Toysdaily 玩具日報

查看: 8552|回復: 18

[個人收藏] TAKARA 完全復活DX地隱俠

魔動王是日昇繼魔神英雄傳後製作的作品, 1989年4月7日至1990年3月2日於日本播放, 並於1990年登陸香港, 本作亦曾在國內及台灣播放, 所以在華人社會中有相當知名度.

地隱俠: 代表大地與火的魔動王,是作品中唯一會說話的魔動神. 在劇中可根據主角遙大地的魔動力而使出不同的招式.

此款”模型玩具”是三款DX系列中的第一款, 以”模型玩具"稱呼他是因為說他是模型, 製作方面又太簡單, 說他是玩具, 又真的需要裝配及上幾顆螺絲. 版本方面好像有日版, 韓版及國內正版. 而小弟這款是當年播放時買的日版.

玩具方面, 多色成型不用上色, 裝配時不用膠水, 但因有螺絲關係所以非常堅固(放了20年還健在呢). 由於本身設定不複雜, 完成度以現在的標準來說仍算很高. 由於有全身有40個關節, 所以可動性不俗, 只是股關節有點雞肋. 整體來是一件非常高質的”模玩”(因為當年定價一點也不高).

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都買過:D
正野:71:
當年個d 模型真係冇咁多變化 , 有成40個關節已經叫多~

你睇下d模型邊可以擺咁多post

地隱俠系我入模型大坑嘅開始,花咗兩個月補畢地,打磨,噴灰,上色,塵封,入盒,遺失:79:
好物!! 多謝分享!!
當年成班同學都有睇~~ :)
我個隻一早比我玩到分屍,之後去咗堆田區!:42:
我個隻一早比我玩到分屍,之後去咗堆田區!
kevinwong4ever 發表於 22-9-2011 04:53 PM

我諗我果隻同你果隻可能做左朋友啦~~~
嘩,原來你都會出POST.
有心就要出多D了.
我諗我果隻同你果隻可能做左朋友啦~~~
lingchung 發表於 22-9-2011 17:22

我嗰幾隻應該同你哋嗰D 做咗鄰居... :67:
chuboy, Zombie007,
Thank you.

當年個d 模型真係冇咁多變化 , 有成40個關節已經叫多~
你睇下d模型邊可以擺咁多post
simon_kkk 發表於 22-9-2011 04:31 PM

雖然可動性不高, 但普通版價錢便宜呢.

山吹老師, kevinwong4ever, lingchung, nwt15,
看來大家都是同道中人, 我這個相信很快也會是同一命運......:42:
回復 1# Kimutaku

多謝大大作品分享
看了大大的大作
想起自己那隻
還在嘆息之牆裡沈睡中
.....................................
殘念了
回復 11# 白狼

Thank you for your support.
嘩,原來你都會出POST.
有心就要出多D了.
warxv 發表於 22-9-2011 05:29 PM

因為呢隻有啲感情同歷史, 所以想幫佢造個紀錄. 唔想為出POST而寫, 好似本末倒置咁. 呢輪執屋應該好多嘢會寫.:(
童年時的美好回憶:43:
頭像被屏蔽