Toysdaily 玩具日報

查看: 3640|回復: 11

[新聞] 濫用數據? 電訊商猙獰畢露

(轉載)

點解LINE上位短短2日後, 香港就滿地傳言指程式會誤收費同侵犯私隱?
邊個要製造鋪天蓋地既讒言, 要將LINE趕入絕路, 甚至要在applestore下架?

LINE最煞食之處在, 可以簡單一個制就可以同其他用戶通話,
做到同平常打電話一樣方便, 通話質素比skype高,
亦因為係常註程式, 唔駛好似skype專登login先搵到朋友,
潮童都識用(我諗唔係個個mk識skype)

當短短2日數十萬香港人爭相用LINE,
絕對威脅到電訊商利益,
whatsapp已經令到短訊數量劇減, 電訊商以往靠跨網短訊賺錢的日子不復再,
用戶亦唔駛因為遷就朋友而用同一個台(以前好興為sms而集體用風球), 令佢地收入大減.

如果LINE用戶都會利用個DATA通話功能,
所謂同台通話分鐘, 跨網通話分鐘就會變得形同虛設, 影響靠爆分鐘賺錢的電訊商收入
影響更深既係佢地最賺錢的IDD服務,
以往要10蚊1分鐘的長途電話, 現在可以免費, 而通話質素比skype高, 與一般通話無異,
你話對電訊商利潤損害幾大?

利益關係下, 電訊商就製造謠言令大量無知用戶卻步,
齊齊uninstall LINE, 佢地就繼續袋袋平安

電訊商最賺錢係DATA同IDD,
為防LINE死灰復燃, 或者其他新既apps可以利用DATA通話,
威脅最根本既通話服務市場.
全港電訊商就用你地用戶濫用數據為由, 取消無限DATA計劃,
為的是控制你使用DATA既自由.

佢地只希望你用DATA黎上網睇新聞, 睇下短片, 覆email,
最好就俾錢用佢提供的服務啦,
最好唔好串流用黎睇JTV, 聽收音機,
佢地最唔想你用黎數據通話, 打IDD, whatsapp, 損害佢地既得利益.

佢地要賺你錢, 賺到盡, 賺少左就係你地用戶既錯, 好難向股東交代
想當年smartone個廣告, 宣傳係地鐵拎部nb用3G同朋友玩online game,
今日你玩就係濫用數據了
thanks for the info dragonman.
is a contradicting dilenma. services providers
wanted customers to use as much data as possible,
but none of them should be used on air time & msging.
true to the bone article. the real conspiracy behind
LINE which is the end of mobile telephone service.
而家既香港
有地產霸權  電訊霸權  零售霸權.......
的確係。
現代科技既發達已經淘汰左好多個行業,
電迅服務業都係一樣要面對呢個問題,
唔同既地方現階段佢地仲可以硬黎。
但需要出到呢招其實都唔係頂得好耐,
因為呢個明顯係雙矛盾。
唔會有人用一部會受限制既智能電話。
可能科技再高速發展下係將來已經唔再需要電迅商呢個中間人經營。
所有既通訊都係免費。
如果無左無限上網,我寧願cut晒上網轉只是有通話服務
一月上限兩gb邊夠我用…

我省下每個月二百幾蚊去買psv消閑仲好過每次就住就住唔過2gb
某程度上好ge,起碼係街度唔駛見到d人一路行一路督塞住條路:44:
某程度上好ge,起碼係街度唔駛見到d人一路行一路督塞住條路
yugi 發表於 3-11-2011 10:44 AM

路過的...

那天去CANON維修中心,有條蛋散就係咁,一出電梯行左3步可能有訊息就即刻企定睇回信息,阻住全部要出或入的人!!真係乜野家教來的??
回復 7# warxv
hahaha.........你可以這樣想,
他地是遙遠人,人地一按,他就停,都幾好玩ka:he::p
如果無左無限上網,我寧願cut晒上網轉只是有通話服務
一月上限兩gb邊夠我用…

我省下每個月二百幾蚊去買 ...
K動戰士渣古 發表於 3-11-2011 07:32 AM

咁日後如果實施的話?
Wi-fi還是上網吧比較便宜?
指數日日咁高~?
I-Pad,I-phone,Notebook係唔係廢機~?
蘋果Apps又係唔係廢物副產品~?
Objections~!!!
小弟無知........想問一下, 宜家所謂既"無限上網時代終結", 是否只係講緊手機上網?:?
屋企pc既無限寬頻上網是否會一齊終結埋............:no:
某程度上好ge,起碼係街度唔駛見到d人一路行一路督塞住條路
yugi 發表於 3-11-2011 10:44 AM

以前坐地鐵,被女仔發現我偷望她,她會不好意思但又會偷望返我.:35:
現在所有女仔都舉頭聽音樂,低頭望iphone........以前她們明明成日話港男只顧打機:42:
加上自由行人牆,24小時都禁多人,根本望不到女仔.:53:
我想香港不會再有地鐵結緣了.....:56:
回復 7# warxv

very true bro! it happens very very often, most of them are girls too!
and what happened with your canon? lens or body?