Toysdaily 玩具日報

查看: 6903|回復: 11

[玩具報告] 戰爭機器 3: 一場無可能戰勝的戰鬥 Gears of War 3: Fighting the Losing Battle

於戰爭機器2 (Gears of War 2), Emergency Day (獸人Locust第一次出現侵略的日子) 發生17年後, Marcus Fenix 及 COG 被迫用水浸掉Jacinto, 人類在Sera中最後的據點, 希望破壞獸人於地下地道並將它們一次過消滅. Jacinto被淹沒18個月後, 生還的人移至Vectes島希望重新開始, 但被Imulsion感染的獸人變成Lambent再次從地底出現, 人類又要進行無止境的底抗.

戰爭機器一向是Microsoft Xbox360重量級大作, NECA曾為遊戲1,2集推出大量玩具

遊戲推出至最後一集, NECA亦設計了一系列全新的玩具.
剛剛推出正是第1系列的戰爭機器3玩具, 比起第1,2集的玩具, 第3集的玩具無論上色, 雕刻及可動上的質素都全面提升, 第1系列包括了3名角色

Clayton Carmine, Anthony Carmine (於戰爭機器1出現) 及 Benjamin Carmine (於戰爭機器2出現) 的哥哥, 於戰爭機器3加入Delta小隊並肩作戰

Anya Stroud, COG的通訊人員, 最後亦加入戰團

Marcus Fenix, 遊戲中Delta小隊的靈魂人物

Clayton Carmine
於遊戲中, 角色們愛稱獸人為 Grubs

記念弟弟Anthony及Benjamin的紋身被完美映現

作為一個老兵, Clayton的身型絕不比Delta小隊的英雄弱小

電鋸上怖滿獸人被殺時留下的血

手臂使用雙重關節, 可屈曲約90度

股關節可以前後左右移動

大部份裝甲以軟膠制令關節活動性更大

Antony, Benjamin, Rest in peace.

Anya Stroud
Anya是戰爭機器系列第1個被制成玩具的女性

身型較瘦小,身體線條較纖細, 中和了陽剛味十足的戰爭機器

面部相似度遠不及男性角色, 但作為首款女性玩具, Anya的面相可以接受

因為身體較細小的關系, Anya是唯一可以自然做出屈膝動作的玩具

手臂可動性亦較男性角色好

裝甲的印花非常清晰

跟隨玩具的武器配件可以交換使用

KACHING. SPLASH. ONE DEAD GRUB.

Marcus Fenix
這是繼戰爭機器1後第5款的Marcus玩具 (1: GOW1 Marcus, 2: GOW1 Marcus [加入新關節], 3: GOW2 Marcus [採用GOW2新頭雕], 4: GOW2 2pack Marcus [加上血跡])

只是一張圖片已能看出玩具的膚色極之自然, 紋身清楚, 裝甲舊化效果優秀的優點

關節設計平衡了外觀及可動性

關節隱藏性強, 但仍可以輕易做出雙手持槍動作

個人認為此Marcus頭雕的質素及上色絕對能被稱為站於7吋玩具的頂點

肩部藍燈塗上了金屬色, 於不用燈的情況重現於遊戲中發光的效果

下身可拉出的股關節加上可屈曲約80度的膝部關節是此系列玩具的強勁賣點之一, 腳跟及足尖亦有關節玩具的加強接地性

只是站著持槍的動作已氣勢逼人

遊戲中多樣化的武器亦是遊戲吸引的地方, 被玩具化後亦不失細節
Lancer Rifle, 電鋸及長槍二合為一, 變成遊戲中及電玩界最有標誌性的武器之一

Retro Lancer Rifle, 是Lancer Rifle的前身, 攻擊力比Lancer強, 但後座力較大

總括來說, NECA戰爭機器3第1系列的玩具質素非常高, 戰爭機器2的Marcus頭雕的相似度已令本人驚訝, 遠估不到NECA竟能於第3集的玩具中超越自己, 本人只能說"This is the definitive Marcus Fenix figure." Clayton的推出亦令Carmine 三兄弟可以團聚. 雖然Anya的頭雕不算完美, 但可動性及外觀亦加回不少分數.

現在本人能做的就是以興奮之情等待將於12月推出的第2系列, Delta小隊就可以完整了

玩具界一日有NECA, 本人都會繼續收藏玩具! (起碼唔需要吃麵包及杯麵來儲錢.)
請問有冇見過 女仔單賣  只想要個女仔
呢個系列真係諗唔到咩理由唔買...  NECA又平又抵玩

後悔當初無成set買...想散買返又唔多見有:42:
回復 2# SOB

一箱14隻有6隻Marcus, 4隻Carmine, 4隻Anya, 所以應該唔會有散賣 (我未見到有) :68:

回復 3# Punlish_77797

ching 呢3隻新出架e家都仲有貨賣緊, 黎緊年尾出埋Dom, Baird, Cole 就齊人, 快d去買番set la :77:
NECA D野一向都唔錯
好似SF D關節咁點扭都唔怕(雖然我只有一隻RYU)
BTW 見到MARCUS我就諗起羅莽師父XD
真係多謝刺客兄出文,
唔係你介紹我都唔會入隻CARMINE,

想入埋MARCUS同ANYA...
但ANYA太難搵...
入唔到ANYA會連MARCUS都唔入...(唔想唔齊人~~)
中毒鳥:63:,ching 有無之前d款呀?可以post出黎ma?
support! love the new hip joints!
preorder jor but no shipment yet! Hk have already?
回復 7# 白紙人

大部份都有, 你想睇邊隻 :52:

回復 8# Grimlock

hk shipment arrived for about a week already :35:
其實我都係想睇下人類果邊出左幾多隻,同埋關節可動高唔高,因為一入坑就想追埋之前果d,謝謝:64:
今日放假出戈行街 二個男人都有單買  係唔見有女人
Support!
我都買咗呢set, 因為隻game實在太正,figure質素好高:66: