Toysdaily 玩具日報

查看: 6781|回復: 12

[玩具報告] Marvel Select Gambit 個人玩評

牌棍賭騙偷~~~~~~~~~~~~

在眾多 X-men 角色中,作為魔術師最有興趣的,可能是這一位:牌王 Gambit。

Gambit 原名Remy LeBeau,出生於美國紐奧良。嬰兒時期被人拐帶,從醫院捉走,買給一個古董商人。其後, Remy被訓練成為一個出色的小偷。因緣濟際會,Remy成為扒手黨領袖的養子。後來又因故和當地黨派反目,不容於紐奧良。Gambit 遂而到世界各地流浪成為名盜

Gambit 的異能為「透過接觸物件,加快物件中粒子嘅能量而引致爆炸(例如樸克牌)。一日,Remy發現自己身上的能量開始失控,於是前去尋找凶兆先生(Mr. Sinister,大壞蛋一件)。凶兆先生答允幫助他調整能量,令他可以自由操控。不過條件是要牌王帶領一隊邪惡的異能人Maurauders屠殺住在紐約市的異能人 Morlocks。
幾經爭扎,Gambit 決定不從 Mr Sinister 。但亦未能停止那日的大屠殺。Gambit 只能救出一名小女孩 Sarah (成長後,成為「骨后」Marrow,現在澳門街工作~~~ ^O^ )。後來,遇上暴風女神Storm。被推薦加入X-Men。

因為有「參與屠殺異能人的黑歷史」,Gambit 將他的身世及祕密隱藏,不希望隊友們知道他的過去。
問題係,Remy 這傢伙搭上了羅剎 (Rogue)。兩人一次擁吻,Rogue 盡知他的過去......

多年前 Toy-biz Marvel Legend 已有一只 Gambit ,我見過實物一次,價錢略貴之餘,面相亦不太好。加上....其實我不太喜歡 Toy-biz 的關節,決定放棄。 Marvel Select 這隻 Gambit 在去年底推出。MS 的外型當然較好,不過始終是 7" ,總叫我有點卻步。後來某「掩尖」老友購入,大大讚好,力勸我一定要買。好,聽你的~~~

看吧,看吧,變種賭徒,Gambit!

購買時透過包裝已可見到許多本品的優點和缺點。優點是配件多,缺點是.....面相太長~~~~又,大褸下那粉紅色 T-Shirt 也不是人人喜歡~~~~~~

有看過【狼人外傳】的朋友相信都會記得 Gambit 善於玩棍,而且能用棍傳遞他的爆炸異能。
玩具當然要給他一支棍去玩玩,惟這是一支「齊眉棍」,乎合「武術」原則,但外型上總覺得略短了一點。

大褸是身軀的外加部件,但不能拆下。

配件一覽。有一組不太靚的背景牆(好像和 MS 鐳射眼相同?)、棍棒、兩隻附加手型(都是右手)、三組大小形狀不同的樸克牌效果件。

有替換手型,玩棍份外有型!!!!

玩牌!大家可留意Gambit 的活動能力,以「外型先決」的Marvel Select  來說,意外的高!!!!

「射牌」效果件共有兩組,形狀略有不同~~~

雖然是美玩 Figure,本品簡簡單單的;但擺擺不同姿勢、玩玩配件,
足夠你玩上一個晚上。留意下一張圖,這位人兄勉強可單膝跪下。

後記:
讓人喜出望外的一只美玩,價錢相宜。
喜歡 Marvel 的朋友,入手吧,不會失望的!!!
如果唔係唔識佢我都入左 :52:
我識佢入左但放番, 原因係自己始終6吋比較多
擺埋一齊好唔夾, 但佢o係我心目中既地位又未去到可以開個獨立空間俾佢自己企
所以, 只有放售了~
我識佢入左但放番, 原因係自己始終6吋比較多
擺埋一齊好唔夾, 但佢o係我心目中既地位又未去到可以開個獨立 ...
movie_arms 發表於 6-10-2011 09:06 PM

呢個就係MS  o既問題,
除o左 D 大隻佬,其他角色點靚都好,佢o地都永遠雞肋。

想放棄 6" 、專攻MS?
又唔得o厄,
因為除o左可動性,
單講外型,MS 又唔見得隻隻好,
乜都唔駛講,
只講美國隊長,
Comic 又好、Movie 又好,
一樣出得好醜,
我o地又點放心只儲 Marvel Select?

不過,MS 間中整隻Red Hulk 、Juggernaut 、甚至夜魔俠 之類,
又叫我愛不釋手。

想放棄 6" 、專攻MS ...
Garycharm 發表於 6-10-2011 10:55 PM

MS 我買左隻 Magneto, 可能因為本身佢漫畫造型都大大地隻
所以擺埋一齊都算順眼~
(MS Magneto 最衰係對眼~)
very good...i also didnt buy since the scale...
呢隻我都有入~~~
都屬於必入既一隻
牌王我家有ML6" , MS , 狼人movie版果隻
不過狼人movie果隻唔知放左係邊,搵極都搵唔番出黎~:26:
隻牌王好靚…
大大你擺佢拎棍既姿勢…係咪食過下夜粥?:36:

呢個系列小弟都有留意…
真係對佢既比例好迷惘…:no:
隻牌王好靚…
大大你擺佢拎棍既姿勢…係咪食過下夜粥?

呢個系列小弟都有留意…
真係對佢既比例好 ...
原罪 發表於 7-10-2011 04:12 PM

魔術師用慣cane嘛:DD ~~~~~~~~
nick.....背景牆..is..good.:77:
MS 算唔算係marvel 最長壽系列? :35:

Ms 真係偶有佳作、如果關節上以gambit 做藍本、再出返d reissue, 咁就正啦

呢隻勁多配件喎 :-)

想放棄 6" 、專攻MS ...
Garycharm 發表於 6-10-2011 10:55 PM

ching,仲有大隻佬 thing都好正呀!!!
deadpool都ok ga~
ps i buy deadpool because i read  魔術師大大 blog post