Toysdaily 玩具日報

查看: 7069|回復: 21

[玩具報告] 豪快地合體吧!SRC 豪快王短評 + 亂影

:43:

望穿秋水終於等到呢盒野

今日係咁二執吓個神壇(書枱周圍),順便整個好好好簡陋嘅影棚 :80:

唔知有冇大大發現小弟呢個零禮拜嘅 post 有好多錯字,查實係因為用緊部 notebook 準備打柴,於是買左部 Mac,但係簡易輸入法都要加 space bar,始終唔係太習慣(雖然好耐之前都用過 Mac):80:
所以請大大多多包涵 :77:

講番隻合金。一如之前嘅真劍王(我冇買 GGG 同大鐵衛...),本品嘅金屬成份主要係下盤同埋小腿

零件一眼見哂: :(

豪快砲、砲彈(安裝係手腳嘅寶箱入面)、握拳、攞劍、張開嘅手掌、豪快劍(有左右之分,劍柄有護環〔帆船嘅前帆〕係右劍)開砲 effect part,同埋比 5 號仔(Action Base 5) 同嘅勾

前:

後:

精細度同 paint job 可以接受,除左個別好細微嘅部份(特別係骷髏標誌):ar:
不嬲笨呆細部嘅 paint job 都係咁,比某 d 二三線廠嘅產品(如ES合金)仲不如 :o :o :o

胸部同下盤之間設有方形嘅環,係身體擺出大動作時可以遮掩中間嘅 ball joint 關節 :71:

膝部採用左二重關節,可以好似真劍王咁擺大動作:

拉........打......... KICK........... :*  (大誤)

手肘雖然使用左二重關節,但係基於豪快王手部形狀(一大舊野),活動幅度只能夠有最大 90 度: :(
(雖然事實上節目所用嘅特攝服裝〔皮套〕肘部都係唔郁得):o

加上左跟手臂接觸點位置頗為奇特嘅拳頭,手部擺起動作有少少怪怪嘅感覺 :(

豪快王軀體同手腳嘅5個寶箱同設定一樣可以全開:
(溫馨提示:肩部嘅寶箱打開時可能會有 dd 困難,如果有長指甲嘅可以比較方便咁從下方嘅縫隙挑開):77:

軀體個蓋係就咁拆出黎,小弟只係就咁插係個船艙度 :59:

不過........最特別嘅係背後肩部都可以打開艙蓋: :Q

真係唔知笨呆乜野葫蘆賣乜野藥啦 :(

背後嘅舵輪可以轉動,不過唔好寄望轉左可以自動開砲(某殘格古行動隊長表示:.....):o

腿側嘅尾翼各有一個圓勾,可以掛住豪快劍:

亦可以拆落黎(不過拆左唔好唔見 :74: ):

(溫馨提示 again:由於豪快劍整體係上左漆嘅,但係用黎勾住雙劍嘅環係 ABS 造,裝拆得太多或者有可能會令劍柄甩油〔小弟唔敢做實驗〕:(  望各位大大自行衡量):64:

終於黎到必殺技啦..... 豪...... 快砲!!!!! :*

豪快砲!!!!!!星晨風暴!!!!!! :*

要拆下雙臂寶箱嘅「能量砲彈」好簡單,但係雙腳嘅...... :(  好彩早有準備,係小腿後面有一個按制,只要一推就可以將「砲彈」推番出黎 :x

特典 parts:高速揮劍移動嘅「劍氣」,老實講小弟都係麻麻地識點樣可以玩得好,還望大大影嘅好相啦 :(

影完相 upload 完, 跟住打堆一大篇野,成身散哂 :51: (莫非小弟老啦? :59: )所有真係好佩服有幾位大大出 post 咁詳細咁好心機 :$

最後就黎一個短評啦:整體水準中上,QC 及格(都唔知點解上次隻 GGG 會有咁多人中左伏 :80: )好細緻嘅上色一如笨呆一貫嘅飄忽水準,有齊基本 accessories, 而且可以同下個月(11月)出嘅刑事連者機械人連動(希望接落黎嘅魔法王會有埋條龍啦 :73: ),戰隊 fans 恐怕冇唔入嘅理由掛?

或者有人會覺得 DX 最好, 因為夠大,又可以合體(個別會有發聲發光 gimmick),但係 DX 基本上係一個 ABS 做嘅大膠,只有雙臂可動(除左個別之外)。有大大會玩食玩,但係食玩要自己上色(你可以剩係貼貼紙,但係如果閣下放置嘅地方比較潮濕或者長期開冷氣,咁你要有心理準備 d 貼紙會甩),而且 ABS 上油會有爆裂風險。戰隊 SRC 雖然 omit 左合體變形機能,但係小弟總覺得可以提供多一個中間路線嘅選擇。:64:

以上,報告完畢 :64:

garykctse兄咁有心特意開檀影咁多相
support!
我喜歡收食玩版,關節良好,可分體,價錢平~
我喜歡收食玩版,關節良好,可分體,價錢平~
御姐喵 發表於 22/10/2011 23:10

小弟都有食玩版,但係都係一個問題:要砌,所以而家仲有成十盒八盒未砌 :59:
十卜~
食玩好抵玩d
不過我都未入:(
十卜~
食玩好抵玩d
不過我都未入
攝影_基 發表於 22/10/2011 23:31

大家四圍咁撲風雷丸 :59:
頭像被屏蔽
十卜Gary兄,好好既分享呀:)
GARY兄,好 POST 好相:71:

呢隻小弟會等下先,目標價 XXX (消音)

反而下個月隻特授應該即出即買,因實在太有型嘞
garykctse兄咁有心特意開檀影咁多相
support!
F.S.飛煞 發表於 22/10/2011 23:02

十卜~
食玩好抵玩d
不過我都未入
攝影_基 發表於 22/10/2011 23:31

Really nice photo ! ~ I also buy it today ! ~ It's so cool ! ~
爵士 發表於 22/10/2011 23:56

十卜Gary兄,好好既分享呀
timothy276217 發表於 23/10/2011 00:23

GARY兄,好 POST 好相

呢隻小弟會等下先,目標價 XXX (消音)

反而下個月隻特授應該即出即買,因實 ...
benbenben4213 發表於 23/10/2011 00:30

多謝哂咁多位支持! :77:  :77:  :77:

另外 ben 少仲等乜野?你嘅目標唔會係低過...  呀嘛? :50:
望穿秋水終於等到呢盒野

今日係咁二執吓個神壇(書枱周 ...
garykctse 發表於 22-10-2011 10:42 PM

謝分享....感覺上好賿呀
謝分享....感覺上好賿呀
iamfinethankuuu 發表於 23/10/2011 09:35

:77:

不過就算係甘暈,你都唔好旨意有好多金,有三四成已經偷笑啦 :45:
:71::71:
冇睇過呢套野都有少少興趣
如果出豪獸神的話我可能會買,食玩中豪獸神的表現十分好~
呢盒豪快王, 只係開左個頭
遲 d 有唔同合體 parts 出...
睇來為左一隻, 儲全家的傳說又要開始 la....嘿嘿
:36: