Toysdaily 玩具日報

查看: 12621|回復: 20

[玩具報告] 騷動大地之超古代怪獸---Ultra act哥路沙!!

先簡介一下哥路沙!
哥路沙=Golza=ゴルザ
身長62m, 體重68,000噸, 首次出現於1996年超人迪加第一集!
當時哥路沙出現於蒙古平原, GUTS奉命去調查, 但當時GUTS Wing 1號尚未配備攻擊能力, 所以哥路沙破壞完就逃走左!
之後再出場就係去破壞Tiga嘅金字塔! 係準備破壞Tiga嘅石像時, Tiga奇蹟蘇醒! 大戰一番後, 哥路沙不敵, 再次逃走!
及後再出現係第18集, 以強化形態再現!
講番件玩具, 哥路沙被選為Ultra act第二款魂shop限定! 亦都係Ultra act第三隻怪獸! (出多啲怪獸款呀!!)
Comment就一路睇相一路講啦!
輸送盒

Box art

怪獸嘅盒, 例牌大+厚!

配件雖少, 但盒野攞上手都幾重!

兩件配件...夠玩啦!

好多人剩想要依樣---GUTS Wing 2 (可憐嘅Golza!!)

上色ok!

但唔知點解一開盒個陣勁油lum lum!! 成滴油係隻機翼上!!

可惜唔可以變開炮mode!

都幾大架!

光線件

採用硬膠, 啲角頗拮手!

效果幾靚!

本體

QC真係超掂! 一流造型! 一流上色!

Waaa~

頭可動範圍(上下):

實物身形ok!

手可動:

比哥莫拉同Eleking更好!!

啲紋頗仔細!

踢腳都得!!

超長嘅尾...有霸氣!!

尾有5處可動!

越睇越靚!!

換件!

頭部光線完美呈現!!

Compare with UMS Golza (1996年版)

Waaaaaaa~哥路沙出場!!

未有光彈嘅GUTS Wing 1!

我避!

Tiga復活!

唔夠打...

轉形態!!

Power type!!

Ding Dong Ding Dong...

走佬!!

GUTS三機!

Tiga系列嘅Ultra act (好啦! 出下其他先啦!!)

Ultra act三怪獸!! (Ultra act啲怪獸無論QC同造型都靚過超人!!)

Waaaaa~Waaaaaa~大怪獸格鬥!!

後記: 太正正正正正正啦!! 雖然價貴, 但絕對超值!! Bandai ar Bandai! 既然怪獸出得咁靚, 出多幾款呀!!
今次100分裏面, 我會俾佢95分!! 有5分係扣佢啲配件好油(本體冇事)同埋對眼望得上左啲!
但仍然係好物一隻! 為Tiga系列劃上完美句號! 回想Tiga系列, 真係要以熱血去包容!!
希望黎梗嘅Ultra act QC會keep番好啲!! 同埋出快啲!!!
下次Ultra act要等到9月16號嘅Glen Fire!!
Thx for watching!!
e 條line 的怪獸出得好
但超人就一般......
所以買佢d 怪人多.....
其實D怪獸可動高唔高@@
有時都想買返隻,但見可動唔太高寧願買膠公仔黎擺算
回復 3# JUNOWONG28
依隻幾高!!!
我就鐘意強化咗的哥路沙,成個裝甲怪獸,點打都係幫佢拗痕

不過大大啲相影得唔錯,支持:71:
WO~~~大D大相好Q正!!! 打交個到好得
好正但好貴 十卜好POST:)
頭像被屏蔽
正呀
十ト:$........
很好的分享~~~~THX~~~~:)
謝師兄分享,小弟係為gutswing 2而入的:DD
greed..........
very cool. :71:
好型呀!!!!
可怕真係好貴:79:
其實我鐘意帝拿版的哥路沙多d:71:
不過應該唔出呢隻喇