Toysdaily 玩具日報

查看: 2537|回復: 11

[趣味] 深水埗~創藝傳城~

近期跟友人之間不約而同的講起了本土文化這問題,
有些朋友說研究中,有些朋友說消失中,又有些朋友說一直都無,
說無,我就不認同了,說消失中我也不反對就是...

位於石峽尾的[香港賽馬會創意藝術中心]現在正有一個以深水埗文化為主題的展覽,
[深水創意傳城]

我星期天去看了,找回了一些兒時回憶,也看到了香港惜日情懷,
有時間的,去開深水埗買玩具之後可以去看看,在福利出發行十多分鐘左右就到了.
地址:白田街30.(石峽尾工廠大夏舊址)
展期:直至9月25日
開放時間:週一至五,10AM~6PM,週六,週日10AM~7PM.

今次去的主要目的的看看惜日的"串膠花",
我今天仲做緊呢行呀!!

話當年,香港的玩具製造業的發展其實技術及人材上部份也是由"膠花"技術轉移得來的.

展覽中還有些"香港之殘光"介紹,
一些碩果僅存於深水埗的古老行業.

在日本對於這些古老行業,他們會用尊敬的心態看待,
那香港又如何??

這兩檔我時不時仍有幫襯的,
不過近年味道都下降了一點,特別是坤記....
公和印象最深,食得最多的是銅鑼灣那一間,現在那裡成了全地球最貴舖租的一條街...

我中學時代的汽水!!
差點留下時代的眼淚.

小學時代的書包呀!!
這一回想到這書包的夾手指之痛...真的想想也流下淚來.

看得出下面的燈用了那幾樣家具做出來??

八仙餅家我去年仲有幫襯呀!
今年又去買個豬籠餅先.

地方不算很大的一個展覽,但有一看的價值.
有時間的朋友去睇下啦.

他們還有深水埗導賞團,會去探訪那些老行業,有興趣的朋友先查詢一下吧.

Nice sharing!
公和細個果時我都成日食, 因我細個住左福榮街十幾年o
Nice sharing, thanks!

搵日去睇下先
I grown up in this Sham Shui Po too, nice to see people to wrap up the valuable past. I will take my son and my wife to see it! Push!!!

我係長沙灣大,深水埗細個都成日去…

睇到warxv兄既相,已經勾起唔少回憶:$
睇黎呢個展覽要去~

p.s.支燈係咪用左三樣野做?
太好喇~
原來大家對呢樣野都有興趣。
咁第時我又介紹多D藝術展覽先~
公和細個果時我都成日食, 因我細個住左福榮街十幾年o
bbf1125 發表於 23-8-2011 02:28 PM

我唔係住深水埗的,不過食豆花都係公和最多!
不過迎來新係差D,特別是凍豆花...熱都仲可以.

I grown up in this Sham Shui Po too, nice to see people to wrap up the valuable past. I will take my ...
riderfun 發表於 23-8-2011 03:58 PM

順便同小朋友去買玩具,再去劉森記食碗麵,呵呵呵.

我係長沙灣大,深水埗細個都成日去…

睇到warxv兄既相,已經勾起唔少回憶
睇黎呢個展覽要去~
...
原罪 發表於 23-8-2011 10:55 PM

我住荃灣,不過讀書時成日去福利呢...
你去睇下咪知囉!

太好喇~
太歲 發表於 24-8-2011 01:09 AM

好呀!!我有興趣呀,不過有時留意到時都過左了....
公和我就最鍾意食煎豆腐真係超正 :$ 仲有近年興返既榨椰汁果時係黃金門口果檔小販真係好飲過而家個d :67: 講起劉森記, 細個果時成日都見到佢地用手清理完個鼻跟住繼續包雲吞, 所以有童年陰影一次都冇食過佢d 雲吞 :(
太好喇~
太歲 發表於 24-8-2011 01:09

咁太歲大大真係要介紹多d, 因我家大人好鍾意睇 :64:
thx warxv  大大推介
呢D文化真係需要傳承下去的
公和煎豆腐:71:

坤記d糕點越來越貴,越來越唔好食...........