Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: ping_ho

[分享討論] help!!!!!!!!!!!!shf ball joint脫下

回復 13# rickylau1983

大大我地同病相憐呀,咁你個隻點呀現家
樓主, 有無用AA膠?
唔好玩佢啦....用AA膠..咪即係唔可以再轉=-='
好小事而已....大力少少...塞佢入去...
果汁先生 發表於 11-11-2011 01:42 AM

個拳頭位係ball point來,影響唔到轉動
1.加d blu tack
2.攝d 細塊廁紙
3.油層油上面
我o既建議係, 先唔好用任何膠水或漆油:
1. 先嘗試用力將ball joint裝回左手上面;
2. 把冇此問題的右手手掌也拔除;
3. 比較兩者有冇位置的差異 (正常來說兩邊理應是一樣的), 就會知道是否裝好;
4. 續上, 如果左手joint係未入到相同位置即未到位, 請試第六步;
5. 若然位置相同, 就可能係先天問題(零件不正常), 需再研究......
6. 用比較熱的暖水浸住左手手腕位置一至兩分鐘左右, 將該位置變軟, 再將 ball joint 裝回去, 和右手一樣的位置, 再等它冷卻 (可用冷水加快) 應該可以搞定..
:78:
唔好玩佢啦....用AA膠..咪即係唔可以再轉=-='
好小事而已....大力少少...塞佢入去...
果汁先生 發表於 11-11-2011 01:42 AM

AA膠都可以愛黎「加厚個joint」嘛...
個拳頭位係ball point來,影響唔到轉動
yugi 發表於 11-11-2011 09:40 AM

=-='
用左AA膠手腕的確仲可以轉...
但係唔可以旋轉WOR...
AA膠都可以愛黎「加厚個joint」嘛...
呂品器 發表於 11-11-2011 11:54 AM

但唔怕DECAY埋本身入面D膠咩=-=
,,,,

因為我試過...

等佢乾左好耐...都係DECAY左...白晒...搞到..勁實..
try try 白膠漿.....加厚佢....衰咗都可以"滅"番ma