Toysdaily 玩具日報

查看: 12116|回復: 18

[詢問] 新手想買相機一問

各位大大有咩好意見,
我想買一部大約40~50魚道
可以影小朋友同figure
又可以換鏡頭
想細部小小
因為初學呢
謝謝各位
Sony NEX-5N :71:
大大,你有冇用過?呢部我都考慮緊
可以換鏡頭的,建議你先看看鏡頭的價格.我個人來說現在鏡頭的價格太貴了,機身反的價格反而不是重點.反之買了部可換鏡頭的相機但買不了鏡頭是無用...特別是那些如PEN,NEX之類的,操控跟G12之流差不了多少,不如DSLR的方便,但鏡價直迫DSLR..錢買來的是輕便性,如果不是預算較鬆動的,真的要好好考慮下.(或者問下自己錢包夠力D還是肩膀夠力D.)
如我用緊PEN,一機兩鏡之後想買的鏡都4K以上,還是算了.

個人建議選擇:
不可換鏡的:
G12
X-10(未出,富士的,睇落幾吸引,個人有考慮買,是現在成皮野的X-100平價版)

DVIL可換鏡:
PEN,我用緊都OK,PEN 3對焦都夠快,不過有少少超預算...如果你睇埋D鏡頭價...
NEX..基本OK但.我不喜歡她的操作介面,如果有心學影相的其他選擇可能更好.鏡佢都唔平的...
G系...算吧啦兄弟.
N記就快有貨,可以等等睇埋先決定.

DSLR:
基本上N,C兩大陣營的入門機都是可以的選擇,不過都係睇睇鏡頭價錢先,心底有個預算較好.
可以換鏡頭的,建議你先看看鏡頭的價格.我個人來說現在鏡頭的價格太貴了,機身反的價格反而不是重點.反之買了 ...
warxv 發表於 21-10-2011 11:22 AM

warxv兄~~~而家薄傻瓜機~~~邊部最好~~~~thx :handshake:
回復 5# 黑色三連敗

我無乜介紹WOW,都係S95,其他未上過手唔敢介紹...

又原來X-10出左了,有D興趣去睇睇.應該有同事會買,等下佢出左手先.
回復  黑色三連敗

我無乜介紹WOW,都係S95,其他未上過手唔敢介紹...

又原來X-10出左了,有D興趣去睇睇 ...
warxv 發表於 21-10-2011 01:29 PM

S95是前年那部~~~~:? x-10~~~什麼牌子來的~~~~:60:

anyway~~~謝意見 :shy:
回復 7# 黑色三連敗
之前好似是S90,呢部新D啦,不過用起來都係咁上下...對我來說細機有齊PASM四個MODE,介面唔好太古怪就可以了.反正相片唔會有太大的要求.
X-10是FUJIFILM出品,之前有部定焦的X-100,要1皮多,出來D相又真係OK!剛剛出左平價版X-10,有ZOOM 28~112,平左一半,不過光圈就細左,只有F2~F2.8.
回復  黑色三連敗
之前好似是S90,呢部新D啦,不過用起來都係咁上下...對我來說細機有齊PASM四個MODE,介面唔 ...
warxv 發表於 21-10-2011 01:55 PM

謝意見~~~~:64:

富士~~~冇乜信心~~~咁都係target S95好了 :)
謝意見~~~~

富士~~~冇乜信心~~~咁都係target S95好了
黑色三連敗 發表於 21-10-2011 02:45 PM

死o野!!早響嘛!!:74:

S95係我旁身武器,上至旅行SNAPSHOT,下至SHF拉打外攝都用佢

輕巧易用,兼有質數,儲存還有JPG & RAW格式可選

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都建議s95, 我自己都用緊, 呢部野係細機之中性能算好好, 仲有低光攝影, 同埋大光圈, 可以影到主體清楚後面模糊果D沙龍相, 影出來的質素同G12系列差別不大, 但機身細好多輕好多, 值得推介.

反而唔推介新手用DSLR.
死o野!!早響嘛!!

S95係我旁身武器,上至旅行SNAPSHOT,下至SHF拉打外攝都用佢

輕巧易用,兼有 ...
williamhychan 發表於 21-10-2011 02:53 PM

衰鬼~~~諗住有brothers問開先問~~~~:( 部s95除左黑色仲有冇其他色~~~~:? 因為買俾老婆用~~~:shy:
我都建議s95, 我自己都用緊, 呢部野係細機之中性能算好好, 仲有低光攝影, 同埋大光圈, 可以影到主體清楚後面 ...
getterwing2 發表於 21-10-2011 03:07 PM

連31神都咁講~~~~咁一於s95啦~~~:$ 我而家有G12~~~不過覺得好大部~~~:26:
衰鬼~~~諗住有brothers問開先問~~~~ 部s95除左黑色仲有冇其他色~~~~ 因為買俾老婆用~~~
黑色三連敗 發表於 21-10-2011 03:25 PM

好似只有黑色
睇大大d相, s95 真係幾好 謝謝:shiny: