Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 笑話一則:曹操、關羽、孔明一起搭乘同一部飛機

笑話一則:曹操、關羽、孔明一起搭乘同一部飛機

話說,曹操、關羽、孔明一起搭乘同一部飛機(機上只有他們三個+駕駛員)
突然,飛機故障,大家必須跳海,
但機上只有3個降落傘,正當大家不知如何是好之際,
孔明說話了

孔:「既然這樣,不如我來出題目考你們,答對的拿降落傘跳下去,錯的就自個跳下去,怎麼樣啊?」
其他人:「嗯嗯嗯(同意) 」
孔先問駕:「天上有幾顆太陽? 」
駕:「1顆」
孔:「對了! 」
駕駛員拿著降落傘跳下去了
孔問關:「天上有幾顆月亮? 」
關:「1顆」
孔:「也對了! 」
關羽也拿著降落傘跳了
這時曹想:「這麼簡單的問題啊!孔明你一定得…」
孔問曹:「那天上有幾顆星星?「」
曹:「這……」

======================================

沒想到曹操命大不死
某一天,一樣的情形又發生了
機上也一樣只有3個降落傘
孔說:「不如採用老方法,怎麼樣? 」
其它:「嗯嗯嗯」
孔問駕:「秦始皇哪一朝代的?「
駕:「秦朝」
孔:「對了! 」
駕駛員拿著降落傘跳下去
孔問關:「秦始皇最著名的一件事? 」
關:「焚書」
孔:「也對了! 」
關羽也拿降落傘跳下去
曹想:「歷史問題我最會了,這次絕對要讓你跳! 」
孔問曹:「秦始皇燒了幾本書? 」
曹:「這…. 」

=============================================

沒想到曹操還是不死
一天,同樣的事又發生了
正當孔明還沒說話時
曹操想「每次都被孔明這樣羞辱,不如自己跳下去比較乾脆」
曹操直接跳了下去
孔明見到
想阻止但來不及
於是朝機外大喊
「曹∼操∼!這次機上有4個降落傘!」
:66: :71: {:3_147:} :66:
...
..
.
孔明見到
想阻止但來不及
於是朝機外大喊
「曹∼操∼!這次機上有4個降落傘!」

=============================================

沒想到曹操還是不死
曹操是不死的..最後餘下都是(曹操):58:
想不到曹操是不死身:50:

七月十四

笑話一則 七月十四

本人係羅湖某department 職員、個日係農曆七月十四、係十一點半既時候、已經冇咩人過關.
所以個大出境大樓已經冇咩人喇. 0個個時候因為我要寫log book 既關係、所以係一個黑暗既角
落度寫、順便偷下懶、等收工.

突然、有隻手係我背後度搭落黎、用低沈既話氣叫: "亞sir". 咁我向後一望、係一個大摡80歲既亞伯. 然後個亞伯拎住自己張身份証、問我:"亞sir、點樣可以取消張身份証、申請死亡証呀?".
⋯⋯ 我當時望下張身份証、以為自己眼花、所以再望多幾下、點知真係個亞伯個樣. 我心諗唔係咁邪呀、六合
彩又唔見我中.
我即刻嚇度標冷汗、腳又震,勁想走、但係又唔走得、因為著住制服.

我靜左十幾炒、之後我就扮冷靜、同佢傾計.
我問: "幾時唔係度架?"
亞伯眼濕濕咁答: "早兩日囉、無端端咁就唔係度喇."
我當時想叫出黎、但係又驚我一叫、個亞伯俾我鬼樣我睇.
我再問: "係邊度過身架?"
佢答我: "係深圳."
咁我就問: "咁我以家有咩幫到你呀?"
佢就話: "咩都唔洗、淨係幫我老婆申請張死亡証.
我就話: "你老婆、乜唔係你咩?"
佢話: " 大吉利是、我老婆、唔係我呀."
我話 :"咁你又拎你張身份凡証俾我睇?"
佢話: "下、係我個張咩." 跟住佢就望一望、拎左第二張出黎. 佢話: "亞sir、唔好意思、我老得滯、眼
花、睇錯左."我就足足鬧左佢成十分鐘、話: "唔好玩喇亞伯、嚇死人喇、七月十四攪d咁既野......"
個亞伯就好唔好意思咁、係咁話對唔住.....

真係100%真人真事、全羅湖同事都知...我個時真係好驚、諗番都幾好笑....見過咁多次死人都冇今次咁
驚更多
笑話一則 七月十四

本人係羅湖某department 職員、個日係農曆七月十四、係十一點半既時候、已經冇咩人過 ...
冬暖夏涼小恐龍 發表於 8-10-2011 12:55 PM

that is you?
我好少於td睇咁多字....
二則也睇晒....好笑:43:
回復 7# kennyli1017

入境處工作的朋友給我...笑死我
本人係羅湖某department 職員
回復  kennyli1017

入境處工作的朋友給我...笑死我
本人係羅湖某department 職員
冬暖夏涼小恐龍 發表於 9-10-2011 06:03 PM

oic............
they are funny
thx4 sharing