Toysdaily 玩具日報

查看: 9154|回復: 13

[個人收藏] <很少人知道的吧?> EPOCH Tekken 鐵拳12" FIGURE

不知道這裡有沒有鐵拳的FANS呢?
今次想介紹日套很冷門, 冷門到大概無人知道它們的存在的兩套12"FIGURE
於2001/2002年間Epoch發行的鐵拳人物12"figure, 角色分別來自Tag Tournament及Tekken4兩隻game.

12"大家可能不知道, 但6"的吸塑, 可能大家曾在太源街或福榮街一些舊玩具舖見過.
我想當年這套figure是類似game宣傳品的型式存在著, 質量嘛.... 坦白說, 便宜的售價而言, 算做得到一些可取之處喇. 最小衣服還算交得到貨.....罷......
以下圖中所示的, 小弟已經換過素體, 修飾過一點點....還能看一看吧!
請各位大家放下現時高質12"的眼光, 姑且來看一看這套cult味甚濃的歷史產物吧!! (或者鐵拳fans會有點興奮也說不定!!)

PART1 (鐵拳TAG TOURNAMENT)
Jin Kazama 風間仁
很奇怪地選擇推出p2biker造型, 沒有出著名的p1尺膊道服裝, 可能是body太不好看了~ haha

Mishima Kazuya 三島一八
很足料的一款, 恤衫-西裝-大褸全部落齊,但我最後還是把西裝給換掉....

Forest Law
算很不錯, 唐裝印花還不賴, 原本的功夫鞋是膠鞋, 我換過了, 木因樁當然是從葉問那邊借來~

Lei Wulong 雷武龍
打醉拳的傢伙(以成龍大哥作藍本吧~) 衣服還可以, 以下圖中可以看到原裝的膠鞋, 好笑!!

PART2 (Tekken4) 我相信當年tag tournament的銷情還不錯, 所以來到Tekken4, 廠商大膽的贈至推出4款!
Jin Kazama 風間仁
又是風間仁, 今次頭雕好看多了! 而且還是Tekken4中有型的hip hop track suit!

Hwoarang 花郎
自己很喜愛的角色之一, 造型是P2的軍服. 然比P1台拳道有型!

Paul Phoenix
喜愛角色2號! 頭髮設定超誇張!! 難得FIGURE的頭雕沒有很醜~ 原裝還特意加入發泡增強胸肌! 我雖然已換上HT較大隻素體, 但還是把發泡保留下來!

Steve Fox
兩SET中造得最醜一隻, 無野講, 各位姑且望一望....

Bryan Fury
Game入面很有型的一個角色!! figure造得ok啦~ 不過不失. 難得在俾我搵到o岩色o既body配返!

Violet
game同figure一樣可有可無地存在著的一款....

King
超精彩, 我一點也沒改已非常好看!!

Yoshimitsu 吉光
由於甲位頂住晒, 我都無換body喇(其實原裝body可動度係ok, 只係賣相趕客. 吉光同King包實晒, 其實唔使換)

總結: 呢set figure應該係美國market o個邊發行, 鐵拳fans可能會幾有feel. 平平地買黎做個歷史見證, 其實都幾過癮! 各位大哥不喜勿插呀~XD
支持經典好物,懷念豐盛當年:71:
好令人懷念的鐵拳,唔知依家仲有無得買?
Gooooood ar.... I used to play with KING 10 combo !!!
not bad wor, where to buy, brother?
回覆以上: figure是整套從美國訂回來. 不很貴. 可是換素體更費錢~XD
Violet好似城城喔~~~:66:
Violet好似城城喔~~~
weio_o 發表於 12-11-2011 01:40 PM

其實係架, 不過當年呢個設定本身已娘爆!XD
不好意思, photobucket account超標了~有興趣請到我blog參觀: http://blog.yahoo.com/_RT3VP4NPYDONM55AKRULGVZQO4/articles/page/1
回復 8# Satogill
喜歡睇你d畫多d~~~~嘻
死圖?麻煩大大搞搞,我都想睇下
回復 10# maxcyeung

不好意思, photobucket account超標了~有興趣請到我blog參觀: http://blog.yahoo.com/_RT3VP4NPYDONM55AKRULGVZQO4/articles/page/1
回復 9# gulu7

黎睇我d劣作就更歡迎啦~ ha!
真係未見過呢~

一直好欣賞鐵拳的造型設計( 比game play 更欣賞...)
確係造 figure hobby 的好題材,不過要忠實重現原設的細節,相信要幾間大廠出品先做得到~

黎緊《鐵拳TT2》三島家族又四代同堂...
回復 13# 人仔貓

當年SOTA街霸賣得好都諗住出Tekken6", 辦到出左幾次, 可惜最後石沉大海....