Toysdaily 玩具日報

查看: 30575|回復: 55

[玩具報告] 全裝突擊!!!!—ROBOT魂 100 AILE / SWORD / LAUNCHER STRIKE GUNDAM 玩評報告(補評)

最近工作忙到不得之了,結果玩具買左都真係無時間玩,結果就係等WEEKEND呢D時間先得閒同佢影下相,開心一番。今期其實有好多隻公仔要影,不過真係無咁多時間,唯有去住STRIKE先。由佢話出既第一日開始,一直都好期待下,一來係第100隻ROBOT魂,又見佢個模似乎好新下。出左之後,唔少師兄對佢既評價都唔錯,至於小弟呢。意見其實都係個D,有喜有悲啦都係,點解?去報告先﹗:71:

先講個盒先,作為第一百隻,個公仔都有少少唔同左,同埋盒面都真係花左點心思既~

睇佢個盒底都講明呢隻素體既設計幾新下啦~

其實內容算係幾豐富架,比起同價既多魯基斯,我覺得呢隻真係抵好多架~~

睇番隻素體,上色唔錯,就咁睇無咩地方出界。講真,最近既R魂係貴左,不過QC個d進步了不少,應該要讚一讚。

可動度完全無問題,有師兄話同pg差唔多。我自己就覺得,係動作上係似似地既~

向上飛一影。順帶一提,個stage係幾靚,不過真係有點兒唔方便。首先佢個底座位成日甩,唔太好用,之後個個高左既角度好容易「kick」腳啦

可動性方便真係唔錯。睇d圖,下個月隻unicorn新版都好似有這樣既能力,都時就真係要入入睇睇啦~~

成隻野既比例真係做得唔錯。不過你玩下去個陣,其實個感覺同v2 gundam個set野差唔多。不過關節位就實淨左。實,有好有唔好,好就係感覺上d動作會做得實d,但玩起上來個陣就未必好方便了。

合體。重記得係seed未變成超級系機體個陣,開始個時都幾寫實,佢話要基拉隻機同d配件合體係有難度之類,同埋透過換件去補充能量既。本來呢個設定幾好,就係等d機唔會太無敵。點知去到後期,隻隻機都energy都用唔完,結果就隻隻都屈哂機啦.......

唔同角度影下佢飛緊拔劍個樣先﹗

GVGN派生個下既一閃﹗

睇完雙劍,係時候去另一個招牌,踢腿個度先﹗

影左好耐,研究緊點影先踢得有氣勢點:36:

向上飛踢一下,個時GVG定SEED個時係有架呢招~~

影下個背面作結﹗
總括而言:
呢隻STRIKE係做得好好,要讚既地方如下:
1. 高可動性,動畫既名場面都真係可以輕易做得到
2. 上色不錯,成隻野都無咩地方要特別地批評
3. 空戰背包好輕,無左之前既「重背」問題
4. 手掌大左,拿武器好穩陣
5. 連接STAGE個連接位做得好好,唔會太易鬆,又易搞
不好既地方如下:
1. 個STAGE有同無唔係太大分別,而且玩下去個時成日KICK腳
2. 大腿關節抄V2,而且我個隻硬左少少
3. 盾同劍細左小小
4. 腰部左右轉既可動幅度不足

如果大家想睇多點ROBOT魂 既REPORT和相片,請到小弟既BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:

SWORD STRIKE GUNDAM

去限定組件﹗

盒都係咁上下啦~~

內容都幾豐富,OK﹗

先去SWORD先~~

藉住高可動既STRIKE,劍西好多既動作都得以重現﹗

放飛標﹗

拔劍﹗

背面都影一影先﹗

GVGN入面既一閃MODE﹗

招牌既拿劍MODE﹗

留意一下大劍﹗我自己覺得,除左影一D特別既鏡頭外,其實用番細劍係玩得開心D架~~

因為大劍真係太大把.....

放飛鉗﹗

總體而言,劍西得力於本體既高可動性,基本上都無咩可以彈。不過有幾點都可以講下既:

1. 肩件太容易掉下來﹗
2. 大劍除左影相之外,其餘既時間玩佢都有D怪怪地~~
3. 背部插劍位拔出個陣有D麻煩~

LAUNCHER AND FULL ARMOR STRIKE GUNDAM

又時候去炮西了﹗

都係呢D例牌既動作
同劍西唔同,炮西支炮的確係做得幾仔細

係個肩上既炮仔唔識得轉~~

如果有一兩個EFFECT就非常好,依家玩炮仔,真係有少少單調

擘腳開炮一樣無問題﹗

炮仔又真係無咩野可以彈,唯一要講既,就係整多少少EFFECT PART,咁會開心D~~

全武裝MODE﹗
咁樣其實幾好玩架~~

都係拿劍型過拿炮既~~

呢個姿勢係抄DESTINY既~~

哇, d 相好正~
每一個 post 都去到好盡, 似乎呢隻 stike 的活動能力好強~
個人覺得佢對翼好靚, 不過個身真係好好好好好瘦, 同RG拍埋的話外型真係有所不及...
多謝大大分享, D相好靚 :46: 有冇訂埋粉紅strike :58:? 同埋想順便問下個地台邊道有得買?
姿勢好q正…:43:
如果有埋 空中霸王(Sky Grasper) 就好 la ... 定又要等佢出 暈限 呢 ... :69:
:77:正..好有動感...又係好似睇緊卡通咁...
回復 9# 老文

謝謝啦~
隻野既可動性真係好高,不過條腰既扭力差左少少lor~~
睇相可能性超高,大大SET嘅姿勢好正:71:

support!!:71: :71: 我覺得最大問題都係個盾細同埋唔可以用手拎盾
robot魂既post kkkiii兄都可以話係出符最正最齊既一個:71:
可動性同造型都不錯(係瘦左少少啫:()
未有時間去買, 希望過兩日仲有貨~ :)
頭像被屏蔽
c hing好有心思,
影得又靚,
多謝分享!!!