Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: catcat

[詢問] 想買新鏡頭影figure,大家比D意見?

影玩具應該百微是最好
小弟用緊Canon 500D。本身都覺得尚算夠用,但跟機kit鏡同50mm f1.8 II開始覺得唔夠用。

覺得成像比較鬆散 ...
catcat 發表於 13-10-2011 17:41

Brother,小弟覺得你嘅意向係買支macro玩的話,小弟嘅意見同好多brother/sister一樣…最好起碼100mm或以上,由其你係想影玩具,無番咁上下係影唔到啲細微野。而且記住,唔好怕貴而唔買,因為平嘅你會好快知道唔夠玩,況且L鏡同Rolex一樣,個價只會升,唔會跌,今日你覺得買唔起,過多幾過月你就更加唔捨得買,當然,買唔買由你決定……:36:
麻煩晒樓上咁多位爸打。:64:

剩下來要做嘅事應該係親自出mk格價了。
鏡頭貴買平用,而原廠鏡2手價硬好多的,副廠的買左就算再轉手無數為...而且100MACRO都叫一代銘鏡,值得一買.
不過宜家D鏡真係貴到...乜廠的我都唔捨得買.

講回MACRO...我一直覺得影玩具是非必要的,如果是模型友,砌1/35的,D兵得3吋都無仲要睇樣睇層次,咁當然有用,但一般有得6吋以上的大少的,MACRO我真係覺得非必要,我影咁多年玩具用得最少就係支90MACRO...不過有1.5加乘用郊外用來打下蟲蟲就幾好!
如果已經齊左基本焦段,又有閒錢的買來玩下就無乜所謂,如果唔係的話,咁用D錢來買支好D的標準鏡實用性高好多.

首先感謝樓上咁多位師兄嘅意見。:64:

小弟最終都係花左66魚買左100L。第一次試影,感覺良好!:$

http://toysdaily.com/discuz/thread-168978-1-1.html

APS-C+100mm,咁你o係屋企可能都幾難影到figure全身照...
不過你仲有支50mm,咁配埋玩都ok既.
APS-C+100mm,咁你o係屋企可能都幾難影到figure全身照...
不過你仲有支50mm,咁配埋玩都ok既.
Toro 發表於 27-10-2011 04:47 PM

其實係得嘅,今日揾左隻Scarface試影,夜晚會係12"區出post.:64:
其實係得嘅,今日揾左隻Scarface試影,夜晚會係12"區出post.
catcat 發表於 27-10-2011 04:52 PM

我屋企影相位細,所以用70已經盡...HAHA
等睇大大既新相,而家呢批我覺得幾有野外生活感,好襯個角色.
我屋企影相位細,所以用70已經盡...HAHA
等睇大大既新相,而家呢批我覺得幾有野外生活感,好襯個角色.
Toro 發表於 27-10-2011 04:54 PM

小弟都唔好得好多,室內玩一定比小朋友搞/比老婆鵝。

所以係露台影相至夠位咋。

不過玩得耐好易傷風。
小弟都唔好得好多,室內玩一定比小朋友搞/比老婆鵝。

所以係露台影相至夠位咋。

不過玩得耐好易傷 ...
catcat 發表於 27-10-2011 04:56 PM

絕對會呀!有露台好,自然光係照佳照明,影乜都事半功倍
百微is:52::52::52:
good lens, good pic
Cat 兄, EF 100mm L marco IS USM
我都好想買呀... 最大問題係唔夠錢 & 支出太多

有諗過平平地, 買枝2手舊版冇IS, 但又擔心長年煙民既side effect - 手震,
係冇用腳既底下會唔會用到:69:
手震係好大問題, 小弟都係因為陽光充足至敢手持拍攝.

支鏡值嘅, 二手又硬淨/:71:
Brother,小弟覺得你嘅意向係買支macro玩的話,小弟嘅意見同好多brother/sister一樣…最好 ...
七國咁亂 發表於 17-10-2011 04:37 AM

:67:亂兄果然具慧根, 很英明的見意