Toysdaily 玩具日報

查看: 8303|回復: 39

[改造交流] 機動警察舊模Brocken中改--step by step(P.2更新製作過程,P.3完成品圖)

前前後後都買咗幾隻CM's 嘅Ingram,雖然CM's都有出Brocken但價錢貴且口碑不佳,而且亦一直斷市,還有就係CM's隻Brocken有18cm高,照設定嘅數據係啱嘅(CM's嘅機警大約係1/45 - 1/48),但網上見有同Ingram嘅合照,真係高好多。咁同設計畫嘅高度比較又有啲出入(設定畫係高過Imgram個頭但高唔過天線)。

一日行街見有幾盒機警舊模原價發售,於是就買咗幾盒,先攞隻Brocken嚟開刀,想改番大少少Match番CM's嘅Ingram。

試砌就砌咗成兩個星期,上星期的起心肝開刀:

24/9:加闊小腿及腳板球1.2mm),預備加高後維持比例

24/9:腳板加高1.2mm,小腿分三截,加高4.8mm。試高度:

25/9:大腿再加高3mm

26/9:加灰平整接口,完成第一階段粗磨

之後幾日有事,進度緩慢:(

1/10:腳背中分,加闊,腰部加球形關節

5/10:腰部換關節後,高度有少少不足,但喺唔影響全身比例之前
提下,已無計可施。

5/10:換上布製關節套,布料似乎太厚。
正呀正呀...繼續加油,期待成品出現
布料方面,冇紋會唔會好睇d:(
要換過啲料再搞過,搵唔到CM's嗰隻薄天鵝絨:56:。
師兄加油 ! 請問舊模哪裡買到的 ?
眼鏡布之類得唔得?
師兄加油 ! 請問舊模哪裡買到的 ?
dsoa 發表於 6-10-2011 12:19 AM

我住澳門㗎:(
眼鏡布之類得唔得?
0din 發表於 6-10-2011 12:36 AM

係喎,周末再搵下先,同埋要俾原本個膠套俾個阿姨參考先得。
期待成品

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 8 字節系統限制: 15 到 10000 字節
alchemo 發表於 6-10-2011 00:54

有時間可以去深水埗睇下,果度有好多布料
有時間可以去深水 睇下,果度有好多布料
verywai 發表於 6-10-2011 11:45 AM

周日會去香港,到時睇下有乜收獲:43:
:71::71::71:
期待!
MG Cross Bone Gundam 及 舊版1/100 W-Gundam Endless Waltz 版本的Sandrock 都有附送深灰色布料,師兄可以考慮。唔知文具店或美術用品店有無這種布料?
樓上師兄建議的眼鏡布也是好選擇!
Thanks
周日會去香港,到時睇下有乜收獲
alchemo 發表於 6-10-2011 11:50 AM

「熱血創作地帶」內,太歲大大這個post好有用!
http://www.toysdaily.com/discuz/ ... 9&fromuid=30266
alchemo 發表於 6-10-2011 00:54

俾阿姨參考...你意思係個布位搵人去車?
「熱血創作地帶」內,太歲大大這個post好有用!
fb.workshop 發表於 6-10-2011 12:21 PM

Thank you very much ar :64::64::64::64::64:
期待!
MG Cross Bone Gundam 及 舊版1/100 W-Gundam Endless Waltz 版本的Sandrock 都有附 ...
fb.workshop 發表於 6-10-2011 12:14 PM

模型書亦教過用紙巾加遮蓋液,再上色,不過未試過