Toysdaily 玩具日報

查看: 3893|回復: 19

[吹水專區] 你地認為買女figure既男仔係d咩人?

好色鬼?毒男?正常人?藝術家?

我都係呢幾個月先開始買女figure
但我真心覺得令,唔係用而唔係用黎打x機
同藝術品差唔多姐,對我黎講係平價藝術品
但唔明冇玩開d人點解要岐視買女figure既人
唉,,,算啦,,,睇開D吧啦...:42:
有時我地只可以盲目屈服係現化社會既眼光之下...:67:
Please buy a David figure to balance.
咁就要睇下買果隻Figure係咩喇...:78:

小櫻上
即使唔係講可脫果d, 好多女 figure 都不免有d性感造型; 唔係咁多人可以覺得買性感女角figure返屋企係好正常架

不過講歧視, 你買高達、LEGO等等都一樣可以俾人歧視架啦, 所以如果真係好鍾意女FIGURE咪唔好理人眼光
好色鬼?毒男?正常人?藝術家?

我都係呢幾個月先開始買女figure
但我真心覺得令,唔係用而唔係用黎打x機
...
GPOM 發表於 7-9-2011 12:49 AM

我自己不買女 Figure,
但我認為和其他嗜好一樣,
不能憑「買女 Figure」去判斷一個人。

說他是好色鬼----可能要看他會如何「應用」那 figure 了,不過,我不太想知~~
說他是毒男-------我們需要看他的生話圈子,看他待人接物有否障礙、
說他是正常人----諗過心理學的,可能會先問你:「甚麼是正常?」、
說他是藝術家----不少人都喜歡用「藝術」去包裝自己,但甚麼是藝術,又永遠答不出。

現在的女 Figure 質素相當高,
一個立體雕塑、活色生香,我有時也會在廚窗前停步看看,
因工作關係,我喜歡觀察人,
例如是買女 Figure 的人,
是光明正大無可無不可的?
還是猶猶豫豫目光閃爍的?

衣著打扮又如何?
談吐是溫文是粗鄙?
還是目光散渙,躬腰曲背;
還是昂首闊步,自信滿滿?

(情況,和進入信和二樓蒸粉的客人亦共通)

然後會發現,問題根本不在 Figure !!!
回復 6# Garycharm
同你真有緣...

應同你講,個件係死物,問題當然是出在人身上.
即如攝影問題不在相機,釣魚問題不在魚桿,看用的人意下如何.

有趣的想到一首歌,女人喜歡為難女人.
玩玩具的人看來也有點喜歡為難其他玩玩具的人...
咸濕仔.................:43:(講笑唔好打面)
毒到出飛機汁既死毒拎:71:
即系証明大大系一個對女人有興趣既正常男人
如果大大要理會別人笑or話咁你可以乜都吾駛玩
le個世界就系你玩乜做乜都會有人笑or話
亦有人笑一個吾玩女figure既男人系gay佬
回復  Garycharm
同你真有緣...

應同你講,個件係死物,問題當然是出在人身上.
即如攝影問題不在相機,釣 ...

玩玩具的人看來也有點喜歡為難其他玩玩具的人...

warxv 發表於 7-9-2011 03:41 PM

是說我嗎?
你知我知,我沒有惡意。
正因為自己是其中一份子,
甚麼玩迷宅男的,
感同身受,
所以評論得尖刻。

又,
玩具只是我的嗜好,
在我自己的工作範疇裡,
面對同伴,
我的說話會更毒。
當然,
那會是當面的交流,
不會在網上給人看到。
回復 11# Garycharm
唔係話你,如果要話你我會想D好玩D的,你大人大量受得起麻.
只是開呢類形問題的,我多少感到有點為難同道人的味道...

至於工作上...我懷疑我仲識唔識罵人...
回復  Garycharm
唔係話你,如果要話你我會想D好玩D的,你大人大量受得起麻.
只是開呢類形問題的,我多少感 ...
warxv 發表於 7-9-2011 04:26 PM

男人做o野,
一定要有火。:*

不過有火,並唔代表要鬧人~~
小弟都係學習中~~~:shy:

咁的確女figure都有好多種,涼宮呀,K-On有幾變態呀?最多咪萌.
但如果你係一個一見萌妹妹或者卡通少女都會high既人,咁我真係冇法子囉!

又升一級,講下我都曾經買過既queen blade,當時係揀款買,買係因為驚訝d日本仔可以做到成套衫可以cast off,非常精細!但後來冇乜變化,加上有一兩隻d體型真係唔正常,就冇再買.

再升一級,有好多女figure真係淫到冇朋友,真係唔好同我講係為藝術而買啦!

但係呢d分類o係唔玩,甚至睇唔起玩具既人眼中係冇分別架!
正如你唔喜歡韓星,會一竹竿打晒一船人,覺得全部韓妹個樣都係一個餅印,冇分別
所以,何需要理別人點睇呢,人地點睇你改變唔到
你自己問番自己,買隻figure番去係為左乜law
回復 13# Garycharm
明!!我真係見過你做野時噴晒火!!好堅.
(人少少講,我以前以為吞火,噴火只係雜技,唔知原來同魔術有關的...)

我無罵人好一段時間了(記憶中),我呢邊D人罵都無用的,完全耳過邊風...於是陷入一味靠嚇層面.即是講氣勢!!勢強者敗,野蠻者勝的蠻荒局面.
至於仲有無火...我未練葵花寶典應該仲有D的...