,久而久之直頭覺得你應份,如果有一日,你因有事不能就處埋這些非責任工作,他們分分鐘話返你轉頭!反而平時唔出手的,偶爾幫一次手,D 人仲會讚佢夠義氣!抵得諗!
又想做好人,又嫌人哋類。問問自己心入面個句啦。對付呢D場面,方法多的是,但絕對無兩全其美嘅方法。:73:
轉工囉!          
通常呢d都全心揾你著數, 即係當你傻仔........:74:
他朝有日你要佢幫返你, 他只想你彈開, 不要煩他!!:38:
睇下有無嘢可以調轉頭叫佢幫你手,有來有回,
佢問你一次,你又回番一次,到佢都覺得就自然唔會再叫你幫手。

謝謝大家回覆,其實對方比我大很多(?),而且是找我給他一些software.
我心裡覺得"老人家"不太懂電腦,幫他沒什麼問題,他反過來卻每次也找我我又煩,而且"不太懂電腦"只是我為他的行為"合理化"的想法

最大問題是他手法都幾"高明",不會一來就問你.像這次他很自然地走來吹水,問我現在用那software的什麼ver.,我答了他後便問我可否copy他....:50:那一刻我還可拒絕?難道改口說沒有?:31:

我一方又覺得不幫"老人家"做小小野而有罪惡感,但同時又卻覺得自己在做阿四,真是有向左走向右走的感覺:unhappy:

老人家? 問下佢有冇女, 有既叫佢係銀包拎張全家褔出嚟, 睇下佢個女索唔索..........:p
如果大家有緣, 第日你做左佢半邊仔, 咁幫佢抄碟咪順理成章囉, 到時記得抄埋34仔.........:$
以上.......講下笑輕鬆下!!:shy: