Toysdaily 玩具日報

查看: 6418|回復: 11

[玩具報告] Marvel Legends-Gambit

Gambit,一個小偷,老千,用棍高手,仲要係一個有強大異能的變種人...

Gambit,原名雷米·艾蒂安·萊博(Remy Etienne LeBeau)出生於美國新奧爾良。在他還是嬰兒的時候被小偷從醫院偷走,以其獻給一名古董商。雷米從小就被訓練成為出色的小偷,有一次他嘗試去偷扒手党領袖Jean-Luc LeBeau的錢包,而被Jean-Luc LeBeau收為養子。為了促進扒手党和殺手党的關係,雷米跟殺手党領袖的孫女Bella Donna Boudreau結婚。不過婚後受到Bella兄長Julien挑戰,並錯手殺了Julien。被迫流放,不能再回新奧爾良而到世界各地流浪,並成為名盜.。由於發現自己身上的能量開始失控,於是前去尋找凶兆先生(Mr. Sinister),凶兆先生幫助他調整能量以令他可以操控不過條件是要牌皇帶領一隊邪惡的變種人Maurauders屠殺住在紐約市下水道的變種人Morlocks,史稱變種人大屠殺(The Mutant Massacre)。
心存些許善良的牌皇未能停止那日的大屠殺。只能拯救了一名叫Sarah小女孩【骨後Marrow】。
其後在流浪中途拯救落難中的暴風女神(Storm)而被推薦加入X戰警。牌皇將他的身世及秘密隱藏,不希望隊友們知道他的過去, X戰警的時候愛上了隊友羅刹(Rogue)

前身是Maurauders一員的劍齒虎(Sabratooth
曾多番對X戰警示牌皇的過去。直到Legion Quest 時羅刹吻了牌皇,從而得知他的過去,並被踢出X戰警。之後又被萬磁王捉去,審判他對變種人大屠殺的罪行,最後被流放南極. 好不容易才到達野蠻島(Savage Island),再次成為小偷後遇上了New Sun。後來牌皇知道了New Sun就是平行宇宙中的自己。目的是要殺掉其他宇宙中的自己。
因為在 New Sun 的宇宙中他自己能量失控殺掉全球的人, 為了被免再發生他決定到不同的行宇宙殺掉自己(李連傑的電影宇宙通緝令)。最後牌皇殺掉New Sun後力量也回到正常水準。後來又再此受邀請加入X戰警。後來他為了拯救X戰警,被迫成為啟示人(Apocalypse
四騎士之一的死亡(Death),
並改稱黑暗牌皇(Dark Gambit)。
皮膚變成黑色頭髮變白。並且得到新的力量,但是同時失去了記憶,多番嘗試殺掉羅刹。

此圖為Gambit成為左Apocalypse
四騎士之一的死亡
Death)既樣

牌皇的能力是將能量注入任何物體再加以引爆,他同時是一位出色的格鬥家特別是法國式拳擊,善用伸縮長棍,他被啟示人改造之後得到物質轉換的能力,比如將普通空氣變成毒氣。

(以上文字資料,來自Now Hero)

Gambit係我最中意既三位X-men之一,如果唔計Deadpool既話...其他兩個係Wolverine同Iceman...佢吸引我既地方,就係佢係用啤牌來做武器...飛左出來,仲可以爆炸既...哇...型到...

講係Toybiz呢隻老物先啦,尋晚#%加紙入手...

佢可以講係我第一隻Toybiz既ML,雖然之前買左D散貨,但到以家都未寄到來我手...所以,我秒一次就比左佢啦...

件衫係布整既...有少少唔係太夾隻公仔,所以遲D可能會入多隻後再版用彷皮整既果隻...
就甘睇落凡,造型不過不失,都唔錯啊...

等我耍下棍先...
由於支棍係用軟膠整既...開盒後有少少曲曲地...我就用熱水淋淋佢,盡量整返直佢...
但都係盡左人事

牌王,又點可以少左飛牌呢一個環節呢...
左手既造型係用來配合飛牌既...但係,隻手係成日都卡唔住特效件...影相果時成日都跌...BAD...

呢個特效件,都有少少令人想入非非...

呢個係本品送既地台...整得一D都唔馬虎...都好細緻下

close up 睇睇...

企上個地台,影返幾張先...

總括來講,買呢隻Gambit無後悔...本身有愛加上都可以叫係絕版野....甘既價錢,都值了...
要彈既地方就係...呢隻野都幾軟腳...擺pose果時成日都企唔穩...同埋QC都幾差...左邊大比位痴左紫色...但都無計...賣家係得一隻....

this is a good one.
I have the leather version and i really afraid that the "leader" oxidize and peel off...
Support!!
我都好鐘意佢!!雖然我睇漫畫冇乜點見過佢....
但佢既能力真係好正....快D拆埋隻DADPOOL LA:36:
Support!!
我都好鐘意佢!!雖然我睇漫畫冇乜點見過佢....
但佢既能力真係好正....快D拆埋隻DADPOOL LA
kun526 發表於 13-10-2011 09:35 AM

未捨得開.......
wow thanks for sharing, i like that stand a lot!
adds to its playability
牌皇係我最鍾意嘅X-MEN!!!:71:
真係好型!!!我細個有儲中文牌X-MEN漫畫
佢同羅剎嘅世紀一吻真係好深刻!!!仲有本[牌皇雄風]:58:
牌皇係我最鍾意嘅X-MEN!!!
真係好型!!!我細個有儲中文牌X-MEN漫畫
佢同羅剎嘅世紀一吻真 ...
Gackt 發表於 13-10-2011 04:53 PM

this?
Gambit is cool, I missed the leather version before......!!!
變左 death 之後的 gambit 好型...
回復 8# kennyli1017

係呀!!我都有呀:71:
其實佢D漫畫我無點睇過.....