Toysdaily 玩具日報

查看: 31920|回復: 59

[玩具攝影] 消磨時間手作仔~大雄的房間 (多圖注意)

早前我女友響呢度見到有大大買左叮噹同大雄, 仲整埋間房,非常骨子,佢即刻話要買叮噹同大雄之餘, 仲咁講: 你買得佢地2個就一定要整間房GA LA(!?), 佢講到老馮咁,好,又陪佢癲下.
由於係邊整邊影, 所以用手機影既,同埋有D過程都唔記得影返低 ,遲D得閒再用返相影返D質素好少少既相SHARE.
中秋過後,冇野多,垃圾同月餅最多,所以一切一切就由呢個月餅盒蓋開始........

先鋪地版, 顏色盡量揀返動畫裡面既顏色, 不過個地版個排列就錯左了,不過影響不大,唔改LU

跟住, 用咭紙當牆壁,然後發覺原來個盒蓋唔夠大, 用咭紙夾硬加闊

間房既雛型, 同時有張檯既試作版

書檯重新用雪條棍整, 同時間CUT好門口既房門,牆壁試砌, 未痴既

跟手整埋衣櫥度門,即係叮噹個床位 試砌

痴好個門口, 整張相先~

跟住,開始痴床位間隔, 同時有張椅既試版.

將先前既門口痴好,床位完成~

由於張椅坐唔到人, 要用雪條棍再整, 由女友負責

跟手,佢仲整埋書櫃

很白痴地,痴牆既時候唔記得開個窿黎整窗, 要成個楝直佢黎介窿, 幾驚D門AR, 牆AR甩出黎, 好彩無事~

個窗, 原本應該做兩邊好似趟門咁既, 但因為懶兼唔夠位,只好做一邊.

其實間房個形已經完成,係爭d details位佈置下間房

先print d 海報痴下牆

整埋d 漫畫同鐘, 特登print左本山寨玩具大全黎整本書,因佢個封面係山寨叮噹

入櫃~

又俾我見到幅咁既圖,梗係即print出黎整俾大雄la

跟住女友用布同棉花用針聯左張床墊俾大雄同叮噹, 叮噹個張無影到

窗簾

俯視

仲有, 整左塊可拆卸既藍天佈景版

被鋪, 用D唔要既枕頭套整

基本上間房已經完成GA LAR~
不過我女友話要整埋個可拆卸屋頂, 所以又整埋
由於HEA整, 俾較求其

後面

前面, 由於個窗開黎都冇用, 所以冇開窿, 就咁用CARD紙痴落去算

砌落去

咁個2/F連屋頂就完成了~不過整體比例就細左D~

最後

多謝大家收看, 遲D得閒D會再影過D靚D既相 SHARE下既

忍唔住都要回下......好靚....同時我都學到嘢
堅係好正...樓住有冇諗住整晒成間
嘩好有心機呀.............我女友好似你地咁一齊同我玩玩具就好啦:die:
好有心機呀  :71:
:71: .......好正!搞到我都想做番間!
有心分享......推~!!!
有心分享......推~!!!
頭像被屏蔽
超有心機,一定support。
Super,,,,:71:.....
正~~~支持一下:handshake:
堅係好正...樓住有冇諗住整晒成間
hoho2011 發表於 29-9-2011 10:35 PM

ha~成間太複雜,整左都冇位擺呢~:67: