Toysdaily 玩具日報

查看: 11094|回復: 25

[玩具報告] 來自Persona 3世界坂本真綾CV女性型戦闘用兵器~【機娘Aegis】

Aegis(アイギス,�初期Persona:帕拉狄翁(配音:坂本真綾))
故事中期加入SEES,故事重點人物之一,十年前由桐條硏究所製作的對暗影戰車,
由於是比較遲出品,所以得以在十年前最終戰得以留存,成為最後一台機械人。
暑假後轉入月光館學園主人公的班上。
擅長「物理」系的攻擊,相對地沒有魔法攻擊手段,不過追加了「全攻率輸出」的裝置,
啟動後一定時候能大力提升攻擊力、防禦力和命中、迴避;可是經過一定時候機體過熱,大大下降了攻擊力、防禦力和命中、迴避。
在<<Persona3Fes>>裡的「後日談」,得到主人公的特別Persona能力
http://www.youtube.com/watch?v=U ... ure=player_embedded

我無玩過任何Persona GAMES
查看機娘&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;先知出自女神異聞錄3
這位女性戰鬥用兵器造型非常討好
基於喜歡機娘&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;:handshake: ~坊間有FIGMA & 笨大超合金選購
到底買邊隻好呢?:?
目察兩實物相比下: 超合金各方面都比FIGMA優~於是就買了:$  

採用小惠惠相同封密的包裝
可見到簡潔背景襯托下&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;站立其中
解封吸塑下&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;本體是閉眼臉

您就係佢Master~想啟動就換臉吧!
這是笨大心意留待玩家當主人啟動的親密感
叮~得左!

&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;聽命登睦TD!:he:
臉容似Jesssica C?感覺真微妙:Q  
素體用合金、ABS、PVC複合素材構成提供唔同程度手感
頭飾、肩膊關節、股關節及腳掌都係合金
唔算重但對女性來說體態輕盈總比暴重來得重要
:) 我認為重量是足夠了:)

扭扭寧寧唔易鬆脫人偶所有關節相當穩扎
可動精髓在於隨姿勢變化的肩膊關節和股關節
只要玩過都會讚嘆笨大的巧妙設計
有四款表情臉採用近似Figma規格又大隻
&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;設有三種裝備都夠玩了

哥布拉有支魔幻鎗&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;有&#12521;&#12452;&#12501;&#12523;~女版哥布拉!

&#12461;&#12515;&#12494;&#12531;砲口有三片野就聯想到紅魔蟹魔爪去叉GM一幕
不過唔夠尖格擊是0

鐵甲鋼拳+傳統彈射機關=彈射鋼拳
&#12525;&#12465;&#12483;&#12488;&#12497;&#12531;&#12481;這玩意好有舊世代超合金的韻味
對念舊大大來說可有親切感呢

&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;腳掌採用斜面的特殊設計貼地會失去重心
站立需靠支架輔助
人偶可動出色
善用輔助支架~動態~先會玩出更多變化
5250yen定價絕對物有所值
http://www.amiami.jp/shop/ProductInfo/product_id/209518

#1斜面式腳掌對於唔慣用輔助支架玩既我來講
企唔到玩真頭痛~連輔助支架玩就好似人偶無生命咁
玩唔爽!

唔通&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;就要依賴輔助支架先可擺到pose?
#2原來做漏了手指小口徑砲+腕彈匣的pose…..orz了!

我來十卜一下
鐵甲鋼拳 x 2 :DD

我來十卜一下
鐵甲鋼拳 x 2
Nath 發表於 23-10-2011 10:23

:p
Aegls竟然跑去識男仔
仲要係桂正和的
好,我承認,我畀個CV名吸引左入來。:p

入到來,即刻煥然大悟:71:
斜腳掌玩不爽的站立缺憾
為打破立著困難我將不可能變為有可能
只要適當微調&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;也可告別支架操控(限於屈腿動作)
Aegis終於都可以企了

&#12521;&#12452;&#12501;&#12523;

&#12461;&#12515;&#12494;&#12531;

踢腿立正等動作依然是無計可施:38:
一定要用支架輔助去達成

回復啟動前&#12450;&#12452;&#12462;&#12473;狀態

股關節的轉動有360
翻腿動作輕而易舉

支持,笨大今次做人型又5錯:D
好,我承認,我畀個CV名吸引左入來。

入到來,即刻煥然大悟
timguan 發表於 23-10-2011 11:14

http://www.youtube.com/watch?v=x ... ure=player_embedded
我都係聽到e首歌
失識Maaya Sakamoto
話說是才女
CV過好多套動畫

女性型&#25126;&#38360;用兵器?機娘?:36:

:65:

支持,笨大今次做人型又5錯
zero2443 發表於 23-10-2011 20:18

單靠笨大自己制作囡囡不可能精美
好似初音合金咁有Figma廠商參與監修
點睇Aegis都有figma規格
可以話係figma放大版
比想像中好

以為是不濟的人偶者今次跌眼鏡了
可以話係 ...
純白騎士姬Saber 發表於 23-10-2011 09:39 PM

我有玩開figma 不過figma 果隻Aegis我skip左
反而呢隻吸引到我:DD
女性型&#25126;&#38360;用兵器?機娘?
ygat2005 發表於 23-10-2011 21:37

:DD原來係壽屋 PHANTASY STAR 模型機娘
http://main.kotobukiya.co.jp/pk_psobb_elenor/
如果同Aegis切磋邊個會贏呢?:D

武裝神姬機娘
櫻姬機娘
KOS-MOS機娘
收齊晒以上可成立機娘兵團了:he:
KOS-MOS機娘 sure win?!:44:
我有玩開figma 不過figma 果隻Aegis我skip左
反而呢隻吸引到我
Nath 發表於 23-10-2011 21:51

Figma 7月出左重裝備版

http://www.goodsmile.info/produc ... 8D%E8%A3%85ver.html
期待笨大超合金添食
我估一定出:36:

來緊仲有出Figure

超合金Aegis其實裝備我估唔止得咁少
難料笨大會唔會走小惠惠路線改以限定包模式追加,,,
可以話係 ...
純白騎士姬Saber 發表於 23-10-2011 09:39 PM

5怪之得...希望笨大自身有改進la,5好成日靠人:42:
5怪之得...希望笨大自身有改進la,5好成日靠人
zero2443 發表於 23-10-2011 22:49

靠人之說有欠恰當
同Maxfactory叫協力合作啦
因為各社有版權物

只係笨大出左d唔係自家版權既野
所以是授權的問題

如果出Gundam seed女
笨大可以一手搞掂