Toysdaily 玩具日報

查看: 13436|回復: 36

[分享討論] 有關初期紫龍,初期瞬及蜥蜴會相同部件的小分享

早排傳出獅子EX有相小腿甲出現,本人亦都中招...到現在仍未找到人換:56:

獅子一波未平,另一波又起,鑑於初期紫龍,初期瞬,暗黑天龍及仙女亦有相同腳,以及白銀蜥蜴有相同手的情況出現
本人特地開盒並分享一下:64:
先注明一下,本人還未分析那隻是左那隻是右的,但大前提是左右不同

首先是暗黑聖衣,因為本人暗黑聖衣兩件都正常,所以先來看看正常無相同件的清況是如何的:67:

這個是暗黑龍的小腿甲正面,很明顯左右有不同,如果真的分不出,不要緊,請看下一張...

這張兩隻小腿甲分別向後轉180度,位置沒變,可以見到其中一隻的頂部內側有一條坑紋(右邊那隻)
換言之這條坑紋應該是一隻有一隻沒有的:74:

然後看看初期青銅紫龍

同樣是正面看到左右不同

轉過來看頂部內側,只有一隻的頂部內側有坑紋(右邊)

接著到暗黑仙女

這個正面或背面都比較難看得出,其實仔細看會見到小腿甲的左右邊的弧形,一邊較長,一邊較短
如果看不出,請看下圖

這兩隻小腿甲都是轉了90度,位置沒變,可以見到小腿甲的底部內側,其中一隻有一邊是有一條坑紋的!(右邊):74:
與天龍一樣,正常應該是一隻有坑一隻無的

到初期青銅瞬

這隻本人就不幸中了相同件,可見兩隻小腿甲是一樣的,左右邊的弧位同樣是左較長,右較短

轉了90度後,更加明顯了,兩件小腿甲的底部內側都有坑紋,相同件了:49:

到了白銀蜥蜴先看看左右手甲的頂部內側:67:

先來看看標記,一邊一條線一邊兩條線,明顯沒有相同件,不過....

先看看這邊

再看看另一邊,發現了嗎?兩件件同一邊的橢圓形是完全相同,但是兩邊的橢圓形郤有微妙的不同

我現在一左一右的放著,現在見到左右的橢圖形有少少不同了嗎?左邊較細右邊較大

這張是上圖的左右互換了位置後,再反轉180度,看!兩邊的橢圓形圖案仍是不同,而且跟上圖一樣是左細右大

結論是無論你的蜥蜴的手甲標記是1條線那件裝左手,或者2條線那件裝左手,又或者兩件都是1條線,兩件都是2條線
所得出的結果都是一樣,左右手正面看是不同的!:@

即使盒子封面亦是左右手甲不同

所以白銀蜥蜴座是否相同甲就不同多掛心了

倒是暗黑天龍及仙女重覆了較麻煩...畢竟價錢貴了一大截....:ice:

以上分享希望能幫到大家!:71:
回復 1# avatarj

咁仔細,真係要比個like你至得。

天龍與仙女小腿,以我觀察,有坑紋的好似是左腳。

仙女細邊向內,大邊向外先正確......
我就中左黑仙女左左...

乜家陣D QC 咁X 求其??? :53::53::angry:

好在我已經戒咗神話啫... :44:

回復 5# neo.L
即兩隻都有坑紋?還是相反?
回復 7# 聖鬥士奢侈

黑仙女我個隻冇wo.....有坑紋係黑龍吓?
回復  聖鬥士奢侈

黑仙女我個隻冇wo.....有坑紋係黑龍吓?
neo.L 發表於 7-11-2011 11:00 PM

黑仙女都有紋喎,在褲腳,睇吓啦!好似係左腳。
多謝師兄無私分享.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復 1# avatarj
已經唔識分左右:42:
我隻紫龍一對無坑紋,黑暗龍一對有坑紋。
我隻啊瞬一對有坑紋,黑暗仙女一對有坑紋。
連「綜合玩具討論區」都有星矢…:44:

聖鬥士星矢全TD制霸!:71:
連「綜合玩具討論區」都有星矢…

聖鬥士星矢全TD制霸!
太陽之牙 發表於 8-11-2011 12:37 AM

我都唔明點解係呢度出,去番"日系英雄�機械人討論區"好d.....
玩開d人都睇唔到.....
黑仙女都有紋喎,在褲腳,睇吓啦!好似係左腳。
聖鬥士奢侈 發表於 7-11-2011 11:08 PM

真係冇,黑仙女呀痳,冇wo......
回復  avatarj
聖鬥士奢侈 發表於 7-11-2011 11:20 PM

其實好易分,黑仙女係細向內,天龍就細向外,我上面個盒你睇唔到咩??