Toysdaily 玩具日報

查看: 17729|回復: 18

[玩具攝影] 攝影棚-試相

好耐冇買玩具,留返D錢就入手左SET攝影棚套裝=]
今日拎到手返屋企即刻試完,點知D光源比想像中難搞好多!!
結果影左差唔多成百張相,最後得返呢幾張算係合格/_\

呢隻FJ唔玩唔知中左招,一路放係盒到結果D黑色都移左上隻手TAT
大家記住小心D玩啊...

全白色與背景搭配效果不錯

最後呢兩係肥佬嘅,不過照POST啦,唔係太少相啦/_\

後記:
即使加左攝影棚,拍攝仍遠比想像中困難...
雖然可能係因為我今次太心急拍,背景布都未整平,
好多野都未SET好,不過似乎我仍然需要經歴一番磨練.... :!
想問下大大放底果塊膠板係邊到買?
我都想整返個棚影下令相:p
大大已經影得好好:love: hcm pro 呀!!!!!:$
想問下大大放底果塊膠板係邊到買?
我都想整返個棚影下令相
desectors 發表於 4-9-2011 12:35 AM

成SET野全部Y拍返黎,
擺底塊板你去Y! SEARCH倒影板就搵到,
三草左右一塊
大大已經影得好好 hcm pro 呀!!!!!
小人物 發表於 4-9-2011 12:52 AM

THX~~:handshake:
獨角同艾仔都係R魂黎架=]
回復 5# kawing9795

TD個攝影區成日都咁少人回, 真係可惜:79:
回復  kawing9795

TD個攝影區成日都咁少人回, 真係可惜
小人物 發表於 5-9-2011 10:43 PM

始終唔係主區,呵呵~~
真係唔錯...
介唔介意話畀比小弟聽大約幾錢?:?係邊度買??:?
見有大大出開影棚相, 我都出一下. 我自己就簡單D. 柔光箱+兩支普通檯燈+灰色背紙+茶色亞卡力. 由於兩支燈光度唔同, 影時要移前移後就返. :31:

呢個無用灰色紙做背紙, 無咁好睇.
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=158857

呢個最近的.
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=163765
真係唔錯...
介唔介意話畀比小弟聽大約幾錢?係邊度買??
人物 發表於 6-9-2011 09:50 PM

4魚到,係老虎買=]
見有大大出開影棚相, 我都出一下. 我自己就簡單D. 柔光箱+兩支普通檯燈+灰色背紙+茶色亞卡力. 由於兩支燈光 ...
goahead 發表於 7-9-2011 06:55 PM

大大呢種擺法有創意好多!!
我就只係純黑背景冇咩特效
見有大大出開影棚相, 我都出一下. 我自己就簡單D. 柔光箱+兩支普通檯燈+灰色背紙+茶色亞卡力. 由於兩支燈光 ...
goahead 發表於 7-9-2011 06:55 PM

可唔可以影下你個棚點 set 呀,最想知道 d 燈點擺 :shy:
可唔可以影下你個棚點 set 呀,最想知道 d 燈點擺
linkchan 發表於 9-9-2011 08:37 PM

無乜特別的. 兩支檯燈只係擺係柔光箱兩邊, 唔好擺太近. 光線直接射向 柔光箱兩邊白布. 主體就放正係 中間, 我影之前會係 view finder 睇住o黎擺. 覺得光線最平均又無乜陰影至影.

由於我用超級傻瓜機. View finder 睇出o黎可能同實際有出入, 開頭幾張我會即刻落返電腦 monitor 睇一睇先. 見到曝光正確, 咁我先會繼續. 廢事影完幾十張至發覺唔對路.

今晚唔方便影實物, 畫o左兩張圖, 超肉酸. 希望你睇得明~ :cool:

PS: 我部DC 係 PowerShot A530, Iphone 影出o黎都可能靚過我....:31:
DC still can take good photos!  :)

I can't say my stuff is good but I'm also using DC to take photos with my toys collection!  :shy:

I have no facility and use DC with tripod only.  Any comment for my photos?  :shy:

Ok 光喎,用咩打燈?