Toysdaily 玩具日報

查看: 8361|回復: 44

[玩具報告] Figma 107 Robocop 鐵甲威龍 —— 市民需要警隊,警隊需要您!!

[解說]

哩隻Robocop,由當日Figma公佈會出到一拖再拖,
終於早兩日都出倒勒。。。

响官圖造得實在太好既情況下,
上星期日本一出,已有玩評,
有大大亦都即時轉載,
然後將佢插得體無完膚。。。
正所謂期望越大失望越大。。。

插既原因大致都係:
1. 睇到人O晒咀既Q版咀;
2. 頭頂突然多左個光環;
3. 頭型變晒形;
4. 盔甲金屬銀走晒樣,唔令唔反光,仲衰過手掃。

不過大家都只係從幾張由日本玩家出既玩評相,
而未見過真身之前,真係可以咁快判斷?

我都有睇過果批相,
但係我發覺大部份問題係出响攝影技術。
高炒、鏡頭同主體太近、打燈只用室光。。。

我就係抱住Figma很少出事,
就下決心買回來一看究竟!!

因為主體係畀膠紙封住,
所以响舖頭一攞上手,望見隻銀色真係有d心寒。。。
番到屋企即時拆開!!
出奇地並唔係咁差,
可能有左心理準備,反而覺得唔錯添!!

頭型方面我亦覺得無問題。
光環就見仁見智啦,係可以淡色d。。。

最後,當然係全場焦點,Q版咀!!
真係好Q。。。如果接受唔倒而又唔諗住自己油過既話,
我絕對建議各位唔好買!!

不過我就認為Figma係想保持番佢地自己既風格,
唔會走真實路線,MJ已經話左畀你聽!!
認同與否,都係見仁見智啦。

今次出post,除左係想分享玩具之外,
仲希望試下為隻盔甲銀平反!
因為我始終覺得係攝影問題,
要知道就算係一件金屬,都需要藉住反射燈光,
再進入觀者雙眼,先會做到反光效果。

先此聲明,我絕對唔係攝影大師,
純粹分享交流。

[玩具篇]

响我既記憶之中,
八十年代既機械人都係硬崩崩既,
動作少得黎好誇張,
而且行路格格聲,絕對唔smooth。

哩隻Robocop都係一樣,
動作唔多,但係個個都係經典!!
雖然Figma既關節造得非常好,
可動度非常高,
不過為左追尋番童年既記憶,
所以我唔會擺得太過人性化,
例如官圖果d,我其實有d頂唔順。。。

真係唔講勒,去相!!

全套:

前後圖:

揸槍:

右脾放槍機關要換件,
有少少失望,不過都預左。。。

連環圖:

我覺得好好笑既步行姿勢:

右手插針,响戲中既唯一作用係喚醒番佢係梅菲既記憶,

喚醒之後,當然令到佢非常痛苦。。。

差d唔記得仲有個battle damaged ver.!!!

[手掌篇]

我係好欣賞Figma响手掌配件上面既用心,
細心得黎又好有時代感。

細心係因為佢有兩隻唔同角度既揸槍右手,
方便做射擊同普通揸槍姿勢。

至於時代感,就係响我既記憶中,
Robocop除左揸槍同揸車,
就只會打開手掌,even揸拳頭我都未見過。。。

所以豎起食指,佢只會係。。。油脂!!

拳頭。。。Real Steel!!

Street Fighter。。。後面d觀眾。。。

Fight Club!!

最後送多幾張:

謝謝觀看!!:64: :64: :64:
坐SOFA~

好心機~
其實見好多人影出嚟個銀色都幾靚, 呢方面唔似係問題.

"Street Fighter。。。後面d觀眾。。。"

睇到笑鳥~~
你又影得它幾好wooo:71:
其實見好多人影出嚟個銀色都幾靚, 呢方面唔似係問題.

"Street Fighter。。。後面d觀眾。。。"

...
catcat 發表於 6-11-2011 11:41 PM

其實最多人嘈都係個Q版咀遮。。。
但係如果想整淡佢又唔係難囉。
你又影得它幾好wooo
mkyfk 發表於 6-11-2011 11:42 PM

多謝先!:35:
其實都差唔哂!睇完都有d想入一隻!

Btw,你d pose又唔駛硬直,感覺好戇!
其實都差唔哂!睇完都有d想入一隻!

Btw,你d pose又唔駛硬直,感覺好戇!
常威 發表於 7-11-2011 12:28 AM

我鍾意呀,吹咩?!:45:

Btw,買啦。。買啦。。:75: :75: :75:
睇左幾個 review  其實都唔算太差

只不過都係覺得 美系美雄 NECA同老麥出果2款更神似.....:ar:
可動性超強∼∼好玩∼∼
all is good except the mouth...
all is good except the mouth...
:$

U R under arrest.......drop your weapons