Toysdaily 玩具日報

查看: 19494|回復: 59

[分享討論] 86年TF大電影原色版~25th Anniversary星間帝王UNICORN!

話說TRANSFORMERS ARMADA發生在G1平行宇宙中的故事
UNICRON可任意穿越時空ARMADA版本質上就是G1版UNICRON
只是時空差異UNICRON的樣貌亦有變異

玩具版的最初就是加入艦隊行列 ( ARMADA)
艦隊行列的UNICRON不按動畫版做尖形胸顯然TAKARA TOMY別有用意
2010年Takara Tomy終於出了25th版新頭新配色的2010版UNICRON
差不多相隔一年在2011年Hasbro又出
就是今次的分享物
Special Edition 25th Anniversary星帝UNICORN
採用Hasbro規格美系透明包裝出成咁產量一定唔多
可說是Hasbro限定
到底邊樹出錯?
外盒印刷ADVANCED是LV4
說書明是LV3仲印有DARK OF THE MOON字句
用此印刷格式化就連外盒都無印有DOTM字句
當中的唔協調究竟UNICRON是用25 th定以DOTM出?奈人尋味

行星Mode是吞星者

http://www.youtube.com/watch?v=IcMqrkGGdJU&feature=related

變形http://www.youtube.com/watch?v=T ... ure=player_embedded
簡易但費力
我變行星一次唔想再變了

人型Mode是毀滅者

I…I’M Unicron
灰藍色是電影版配色

UNICRON主體色塗裝無Takara2010版咁橙

是因為Hasbro出滴正是跟足86年大電影仕樣
橙黃色富有亮澤金屬質感同Takara膠感有差別
白色地方改成銀灰色並不是G1大電影顏色應該來自電影宣傳插畫
不過成隻野閃亮亮金屬Feel就算用灰銀色絕對match得起
配色我鐘意
背後兩塊星球殼做翼會好笨重為好睇我改用重疊收納模式
清減了的Unicron有型太多呢

我鐘意2010新頭
G1時期UNICRON雖然較為大叔
比起ARMADA時期更有帝王氣勢
關節足動作夠豐富
大隻的關係罷Pose一d都唔容易
各位將就看就好了

MX00 /Black Limited Version限定版 / Universe Unicron連限定等ARMADA版有多次復刻
http://www.youtube.com/watch?v=A ... ure=player_embedded
而2010版Unicron日、美兩系各出一次算唔算第一次復刻?

Special Edition 25th Anniversary UNICORN顏色最Arm我心水
金屬感好正好好玩
值得推介

勁有氣勢~大大 真係好正呢個野~~小弟都新入左TF坑.

呢個先係unicron黎嫁嘛TvT
一直都唔慣舊果隻個配色,尤其行星mode更係奇怪orz
勁有氣勢~大大 真係好正呢個野~~小弟都新入左TF坑.
lingchung 發表於 11-9-2011 02:09

welcome入TF坑:65:你會發現有好多都好好玩滴:76:

好快亦會感受到只要角式出得正
同人鬥快買的殘酷競爭遊戲:71:
呢個先係unicron黎嫁嘛TvT
一直都唔慣舊果隻個配色,尤其行星mode更係奇怪orz
紫月葵 發表於 11-9-2011 03:46
簡直正點啦×dddddd
如果無同日版比較既話唔知e隻色水可以咁靚呢
T社的2010色彩塗裝有鮮艷化之嫌
配色係唔係跟足不大確定
相比下孩記出的是大電影版
橫跨兩派領袖戰死、星間大戰場面有震憾力無比的共鳴
進入2010有意思得多

行星Mode其實唔算完整
有前無後星體唔夠渾圓呢

新果隻就能改善到星體形狀
不過臉相好有日本戰國武將感覺
加上未知販售日期都係保持觀望好了

舊果隻?是指艦隊A版定Takara 2010版?
Good report and add marks for support! :71:
簡直正點啦×dddddd
如果無同日版比較既話唔知e隻色水可以咁靚呢
T社的2010色彩塗裝有鮮艷化之嫌
配色係 ...
純白騎士姬Saber 發表於 11-9-2011 09:13 AM

不過一點可惜既係,雖然呢隻係86年大電影配色,不過個模卻係armada果個,由行星外型到變形系統都一模一樣,真想佢快d出隻g1電影造型既星帝[話說之前曾有次有會員po左幅新模既星帝試版雜志圖,唔知果隻係咪呢~

通當d人咪話如果會呢隻星帝,冇可能會唔買埋primus既,但唔知點解總係覺得唔係太中意primus隻玩具,可能我唔中意成隻都係用支大型planet key變既cybertron gimmick掛=\
覺得佢個變形為左將就呢個玩法而簡單化左,雖然星帝都唔係複雜,但我中意佢對巨型手臂由腹部變出黎果下,好有震撼力xd
找到了新模版

行星欠缺環型支撐
不過一點可惜既係,雖然呢隻係86年大電影配色,不過個模卻係armada果個,由行星外型到變形系統都一模一樣 ...
紫月葵 發表於 11-9-2011 09:57

是armada模無錯但胸部不對×ddddddd
出電影配色只能說模具物盡其用吧
Takara tomy肯做新頭已經感恩了
何況新頭仲可以玩多番復刻
就目前猜測應該唔會有新ver了
至於簡化變型可能同造價or小孩向有關
我就覺得可以接受

所有尖位用軟料反而玩唔慣
通當d人咪話如果會呢隻星帝,冇可能會唔買埋primus既,但唔知點解總係覺得唔係太中意primus隻玩具,可能我唔中意成隻都係用支大型planet key變既cybertron gimmick掛=\
紫月葵 發表於 11-9-2011 09:57

primus我唔係太中意覺得頭雕似超巨人
造型一般無左UNICORN星體變形的震憾力

如果唔係母星斯比頓
如果唔係想要日版完整BOXART
都唔會買

產品是兩個系列
實物細好多好失望
同UNICRON唔夾
頭像被屏蔽
這不是傳聞中當年 bw neo 的設定...
gabriel 發表於 11-9-2011 10:58

:38:唔知道了
找到了新模版

行星欠缺環型支撐
純白騎士姬Saber 發表於 11-9-2011 10:22 AM

雖然呢隻明顯係一隻shell-former,但講真,我dig呢隻多d,太多了>w<
不過其實兩隻都正,如果呢隻真係出既話,我諗兩隻都會入,最後就係睇下會唔會出隻新模primus~
是armada模無錯但胸部不對×ddddddd
出電影配色只能說模具物盡其用吧
Takara tomy肯做新頭已經感恩了
...
純白騎士姬Saber 發表於 11-9-2011 10:33 AM
的確,已經好正呢隻,不過如果有方法改造少,真希望可以拉闊d個hip joint同拉出d對翼,咁就真係正晒啦>w<
primus我唔係太中意覺得頭雕似超巨人
造型一般無左UNICORN星體變形的震憾力

如果唔係母星斯比頓
如果 ...
純白騎士姬Saber 發表於 11-9-2011 10:52 AM
只好嘆息primus既人形冇幾多齣出現過(我只知cybertron出過)…又,可惜佢係primus,咁大隻,3rd party冇乜機會出,就算出都會爆貴=3=