Toysdaily 玩具日報

[其他] Tomytec 專區

順便一問,想玩郁既火車
Tomix同tomytec有咩分別
新手有冇網站睇,感覺好多牌子,有d迷惘
wai. 發表於 29-7-2012 11:56 PM

Tomix係Tomytec分部,專做鐵道模型
如果玩日系都離唔開Tomytec(Tomix),KATO,Micro Ace,GreenMax戈d,其中又以KATO同Tomytec為主,新手玩呢2個會好d,之後有認識先玩其他牌子
Tomix係Tomytec分部,專做鐵道模型
如果玩日系都離唔開Tomytec(Tomix),KATO,Micro Ace,GreenMax戈d,其中 ...
fongnick 發表於 30-7-2012 01:09 AM

Tomix有冇邊d係新手set
同埋邊度平同齊
想問埋Ching,馬路下面會唔會加多塊墊或者硬卡紙
新手多野問,唔好意思
Tomix有冇邊d係新手set
同埋邊度平同齊
想問埋Ching,馬路下面會唔會加多塊墊或者硬卡紙
新手多野問,唔 ...
wai. 發表於 30-7-2012 11:28 AM

有問題就問la,唔緊要ge,我最鍾意就係拉人落坑:36:
TOMIX新手set可以睇w ww.1999.co.jp/list/1647/0/1
至於你話馬路,我目前都係以買車為主,無整場景,但係呢d野唔同人有唔同做法,只要做到自己滿意就得,無咩特別標準
邊度平同齊,我唔係香港人,我答唔到你,呢個問題就等其他ching答你la:64:

多謝欣賞:64:
我又撈返起黎問問題先。

我見tomytec官網冇乜關於船既題材,之前我有搵過拖船,今時今刻想搵貨櫃船,唔知有冇大大有見過呢?

:64:
小弟初入坑,好想問問一般道路是怎樣製成?因我見市面並無道路售賣!thx!!
回復 9412# borisasf

kato有道路set:
http://www.katomodels.com/product/nmi/diotown_ekimae.shtml
http://www.katomodels.com/product/nmi/diotown_plate.shtml
不過唔平,所以多數膠/紙板自製。
回復 9410# katsumoto

tomytec 出過的船有漁船運材船
n-gauge貨櫃輪會唔會太大,都未必有廠夠膽出。
回復 9413# kaijinx1

Thanks Kaijinx1 大大
剛入咗自動行走巴士套裝,

起初都行得幾順,但當加多咗一組巴士套裝後,
架巴士無啦啦發癲亂咁行,整極都唔得,唔知點解,有無大大可以幫吓我呢?
Thx!!
小小幾間屋仔嘅組合

Thanks for watching!
小小幾間屋仔嘅組合
borisasf 發表於 26-8-2012 10:20 PM

:71: 唔錯, 唔錯
大大得閒入嚟呢度交流下:-N-Scale電動走行會
http://toysdaily.com/discuz/thread-179587-1-1.html
:64: 得閒請參觀小弟的收藏: -Herpa500的鉄道模型部
http://toysdaily.com/discuz/thread-185103-1-1.html
頭像被屏蔽
小小幾間屋仔嘅組合

borisasf 發表於 26-8-2012 10:20 PM

師兄支定焦鏡好清好利喎!:shiny: