Toysdaily 玩具日報

查看: 17069|回復: 18

[玩具報告] 【光之國危機】超人盒蛋介紹+特典劇場

先來個故事簡介,注意,以下包含劇情:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

某日,超人兄弟佐菲、尼奧、七星俠如常巡邏後回家,推門一看......

:@

:Q

:50:

:no:

這就是我的【光之國危機】!!!!   

{:3_144:}

雖然現在的盒蛋玩具、境品出得不錯,但我一直很少購買。

不過當我見到這套以舊漫畫【光之國危機】作主題的盒蛋,實在叫我心癢難搔,還是忍不住帶回家。

所謂【光之國危機】是我小時候看過的一套咸蛋超人舊漫畫,其實故事說甚麼已不記得了,連【光之國危機】這個名稱也不知有沒有記錯。
但各個角色的印象都叫我好深刻,尤其是那個神秘的易容超人「美洛斯」、以日本鬼怪作造型的「宇宙大魔王」,都叫我看得如痴如醉。

我常告訴自己要減少購買玩具,尤其一些所謂收藏價值和可玩性不高的產品,我都會克制自己。
不過始終小時候的印象太深刻,所以當我見到這個以大量漫畫插圖作封面的包裝盒。我就全軍覆沒~~~~

玩具一套八件,盒蛋玩具,已沒其實好說了,輕輕鬆鬆的給大家看看~~~~~~

最愛的七星俠!!

全套玩具中,其中佐菲和美洛斯都有換件變易品。美洛斯也罷了,總算是按劇情有一個完全不同的頭部,
但佐菲就只分為「有鎖匙版」和「冇鎖匙版」,除了鎖匙、並右手的食指角度不同之外,完全一樣,極o厄錢!

巡邏隊隊長,超人佐菲!

宇宙大魔王,造形不錯,上色亦佳。

超人美洛斯,劇中前段以神秘人身份登場,最鍾意個個肚臍飛標~~~

易裝也還罷了,問題係:「呢個頭型點帶得落呢個頭盔?」

超人之母,老實講,我細個第一次睇公仔書見到呢個造形,有少少驚。
情況就似「美少女高達」....

唔知做乜o既超人尼奧~~~

後記:

本品應該是2010 年6月推出,
我上星期在北角某大玩具店入手,兩魚有找,

有興趣的老巴打自己睇睇~~~~~~~~~

又,喜歡我的劇場嗎?

支持,快d出呀,樓主!!!
I like it!  So I add marks for support! :71:
:71: 只係pose有d怪
見到超人之母都好似比人xx左咁...感覺有點悲涼..難道超人之父都要事後一小時才敢現身嗎?:67:食口煙先
比個 like 你 :71: :71: :71:
個劇場笑到我抽筋啊!!!!:66:

佢地個樣 + pose 真係好 hihi  :34:
真係諗多左lol
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 13 字節系統限制: 15 到 10000 字節
Leo似踩到蕉皮'扇'到P_:DD
細個都睇過漫畫版…
但係咪呢輯就唔知…當年電視已經無播咸蛋…
以為TV版都似漫畫咁血腥,好正架,七星俠把刀拖落去真係爆哂血。
最正係七星把刀可以交俾其他人(之後佢頭上真係無左把刀)。

見到魔術師大大呢套蛋…真係咩回憶都返哂黎…
好想睇返套漫畫呀…
我戒左玩摟蛋盒蛋都忍唔住買左, 因為實左太喜歡內山守畫既呢套超人漫畫, 印象相當深刻!
Love the facial expression from these set. :71:
這類珍品如不是大大show 出來, 我地真係冇咩機會見識, 見笑見笑
櫻木花道 + 宮城良田 ~!! :@