Toysdaily 玩具日報

查看: 10112|回復: 17

[新聞] 惡夫婦喪罵少女遭圍攻 18+ 有youtube原片

【本報訊】一名少女日前在樂富等巴士時,用手機拍下一對中年夫婦「打尖」醜行,換來對方「車輪」爆粗喪罵逾 13分鐘,惡夫婦上車後仍不收口,其他乘客群起代少女出頭還擊。有關片段引來網民熱議,抨擊有人「恃老賣老」。

名為「 3/40後夫婦的野蠻打尖實錄」分四段影片,於前晚上載到 YouTube。據拍片少女 mugenvtechk網上留言指,片段是於前日傍晚在樂富廣場 7M巴士站拍攝。事緣一對中年夫婦,見排頭位女學生前有空位即插隊,少女遂出言斥責,因而觸怒對方。

該對夫婦連珠炮發指罵少女「八卦」、「以為自己好正義」,又稱:「我都未上車,你咁多嘴做咩!」丈夫多番惡形惡相走近爆粗指罵少女是「殘花敗柳」、「你個×生 cancer」、「累埋你祖宗十八代」等,妻子則罵少女「讀屎片」、「唔識讓下老人家」,又拿出手機反拍少女。

網民指摘恃老賣老

到巴士上客時,夫婦僅先讓原排頭位女學生上車後即跟上。巴士開行後,少女坐在兩人附近繼續拍攝,夫婦繼續罵不停口。此時,兩名婦人及一名老伯先後看不過眼,挺身為少女出頭,斥責夫婦不是,夫婦在圍攻下仍死撐,最後少女說要報警,片段亦隨之結束。據少女透露,夫婦其後「極速咁閃了」。

片段上載後迅速引起網民熱議,大部份均不齒夫婦所為。有網民指摘「有時的人恃老賣老,話佢又唔好意思,唔話佢又當正自己岩晒」、「阿叔行得走得仲打尖!」;亦有網民說:「多謝你(拍片少女)肯為受害人出聲」,又讚賞三名路見不平的巴士乘客。有街坊表示,該對夫婦在竹園經營茶餐廳,他們經常罵人,是「野蠻夫婦」。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111105&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15774506

由於片中包含粗言穢語請自行在youtube搜尋 >> 3/40後夫婦的野蠻打尖實錄
世風日下..............
對夫婦分明係打尖, 吾認錯, 仲以粗言相向, 真係不知所謂 !! :blame:

40後夫婦的野蠻打尖實錄

現今典型港人,歪理變道理,粗口變說教,小弟身為港人,都感羞恥…:53:

http://www.youtube.com/watch?v=gbucQbFBzZc

男嘅小到咩晒咀,女嘅就話要敬老, 敬……敬你老x:blame::blame:

夫婦在竹園經營茶餐廳,小弟好少去竹園,佢哋心毒口賤,D野食會唔會食死人?!點解咁都唔執笠?
點解冇part 5?
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 13 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
佢地成日講讀書教人讓位畀老人家...
我心諗,你都未上車,部車大把位,駛乜讓位畀你...
再者讀書個陣,都有人教你唔好打尖...
個兩條友真係好有問題...
總站等車,部車大把位,仲要打尖???
this is in the newspaper
其實呢兩夫妻,同早排喪鬧隻美國隊長那些人,有什麼分別?

廢人兩個 :45:
相由心生,睇樣都唔係好人:36:
相由心生,睇樣都唔係好人
心甜公子 發表於 6-11-2011 01:47 PM

x2
very agree:53::53:
觀人相者, 人亦觀其相:36:
唔知點解,覺得個男人似老夫子漫畫入面D死臭飛。:34:
其實可以報警啦,第一佢打尖已經唔得,第二佢出言侮辱,第三佢做出疑似樣打人既動作。呢D人搵警察兇下佢啦
you know what, if i were to have a husband like him,
or a wife like her. i'd be furious like them too hahaha.