Toysdaily 玩具日報

[詢問] Figure 存放問題

近日見一些師兄的心愛 Figue 存放一段時間會有問題出現.

例如顏色退化, 出油, 溶衫. ...存放方面有無一些好提議??
Thx!
我都只放在櫃內, 唔好比太陽光直接照射到d figure便可. d figure都無點老化.
我估你家唔會成個熱帶雨林咁卦, 因此應該係正常濕度啦. 最緊要是將figure放在乾爽的地方. 至於顏色退化, 出油, 溶衫等, 我覺得是一定有的, 因為無野是可以永恆不變的. 如果真係少少都唔接受, 可能只可以放在真空箱內了.
始終都係玩具,加上佢係死物
唔似生物咁自我修復再生
生物都會死,會老化,何況無修復能力既死物
你唯一可以做既係係件玩具靚果時影相留倩影
同埋趁佢未爛扭多幾野

我始終覺得,我親手玩爛好過擺到爛
我隻falconer就係比我隻狗咬爛
存放在那裡都一樣,因為是品質問題...
始終都係玩具,加上佢係死物
唔似生物咁自我修復再生
生物都會死,會老化,何況無修復能力既死物
你唯一 可以做既係係件玩具靚果時影相留倩影
同埋趁佢未爛扭多幾野

我始終覺得,我親手玩爛好過擺到爛
我隻falconer就係比我隻狗咬爛
eagooz369 發表於 5-9-2011 02:32 PM

其實點解大大隻狗會咬到隻falconer嘅?12"咪係應該存放入display櫃咩?

回復 5# wiswis

鐵血戰士太高,入唔到櫃,我飾櫃得13吋多啲,
以前玩拉打,無隻有咁高
我放係書枱,咁佢本身又腳軟,隻狗撞一撞
佢就扑雞啦,咁狗見到新奇野就緊係扲黎玩
狗又用口黎玩喎,咁你明啦

其實我唔係隻隻都入櫃,有啲我特別鍾意我都會放係枱
方便扲黎扭,我嘜快同蕉都暫時住書枱
回復  wiswis

鐵血戰士太高,入唔到櫃,我飾櫃得13吋多啲,
以前玩拉打,無隻有咁高
我放 ...
eagooz369 發表於 5-9-2011 05:14 PM

咁c兄你要入返隻tracker 咬反你隻狗:he:
我都係,新野放係枱,幾日,新屎x三日香ma
tracker 我有
我係P1 B仔 C仔 T仔 咁一字排開放係書枱最高果一行
其實3隻都跌左落地,除左TACKER比隻狗頂住
唔知點解我隻狗只係咬左隻FALCONER黎玩