Toysdaily 玩具日報

查看: 3905|回復: 12

[分享討論] 進步的只有量...

感覺HT而家係比以前出貨雖然多左, 但QC就相對比以前差左, QC差左係一個問題,
但最重要係對自己既產品要有承擔, 出問題時永遠能夠幫客人第一時間搞返掂,
咁就very good了, 可惜... 而家事實唔係呢回事...
首先店員服務問題一向係HT特色, 至於店員同東主之間有咩問題先令服務如此,
呢個跟本唔關顧客事, 係HT自己責任!
天下間相信冇一個客人會得閒到冇事搵野黎換, 換得就係貨真係有問題,
當然明白有時會有一d較麻煩既客人, 但打開門做生意就係咁, 唔係所有客人
都係排隊黎比錢你駛, 你需要承擔晒如一切售後服務!
希望HT除左能成為一間製作有水準既公司之餘, 亦同時能成為一間有名望既公司,
因為你永遠冇可能知道下一刻會發生咩事, fans們既支持唔係必然, 請珍重之!

講咁多... 其實我唔算係HT fans, 目前為止都只係得20隻左右收藏(但當中ht佔多),
不過都算係睇住HT大, 睇住一年一年中sad貨既大大post, 到最近仍舊見各大大
既各式受氣post出現, 實在有感而發...
另外... 幸運地我未中過sad貨, 但唔代表見到人地中就事不關己, anyway...
同情所有受過氣既顧客, 雖然顧客未必每一次都是對的, 但實在也不應如此對待吧?

實際上... 好難保下次既主角會係我... 或者你!
:o:o:o 希望大家都唔好中sad
近排好多post媽差HT...
唉!吾係百分之200 % like 都吾會買HT 野!
感覺HT而家係比以前出貨雖然多左, 但QC就相對比以前差左, QC差左係一個問題,
但最重要係對自己既產品要有 ...
白B 發表於 18-10-2011 11:19 AM

呢d 係策略黎架,有人黎換野要當你地係朱係狗,等你地吾敢因小小事去換!:78:

關於換貨問題,早年(約2002-2005左右),我買左隻rambo3(當時只係$780.....抵食夾大件...),
點知一玩發現把弓係爛既,打去問,叫我只帶把弓去,去到望一望就好爽快咁換比我。

果位仲要係而家各位公認的“黑面神”.......

有時睇得多呢度的師兄投訴,原則上對方態度唔好我相信的,
師兄們亦會話自己有講“唔該”之類的說話,但有冇提過自己有冇黑面呢?

可能“黑狗得食白狗當災”,比你係HT sales,見得黑狗多,白狗好聲好氣都係要受氣。

成日持住劉華一句“咁既服務態度唔得架”去要求人,又同財大氣粗的大陸客有咩分別?
我都算係做零售服務,黑面我見唔少,個個以為自己比錢買,一定要件貨“曉飛”的大有人在,
我唔係要係度扣人帽子,不過有時對投訴服務既post,有時係幾得啖笑。

我只信“你好,人地自然對你好”。
關於換貨問題,早年(約2002-2005左右),我買左隻rambo3(當時只係$780.....抵食夾大件...),
點知一玩發現把 ...
adidas 發表於 18-10-2011 01:39 PM

你已經解釋左點解而家黑面又態度唔好
點知一玩發現把 ...
adidas 發表於 18-10-2011 01:39 PM

如果QC有問題,作為一個客有不滿,都天經地義丫,因為你個咁既QC要我行多轉,假如有少少面色我都覺得好正常。

我都好怕有d人以為「客人惡哂」;但我買件sad貨仲要受你氣?我真係唔明點解係個客人要做白狗比個sales黑面。
點知一玩發現把 ...

同意大大所說,無論買或賣,當然要互相尊重。

公平點說,我幫襯HT 經驗,
尚未受過不禮貌待遇。

不過這陣子等 MK V ,
見sad 貨多,當然又關心又擔心,
會多看大家的 post。

就事論事。
前線員工的態度是一回事,
但公司貨品質量下降,
當然會增加工作量。

不用說別的,
我自問不是驗屍官,不過今取貨,
各位 HT 職員,不好意思,我一定會驗到足!

sad貨增加、
偏偏可供更換的後備不足,

看某大大的經驗,
拆三隻、衰三隻,
本來是玩 12" 的,
變了玩六神合體。

設身處地,無論俾我做職員抑或顧客,
一樣想死!

頭像被屏蔽
所以... 呢個post我唔係怪顧客亦都唔係怪員工...
上面都講得好清楚~
至於顧客及員工既溝通質素亦都唔係我既焦點,
因為始終HT做返好d的話, 顧客及員工都可以減少麻煩了~

舉個例~ 顧客申請裝cable時就電話快接師父快裝,
到顧客要cut時就冇人接電話又要等confirm...
係顧客問題? 員工問題? 定公司問題?

而最後受害既又係邊個?
i give up la......
captain will be my last one......
HT最近出這麼多貨,QC有問題不出奇,
可能之後會變翻好,希望.............