Toysdaily 玩具日報

查看: 15974|回復: 28

[玩具攝影] 可以正視一下我們嗎??!! 【SHF RIOTROOPER】

避開廣告

我的習慣通常將PS圖留在最後,但今次我想一改作風,就將PS圖打頭陣,因每當提到RIOTROOPER(俗稱"量產兵")

我就會聯想起幪面超人555劇場版消失的天堂裡FAIZ(乾巧)被一眾量產兵圍剿的一幕。用上這張劣圖作為主題,希望

可以略略帶給大家TV版及劇場版的感覺。

劇中的RIOTROOPER主要是為了提升"聰明使徒"的戰鬥力以及減少因過度使用力量引致灰化而研發出來,6壯士的變

身相信大家都記憶猶新,而劇場版中所講述由"聰明使徒"所支配的世界下RIOTROOPER已組為一隊名為SWAT的部隊

去追殺僅存的人類。雖然他們的下場跟一般打鬥式特攝片及卡通片裡的嘍囉角色無異,都成為被主角秒殺的對象,但

其鮮明的角色背景卻令我對他留下深刻印象。

說到這裡,都應該要返回玩具本身。先看盒面設計,都是普普通通。

再看內容,你會發現,內容少得可憐。雖說劇中根本沒有任何特別配件出現過,但至少都可以多送一個拿武器的左手拳頭

吧。

武器只附上一個,可變成匕首或手槍。

外型方面比FAIZ有好大進步,比例適中,完全沒有頭細身肥腰短腿粗的感覺。

跟FAIZ一起比較,FAIZ的缺憾表露無遺。可見RIOTROOPER的頭部較圓,腰較長,而大腿更不像FAIZ有多餘的膩肉。

驚喜位是有的,就是腰帶上的"SMART BRAIN"標誌是刻上的,而不是一般平面上色,因此立體感非常豐富。除此之外

左手前臀更塗上RIOTROOPER的簡稱"RIOT"。

整體上不錯,關節鬆緊度適中,雖然定價過高,畢竟售價都要緊貼市場反應,要短時間內送走這種冷門貨就需要在售

價上作出調整。本來真的有衝動想一口氣買6盒,但當想到此等瘋狂行徑若被太太大人發現我會被轟到體無完膚,最後

只買了2盒回家。

怎麼不多買一盒比diend吹雞:66:

Nice sharing:)~~~~~~~~
正野~~`
support下:71:
係咪好抵呀?
抵既話真係入得過bo
怎麼不多買一盒比diend吹雞
人物 發表於 30-10-2011 02:02 AM

我冇睇過Decade,所以唔知道。
我都想買幾隻.....可惜太多野要買...都係買隻算~~~~~~~~~~~:(
係咪好抵呀?
抵既話真係入得過bo
KGarnett 發表於 30-10-2011 10:05 AM

係咪好抵真係好睇個人,而我見到一魚加九隻花蟹先買兩盒。
Nice sharing~~~~~~~~
timothy276217 發表於 30-10-2011 03:23 AM

正野~~`
support下
zero~004 發表於 30-10-2011 09:04 AM

多謝!!!!!!! 不過會買佢嘅人相信唔會多。
可見RIOTROOPER的頭部較圓,腰較長,而大腿更不像FAIZ有多餘的膩肉。

頭部我就真係唔覺較圓
腰較長...只係因為胸甲短 相對地長左...
大腿我都唔覺有分別...=-=

認真 我唔覺得 笨大會咁好死 改模....
可見RIOTROOPER的頭部較圓,腰較長,而大腿更不像FAIZ有多餘的膩肉。

頭部我就真係唔覺較圓
腰較長...只 ...
果汁先生 發表於 30-10-2011 01:01 PM

對於形狀大小相差不大嘅時候,判別兩者之間嘅差異好多時都夾雜住個人觀點角度原素,所以頭部大小都真係幾難區分。

至於腰部方面,我唔會執著係條腰做長咗還是個胸做細咗,只要整體感覺成條腰出咗嚟就滿意喇。

雙腿方面,左腳大腿外側加設咗一個槍套,雖然槍套跟大腿唔係同一件,但係紅色嘅綁帶同大腿係成一體,

而且量產兵嘅大腿係冇FAIZ同KAIXA嘅光子血液塗色,換嚟係同大腿一件嘅黑色凸起膠邊,所以需唔需要改模嚟做出以上

特徵,就真係要自行判斷。

突然想起一句經常響TD出現嘅語句"未試過玩過實物,係好難作出中肯嘅評語"。雖然有點官腔,但又真係事實喎。
可唔可以pm邊度買呀∼∼大大∼∼
但你一開始話"腰較長"  
你既語境 似係改左模 而唔係整體感覺改左
正如當初甲鬥王系列...蠍子 都係大腿唔同...我又覺得佢唔係改左外型 而係用舊模加少少野
當然 我無買 只係拎起佢同faiz一齊睇過 比較過...
加上個人感觀既野 好難講既
你覺得係好野 買到心頭好咪得囉
555 條腰可以扭得咁勁o架:Q
係咪好抵真係好睇個人,而我見到一魚加九隻花蟹先買兩盒。
iorik 發表於 30-10-2011 11:29 AM

咁以我既個人黎講
真係唔錯
:handshake: