Toysdaily 玩具日報

查看: 40503|回復: 54

[改造交流] <超簡易教學> figure 增高篇

第一次出教學, 希望幫到咁多位.

今次搵左 Wesker 幫手做試範, 先甩走兩邊小腿

而我用既就係3M 皺紋膠紙....皺紋膠紙係3M 最好使的(其實用普通膠紙都得)

首先撕出適當粗幼(試乎你想加幾高, 當然呢隻係12“,高少少比例上已經差好遠, 所以我多數用5mm )

再&#21946;我貼既位置用膠紙卷厚佢

膠紙厚度只要令小腿唔可完全套返入去就得喇。

然後套返小腿入去就得喇

完成後小腿都係好穩陣, 唔會鬆脫既

.
頭像被屏蔽
Oh.. let me try on my Sergeant Barnes, he is shorter than Chris Taylor now... WTXXXX !!!  Thanks.
頭像被屏蔽
想問如你方法加長1CM得唔得呢??

同係唔大力就可取出腳呢???
WACOM 發表於 30-10-2011 06:07 PM

1CM 係可以的, 但出黎既比例可能會有問題, 你可以試試。

小腿好容易取出的
頭像被屏蔽
多謝師兄分享, 對我改隻CA好有用, 不過師兄係咪掛住玩 3A, 將 3M 膠紙叫左 3A 膠紙. (純粹講笑):77: 
:handshake: thx~~超實用~~ :71:
多謝師兄分享, 對我改隻CA好有用, 不過師兄係咪掛住玩 3A, 將 3M 膠紙叫左 3A 膠紙. (純粹講笑) 
有性格 發表於 30-10-2011 06:36 PM

呀.....係喎.....3M not 3A :50: thanks
謝謝解答,

因我見有位大大加長了1CM高,我覺得感覺好好,
所以講加1CM........當然在 ...
WACOM 發表於 30-10-2011 06:26 PM

不過CA 本身都係矮過IRON MAN 架.
CA 6'2"
IM 6'6"

所以我都無將隻CA 改得好高, 只係高過原本少少.
頭像被屏蔽
超方便,多謝大大  :52:
呢招真係夠晒較單:71:
頭像被屏蔽
CA 6'2">CA 真人係6.05“CA 鞋加帽有1.5”???=合理
IM 6'6">IM 真人係5.85”即件甲有9.5“高?? ...
WACOM 發表於 30-10-2011 07:07 PM

所以我先要改THOR 同CA 呀...
原本既CA 只係高過M記少少咋:70: