Toysdaily 玩具日報

查看: 10791|回復: 65

[玩具攝影] 老餅的浪漫(五)1/18 DMZ 裝甲騎兵

影完啲1/12狗仔之後,攞埋幾隻1/18狗仔出嚟影,Takara係 裝甲騎兵老字號,早幾年趁80年代復甦熱潮,推出1/48裝甲騎兵,叫好叫座,之後再用1/18比例重出Dual Model系列,系列特點之一係全隻有上色同舊化,finishing好正,外型亦回歸早期的粗壯型,好得老餅歡心。

1/18除咗齊基本武器外,亦附送可動人仔一個,可以放入駕駛倉內。

不過結構嘅設計上,個人就有啲意見:腳掌除咗Turbo Custom外,橫向活動範圍有限,擘開腳企時多數唔貼地,重有係腳掌同股關節都係軟膠而唔係拍拍關節,用耐咗有企唔穩嘅問題(主要係揹咗Round Mover之後),最大問題係手掌,手指用軟膠,按不同情況更換手指(類似最新嘅MG 死神高達),但硬係Hold唔住武器,成日跌。

不過呢個係列最好嘅地方係出咗兩款重型藍狗(Strike Dog 同 Rabidly Dog),係比較少有嘅Items。大比例仲係絕無僅有。我亦係由呢兩隻開始買1/18

先嚟兩隻Scopedog,外型同1/12真係完全唔同風格,感覺上重型啲:

太空狗:

Turbo Custom出場

跟住到Strike Dog 出場,Strike Dog係男性PS(Perfect Soldier)在第三部所用嘅機體,可在宇宙及大氣層內使用,與奇里古多番血戰。

Rabidly Dog係男主角奇里古在第四部使用的機體,當時佢為博取超級電腦"賢人"嘅信任,假意應承做賢人嘅繼承人,準備統治整個銀河(真正嘅目的係消滅背後操控戰爭嘅賢者)。

多謝各位!
Support !! :77:
正支持支持:handshake:
:$:$:$:$:$
支持!
頭像被屏蔽
Support !!
BlackAce 發表於 30-8-2011 12:22 AM

支持!
fb.workshop 發表於 30-8-2011 12:55 AM

正支持支持
ckc882000 發表於 30-8-2011 12:24 AM

你d相真係影得超靚,又清又sharp
dio123 發表於 30-8-2011 01:00 AM

多謝各位大大:64:
期待fb.workshop兄嘅新作!

好正~! THX~! 個人比較LIKE T記多過Y記~!!
老餅的浪漫已經去到五,一定要出嚟支持樓主.:)
Yu hoo, 老餅的浪漫(五 ) already. 正! Keep it up. I only have one 1/18, which is the DMZ-02 Strikedog. I like it much better than the 1/12 except the changeable fingers like you said.
頭像被屏蔽
1/18~~~~yeah~~~~ :$
好毒既相....:67:
好毒既相.X10:he:
Have you bought 1/18 RSC parts?
全部狗狗都好正...... :handshake:
Merowlink's bike is also excellent!