Toysdaily 玩具日報

[詢問] 求救,有冇大大記得著1/2波衫嘅童夢

身邊好多朋友仔想找回以前果套童夢幻影球.日文叫乜名?有冇大大記得?有面網站可以找到?或者系漫畫.
卡通名稱: 童夢
主角:新城童夢
魔球名稱 1)童夢幻影球 2)彩虹閃耀魔球 2.5)超級彩虹閃耀魔球 (能分散出比彩虹閃耀魔球更多顏色魔球) 3)破風真空魔球 4)高旋轉黑洞魔球
童夢的對手: 1 樂俠(破了第一招魔球的人,中日隊) 2 虎雄(電腦天才少年,阪神隊�電腦打法�白底黑直條紋球衣) 3 比露迪(童夢的女朋友,廣島隊�音樂打法) 4 多多(本為相撲手,破了第二招魔球) 5 卡樂思(曾敗給童夢的父親,破了第三和第四魔球,童夢最後反而是用一個普通的投法戰勝他)
內容:童夢之父在一場比賽中,投出九九八十一個好球而遲世。 令童夢憎恨棒球和巨人隊。自小跟父親在棒球場接觸棒球, 對投球亦有一份熱愛,另得父親傳之魔球(童夢幻影球)。 在球隊中因年齡關係而配得的號碼為(1�2)
這套作品的原名
日文原名:ミラクルジャイアンツ童夢くん,
原作:石ノ森章太郎
港名:童夢

如果是問那個魔球的話...
原名:レインボースパークボール,在動畫中應該是第2個魔球
唔該曬藤條大大嘅詮釋,仲想問下邊個網可以重溫呢套卡通?或漫畫?
卡通名稱: 童夢
主角:新城童夢
魔球名稱 1)童夢幻影球 2)彩虹閃耀魔球 2.5)超級彩虹閃耀魔球 (能分散 ...
藤條不二熊 發表於 14-9-2011 02:45 PM

補少少料, 中日隊那個係叫落合
我都好細個睇了,唔知有冇錯,記得童夢某幾招魔球只可以在Tokyo dome內使用,因為佢係計晒Dome入面d氣流同燈光
回復 5# Toro

多謝大大嘅補完資料,但始終未能找回該卡通片重溫.有點失落.