Toysdaily 玩具日報

查看: 6374|回復: 14

[玩具攝影] 電話/iPhone一樣得! Figure/模玩攝影小技巧分享II

電話/iPhone一樣得! Figure/模玩攝影小技巧分享II

前篇 "DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享" 寫於二年前,而現在電話已經有齊很多拍攝功能,比美舊DC,希望出這帖,令初心者掌握優次-了解拍攝原則:拍好照片,並不是有好相機,識用photoshop執。而是按快門前的前期準備工夫-佈光,角度,腳架,背景紙等等。

前期準備充足,之後買好器材可以令你如虎添翼;不做好拍攝前準備就按快門,頂級單反也絕不能有好照片。忠告是,盡用現有資源嘗試,掌握原則後就可以upgrade器材。

See all pics in my blog!
http://blog.yahoo.com/gundamefsf/articles

是次示範是Sony Ericsson Xperia Neo -
有微
,單點對焦,+\-EV,延時自拍功能,自選白平衡,夠了。

腳架,背景,必不可少。

左邊是直出,效果極佳,信焉?左邊只是用了photoshop auto level,再完美一點。

大相再睇睇,正!

所有原則其實與舊篇"DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享" 一樣,請重溫。如果你是初心者,希望你能透過下面的內容而有所得著。各位攝影高手也不妨多多指正,分享大家的寶貴經驗。雕蟲小技, 見笑了。
強帖劉明,我因為少用相機所以家裡沒必要買部
平時只有手機很足夠,看後下次會用這些雕蟲小技試下
我覺得個壇重要 D / 才是 MAINPOINT 吧...........
:60:

對沒相機的我來說,真要謝謝樓主的教學
太舊的電話就唔得了- - 冇得對焦

不過我自己 都狠心買左部細機(唔係DC,不過我都唔知叫咩...) , 夠用了,  唔洗單反咁專業
thx your skill for photoing:64:
我好喜歡EFSF大大的影相稿,高達味都出晒黎
認同大大你講,影相唔係一味靠器材既道具

但係,呢篇文就好似有d為寫而寫,唔係從用家角度出發喎!
冇錯,影相唔係器材大晒
但用錯器材就絕對會浪費非常多時間,去做一d非常無謂既setting
比如你呢類玩現場光,唔係閃燈既影樓仔
如果部相機連光圈快門都冇,就要搞好多手續去移動燈光就光暗
仲有,手機係冇Optical Zoom,手機冇防震,硬食玩腳架,咁影close-up點算?
你呢部有微距,影到玩具既手機,售價$3680
我想講,Canon G10都買到啦...
同埋,會花咁多心機搞背景,搵光源,有3腳架既人,我唔信連DC都冇一部囉....

大大你D影相文真係好好,有心機又靚
我亦相信一定有D朋友,睇完成D文,肯拎起部手機,認為少少去影玩具.
從而引發影玩具既興頭.

唔好誤會我踩你.我只係從一個比較客觀角度講D野.
SEND到咁行去影一件玩具,竟然用手機,根本就係浪費心機同時間.
以大大咁好心機,又肯快時間精神為其他網友post文分享
相信好快會有更實用既新點子放出,期待.

再次多謝你既文章.
MAIN POINT係 方便岩用好洗既大燈好難搵=-=
支持攝影技術分享,又學到新嘢啦:D
如果係d阿爺年代既舊機, 邊會影到好質素呢 :(
thz you,bro.EFSF!!
so informative
電話/iPhone一樣得! Figure/模玩攝影小技巧分享II

前篇 "DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享" 寫於二年前,而 ...
Gundam@EFSF 發表於 9-10-2011 03:57 PM

支持:)
thanks thanks! it is very useful
我好喜歡EFSF大大的影相稿,高達味都出晒黎
認同大大你講,影相唔係一味靠器材既道具

但係,呢篇文就好似 ...
Toro 發表於 10-10-2011 02:23

Thx 4 ur detailed feedback:77:
支持大大繼續分享!小弟都只係用"生活態度"黎影玩具的!:71: