Toysdaily 玩具日報

查看: 68310|回復: 36

[玩具報告] 超級系中的真實系—SR合金DAI﹣GUARD

《地球防衛企業 Dai Guard》(日文原名:《球防衛企業ダイ・ガード》,台灣有翻譯為《地球防衛企業 大鐵衛》)由XEBEC製作、1999開始播放的日本動畫作品,全劇並26話,特別之處在於保衛大家的機械人作戰機構,不再是什麼高科技研究所、什麼極秘軍方組織、什麼間諜機構,而是一家半民間企業。新奇?也不,這在日本動畫中,其實不算新點子,早在七十年代作品《無敵ロボトライダーG7》就有近似想法,當然,70年代是以機械人為劇情主體,在"後eva時代",就變了以職場為劇情主體。

公元2018年,為了對抗因為"界震現像"(大家可視為一種天災)而突然出現的"異界體",投入大量資金製造巨大機械人"Dai Guard",殊不知,之後十二年,就再沒出現過界震,"Dai Guard"於是被半民營化的「21世紀警備保障株式會社」接收,成為宣傳保險服務用的大道具。某日,"異界體"竟然再次出現,為了保護現場民眾,小職員赤木駿介伙同兩位同事,起動老舊的"Dai Guard"迎敵......(資料來:源暗黑熱血

上一次的勇者王是我第一隻super robot合金,評價不錯;
而今次的Dai Guard水準更高,更超值!
其實我冇睇過卡通的,機戰都末玩過佢…
我是完全因為佢既設計而鍾意佢的。
皇道既超級級機械人造型有點capcom好耐以前的超級級機械人格鬥game主角機造型,
簡約而笨重,電鑽、手指電網更是熱血超級機械人既指定裝備…
拍攝時上綱做下功課,先知道超級系中的真實系的有趣之處,
飛拳原來是用斷手拋出去!?用電鑽會失平衡…
做勇者(打工仔)真係唔易…
講番玩具本身,價格及份量絕對超值,
你知bandai絕對可比將所有parts用魂限推出的,(原來冇人氣都有好處…)
身體,雙腳都用上合金,份量十足。
腳板用上球形關節,接地性非常理想。
關節亦好緊,基本上擺乜pose都冇難度。
不過上色就好似無勇者王咁好,有部份位置有掉漆情況…
而武器都以換件形式裝備,機雷,電網,鑽頭,鏍旋手同絕招武器(打椿機?),非常好玩。
整體來說絕對是一款用心的作品。
希望大家都能感受到上班簇的熱情!!

First one to support and I can feel u love it soooooooooooooo much!  Rare to see your toys sharing and support! :71:
very good pics pal, i love this toy too.  and this one is better than GGG
很多圖片分享~~~THX Dick 兄~~~~~:73:
多圖,正!不過睇完算了,買唔到咁多,,,,而且都唔係太認識...:unhappy:
thanks sharing, qc好似好好:71:
正相呀!~~~~~~:71:
好耐冇見老師出嘅新品post喇, 多謝分享正相呀!!!
最正都係呢件 parts:DD
我玩完機戰Z先記得我細個睇過...
係因為果下打椿先喚起沉睡的記憶...
樓主試下將大鐵衛向後彎腰~
thanks sharing......................
樓主,呢套卡通值得搵番黎架,劇情好睇的...我都好鐘意呢部...因為佢枝打椿機:$
Dick兄好圖呀:71:e隻合金真係唔錯,右手配件好型。路過入來中毒離開。:66:
我自問都幾認識d機械人,不過,都唔知呢隻係咩
今次沒有把武器當魂限實在太好了呢~連打樁機(?)的後期版本(加了拳頭)都能重現令人高興~

笨大啊, 來把它金魂化吧! 我要可以分離合體的!:shiny: