Toysdaily 玩具日報

查看: 22281|回復: 30

[玩具攝影] SDX第13彈-聖機兵ガンレックス

終於有時間為他拍寫真
不過他的配件不多,照片比較少
雖然本人為SD高達迷
不過對騎士世界真的所知不多(武者世界比較在行)
多年來最想看一下SD騎士高達的漫畫但一直未能如願
早前買了那本新出的騎士天書,用自己有限的日文去看才略知一二

包3盒十分精美,就是不像以往可看內部

很喜歡SDX的包裝盒每次也有精美插圖

封印狀態
初時以為只是換眼換咀脫角
看了看盒內一些細件
再看看說明書才知道原來也有不少地方要“封印“

其實我覺得封印狀態也很帥

找來同樣有三神器的第二彈三神器騎士來客串一下

嗚動之裝備
嗚動之劍,嗚動之盾還有霞之鎧

嗯,霞之鎧是說笑的

很小的一把劍,不知原著大小是怎樣
不過玩具也很精美就是了

(被封印的)嗚動之鎧
當3件嗚動裝備都放在聖機兵的額頭時....

解封真的比想像中要多步驟
留意額頭,耳朵,膝蓋都多了紅色小珠珠
除了額頭的是前後反轉外,其他都要換件

剩下的不難看出來

完成!!!

騎士乙亂入

拋進去!!

這個份量感真是不錯

(頭部後方怎麼有點像聯邦軍的量產機的臉部..)

必殺所有粉絲

這次QC不錯,沒有太大問題

完全不熟悉的情況下唯有亂玩一下
出來吧!

光之盾

透明粉紅加點白色及直線效果相當不錯!

光之劍!

很巨型的一把
劍身也細紋,十分精細

經典動作

本來想擺一點pose
但是新的手烊關節有點不夠力
易換的結果就便成不舉

幾經嘗試才拿穩了

帥!

再來一個
也是左邊臉
很可惜的眼部件只有向左看的

不過正面有夠了!

變成神祇也要來偷坐一下
頭部拿走放在身上
很有以前玩模型的感覺(大鋼!)

是的,也跟以前一樣要脫一點衣服才能安全駕駛

玩完要變回神祇樣式

總括來說這只聖機兵真的非常不錯
很有原設的神髓
就算只有一劍一盾但造工絕不馬虎
還有封印形態要換硃這麼細緻的步驟都盡顯誠意
不過反正都這麼貴了,其實給多一件向右看的眼部件也不為過吧...
而且光之劍這麼巨型卻換走了球形關節有點不夠力
喔還有額頭部件很易飛脫,玩時要小心
現貨價還算正常(其實是Zeta的太誇張...)
是粉絲就不要錯過了!

謝謝

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10/28/2011
話說今日收到sms放工立即去左拎
一拎上去個感覺就係....E?咁細盒ge???

個盒真係靚

但真係唔係大過正常果d好多

睇返比例其實係賣少左空氣

今次我隻qc唔錯
對眼係珍珠色!!

等F91同GP01!

終於不是ball joint,好易換手,不過左右total得4隻手,而且冇ball joint咁實

巧令令

巧令令x2

齒輪手關節

隻GP01唔會咁就當出左掛....

其實都大過正常SDX一倍左右

作為一個死忠是一定收貨
客觀d就隻野幾貴
單體gimmick同合金唔多
http://blog.yahoo.com/_PN6A2R6CZCP5PHGZKBWBL4TJ4Y/articles
齒輪關節好特別喎,跟足原作?
Thx for sharing~!
D 相都好靚~
:71:~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
隻野俾我想像中細隻.:58:
ok la~~~~
but i like it!!!!:handshake:
雖然我唔知係咩黎
不過就咁睇隻野都幾靚:71:
謝謝分享
聖機兵整體質素好正,好吸引
其實我覺得係靚同埋重手既=-=
我覺得都重手wow..
good stuff~~~~~~~~~~~:71:
下 ? 好輕 ? 唔係化,,,,,,,
金屬我見在腳版底同兩個手臂齒輪join位

我"豆"過隻元祖, 佢就真係叫"輕手"啦
下 ? 好輕 ? 唔係化,,,,,,,
金屬我見在腳版底同兩個手臂齒輪join位

我"豆"過隻元祖, 佢就真係叫"輕手"啦 ...
rider666 發表於 29-10-2011 12:50 AM

睇佢內壟
扮齒輪果個位 都幾大舊合金.
加埋腳板底 真係..幾重手
THX 開盒報告
p.s. 我都覺得盒野幾重架喎:(
概然大家都覺得重手咁我就改返先
可能最近玩開重野有影響

btw各位隻聖機兵額頭易唔易飛出來?
我果隻係咁飛:69: