Toysdaily 玩具日報

查看: 12007|回復: 22

[個人收藏] 野心作?失敗作?【Metal Grade 高達】充滿矛盾的高達迷神物!

野心作?失敗作?【Metal Grade 高達】充滿矛盾的高達迷神物!

由於GFFMC The Origin ,令我不期然想起這野心但結果失敗 ,2002年意大利制,充滿矛盾的高達迷神物,最高品位但曇花一現的作品!

See all pics in my blog!
http://blog.yahoo.com/gundamefsf/articles

沒錯95%金屬, 此野心但不幸的產品,令我深深體會到多鐵不一定是好的道理,一隻自己不能支持自己重量的東西·還是放在鐵箱觀賞最佳...

thx bro Macross長谷有洋 for the pic below :)

樓主D相充滿劇毒
METAL GRADE 的確係多鐡唔等於好嘅引証, 當時ZAKU嘅設計圖出左都停左...

但可能就係因為失敗左先成為神物, 畢竟GUNDAM嘅產品以量產居多...

我覺得舊合金唔計, 近十幾年GUNDAM嘅神物除遙控ZAKU外非METAL GRADE莫屬...
The arm articulation was broken for mine.................... :56:

Can only see the photo for memories.............. :56:

The arm articulation was broken for mine....................

Can only see the photo for memo ...
Douglas.M.Saint 發表於 31-8-2011 22:22

u mean the plastic rings in the arms? me too.... I think it is a design fault.... :56:
E隻係咪大大幾年前玩具日報搞聚餐時帶過出來被我們玩個隻?:58:
嘩嘩嘩
神物是也:76:
神物的程度去到我現在才知有...
E隻係咪大大幾年前玩具日報搞聚餐時帶過出來被我們玩個隻?
7星俠 發表於 1-9-2011 00:03

haha, you remember!:35:
E隻係咪大大幾年前玩具日報搞聚餐時帶過出來被我們玩個隻?
7星俠 發表於 1-9-2011 12:03 AM

係咪"薯仔"果次? 我都有去, 好懷念, 成7,8年前LA....
小弟一直覺得METAL GRADE 高達o既面相真係好怪 ......

而且定價以當時o既高達產品價格水平係超貴, 所以好難維持到個系列
Legendary :71::71::71:
不錯..多鐵唔一定係最好..可動或合體玩具要膠同金屬比例配合得好先算係完美同好玩,所以我絕對接受合金魂比例上少鐵...反而唔鍾意ex為合金而合金..玩味性大減
呢隻野我早幾年o係日本見到二手賣大約千四蚊港幣, 我都唔知算係平定貴, 最近都冇買到
係咪"薯仔"果次? 我都有去, 好懷念, 成7,8年前LA....
28號dx1 發表於 1-9-2011 01:55

Yes I miss the TD gathering too!:78:
I think 3-4 years, event TD without 7,8 years...