Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 無明:

[玩具報告] 粗影Marvel 6" Nick Fury

其實好簡單, 美玩一向係香港, 一向都唔係主流. 可以睇下以前既例子:
1. 90's, 開始有clark's comics, comics box, comics network等美漫店登陸hk, 但係以上提及既, 只有clark"s生存到依家. (我唔記得metro comics幾時開啦, 好似係after 2000).

2. 美玩要依靠電視, 電影或其他廣播媒介推廣, 先至可以更多人知. 基本上樣樣玩具都要, 但係可以知道, gundam, 幪面超人, ultraman呢d已經根深柢固. 而且一個series完, 好快又有新series, 以gundam黎講, 近年既, 上完gundam seed, 跟住gundam seed destiny, 再來gundam 00. 但係美系呢, 當係star wars比較出名, 其他dc & marvel, 如果齋靠電影, 只係知道皮毛, 除非你求知慾好強, 得閒上網或同人交流, 否則, 上完套戲就拋諸腦後.

3. 又係老新常談, 美系要識英文, 一個文化問題, 就已經係好大問題.

devil兄個例子, 其實好簡單直接既, 真係你落mk, 有幾多間舖係賣日系玩具, 有幾多間賣美系, 就知道個比例. 而我覺得玩美系既朋友, 近幾年已經多左好多, 但係始終都同日系有距離既. 不過有距離係唔緊要既. 要記著玩玩具既大原則, "自己鍾意同負擔得起既, 就應該熱愛真藏." 件玩具買返黎係屬於你為先, 唔使講咁多.
多謝各位.:77:
其實好簡單, 美玩一向係香港, 一向都唔係主流. 可以睇下以前既例子:
1. 90's, 開始有clark's comics, comi ...
Firewalker27 發表於 27-10-2011 03:37 PM
這樣,對我來說,美玩是電影的紀念品。

日玩是長年積累的毒,並從兒童着手,所以高達阿宝,EVA真治,到是14歲。:36:
你下次出旺角再留心睇多次~ 唔好只係走去d美玩舗,每個場既每層都走個圈
Devil_Fudou 發表於 27-10-2011 02:36 PM
ok, 每個場既每層都走個圈之後,再统計一下.............

但兆萬Hottoys計幾多間?全世界得一間,但全世界都由佢發貨.........

:45:3500人了
ok, 每個場既每層都走個圈之後,再统計一下.............

但兆萬Hottoys計幾多間?全世界得一間,但 ...
無明: 發表於 27-10-2011 07:34 PM

咁你係想計香港有幾多人玩美玩定係計全世界吖?
2400people la!!

我並冇想咁多。

你問返我,我就想下。

咁報數,可能係因為.......... ...
無明: 發表於 27-10-2011 11:20 AM

2000-8000?!:50:
小弟出post好難先過到2000…

算啦,d數字死既。
不如你睇下回覆既"量同質",美玩區係正好多架。
好少人就咁回個公仔俾你。

呢一點已經好過日玩好多啦!
美玩區個post一吸引到人,立即傾到幾版。

小弟就情願要好既回覆。
你如果想要點擊…寫個吸引人入去既標題就得…但唔長久羅…
我覺得原罪兄講得好到point. 分享之餘仲有得同其他人有交流和共鳴, 咁係正好多既.
2000-8000?!
小弟出post好難先過到2000…

算啦,d數字死既。
不如你睇下回覆既"量同質", ...
原罪 發表於 28-10-2011 09:36 AM
:64::64::64幾時出來版眾?:77:
我覺得原罪兄講得好到point. 分享之餘仲有得同其他人有交流和共鳴, 咁係正好多既.
Firewalker27 發表於 28-10-2011 10:21 AM
咁可能我最近post舊野多,冇咁多人有共鳴吧:77: