Toysdaily 玩具日報

查看: 13125|回復: 17

[其他] 吉姆 vs 查布羅聖獸

自從OVA 0080第一集開首一幕,廿多年後,終於再見到吉姆隊大戰魔蟹的名場面:

雷姆、GM II、GM III、波波蟹、查布羅聖獸 :$

查布羅四聖獸~ :handshake:

看到UC第4話預告片GM大戰魔蟹場面而興奮的只有我嗎… :unhappy:

條PV的確拍得好睇...

話說OYW時... 自護MS裝甲用嘅係超高張力鋼... 當年RX-78-2嘅Beam Saber係好輕易將其一刀兩斷...

又話說... RGM-79無RX-78嘅高出力... 但去到RGM-86R GMIII... MSA-003雷姆... 其性能都應比RX-78-2高卦... 為何竟然要搞一爛餐先至搞掂一部老爺機呢?...

比較#詭係... GMIII嘅Beam Saber係RX-178果款... 但點解會拎住支RX-78用嘅光束長矛嘅?...

講開又講... 如果「四聖獸」HGUC化就正喇...

呵呵呵...

小櫻上

話說OYW時... 自護MS裝甲用嘅係超高張力鋼... 當年RX-78-1嘅Beam Saber係好輕易將其一刀兩斷...

又話說... RGM-79無RX-78嘅高出力... 但去到RGM-86R GMIII... MSA-003雷姆... 其性能都應比RX-78-2高卦... 為何竟然要搞一爛餐先至搞掂一部老爺機呢?...

比較#詭係... GMIII嘅Beam Saber係RX-178果款... 但點解會拎住支RX-78用嘅光束長矛嘅?...

講開又講... 如果「四聖獸」HGUC化就正喇...

呵呵呵...

小櫻上
小櫻 發表於 18-10-2011 04:59 PM

終於有大大回應,感動~ :$

條片睇得小弟好興奮:46: ,雖然一蟹一聖獸竟然可以KO四隻GM/Nemo…

長鼻聖獸用掌上炮管可以力擋光劍…:50:

如果單對單,一隻聖獸絕對可以打贏一隻雷姆,最後唔係被圍都唔會輸。0079的MS竟然勁過0087,聖獸上的是Ace Pilot?

真係感謝UC,感謝Katoki,好多正斗MS先可以再度活躍~ :64:
回復 2# 太陽之牙

張圖好正:handshake:
見返咁多吉吉系同場獻技真係感動到呢!! :$

查布羅四聖獸圖一絕~~ :x

話說OYW時... 自護MS裝甲用嘅係超高張力鋼... 當年RX-78-1嘅Beam Sabe ...
小櫻 發表於 18-10-2011 04:59 PM

好~~~好正確既分析 :47:
查布羅四聖獸~  

看到UC第4話預告片GM大戰魔蟹場面而興奮的只有我嗎… :unhapp ...
太陽之牙 發表於 18-10-2011 04:27 PM

興奮仲有我~~~:$ 不過冇其他3隻~~~~:?
好想知..查布羅四聖獸...歷史?..點解無出現係0079高達入面,但又有出過舊版模型?有無大大可以告知...有心向高手請教..:64::77:
好想知..查布羅四聖獸...歷史?..點解無出現係0079高達入面,但又有出過舊版模型?有無大大可以告知...有心向高 ...
老文 發表於 24-10-2011 01:27 PM

好似係,因為0079版FIRST GUNDAM播完後,高達模型先開始HIT…

由於每款MS模型都咁好賣,出到冇新野出,Bandai於是連四款冇在動畫出現過,只有設計草圖的未採用概念MS(即四聖獸)都拎埋出黎出模型…

之後終於在ZZ高達第40話、41話中正式動畫上登場…

估唔到在UC仲有得出場~ :)

原來連MSM-08 ZOGOK都有~ :handshake:
MSV:43::35:好熱血
Turn A那隻capule都有出場既?
即係正式承認ta係uc n年後既故事??:?
好似係,因為0079版FIRST GUNDAM播完後,高達模型先開始HIT…

由於每款MS模型都咁好賣,出到冇新野出 ...
太陽之牙 發表於 27-10-2011 06:50 PM

原來係咁!!
大大終於解開小弟一直既迷思,謝謝。

:64:
Turn A那隻capule都有出場既?
即係正式承認ta係uc n年後既故事??
穆•拉•布拉加 發表於 28-10-2011 03:50 AM
capule原本的確係zz裡面既ms,應該就係閃光之敗家仔被人俘虜果一集
其實唔止capule, 本人覺得turn x能夠使用Shinning Finger都非常有趣

富野大神設定既turn a世界觀,係所有gundam世界既終結
即係話UC, AW, AC, FC, AD.....等等既平行世界(唔知ce算唔算?),最後既結局都係去到turn a既CC年